Săptămâna aceasta, un grup de jandarmi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) „Gheorghe Doja” Covasna va vizita diverse instituții și entități covăsnene, pentru a trasnmite bucuria Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos.
Pregătirile au început în urmă cu peste o lună și s-au derulat cu seriozitate. Repertoriul de anul acesta cuprinde 9-10 piese, care, alăturate, alcătuiesc un frumos „buchet” de colinde.
La ultima repetiție a grupului coral al jandarmilor covăsneni, redacția „Mesagerul de Covasna” a avut bucuria să participe.
Format în urmă cu aproximativ patru ani, la inițiativa domnului comandant de atunci, colonelul Iulius Cenean, acum Împuternicit Prim-adjunct al inspectorului general şi Şef al Statului Major al Jandarmeriei Române, grupul coral al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) „Gheorghe Doja” Covasna reunește astăzi aproximativ 14 membri și își desfășoară activitatea având susținerea actualului inspector şef al Inspectoratului Județean, locotenent colonel Adrian Nichifor.
„Nu suntem profesioniști, suntem amatori, dar amatori, dar care se adună să cânte cu tot sufletul și să aducă bucurie celor care îi ascultă. Acest grup de colindători s-a înființat în urmă cu patru ani, mai precis, în 2012. E adevărat că este a cincea ediție când ieșim cu cântările noastre, cu colindele pe care le-am ales, de comun acord, și pe care le-am așezat, în așa manieră încât să poată fi cântate bine și frumos, zicem noi! Grupul s-a format la inițiativa domnului comandant de atunci, domnul colonel Iulius Cenean, actualmente Împuternicit Prim-adjunct al inspectorului general şi Şef al Statului Major al Jandarmeriei Române, și funcționează cu sprijinul actualului comandant, Nichifor Adrian, inspector şef al Inspectoratului Județean, locotenent colonel Adrian Nichifor.” – am aflat, cu ocazia repetiției, de la membrii grupului coral al IJJ „Gheorghe Doja”.
Colinde, în uniforma albastră
Cântă din pasiune și își doresc să aducă bucurie sufletească, în prag de Crăciun și să contribuie la păstrarea și promovarea tradițiilor specifice acestei perioade.
„Începem repetițiile odată cu intrarea în postul Crăciunului, întâlnindu-ne cam o dată pe săptămână! Încercăm să introducem oamenii în spiritul Crăciunului, să primească un mesaj de la noi, de la cei din <<haina albastră>> (…), pentru că percepția oamenilor despre noi este că suntem cei care intervenim, pe stradă, cei care sunt zilnic în misiuni de menținere și asigurare a ordinii publice, și așa mai departe. Jandarmii au și alte vocații. Cu toții avem sentimente, suflet, pasiuni. Suntem jandarmi, dar venim și cântăm cu tot sufletul. Scopul nostru, când s-a conturat acest grup coral, nu a fost să susținem spectacole, scopul e să ajungem acolo unde trebuie… la sufletul oamenilor. Colindăm în anumite colectivități, cu predilecție în cămine de persoane vârstnice, la instituții cu care colaborăm, cooperăm zilnic; la biserici. Anul trecut, am fost la biserică în Belin, am fost la Protopopiat, am avut și alte invitații”- au mai spus aceștia.
La finalul repetiției, i-am rugat să ne spună ce înseamnă pentru fiecare dintre dumnealor acest grup coral. Redăm mai jos răspunsurile acestora:
„A face parte din acest minunat grup e un mare prilej de bucurie, bucurie care poate se vede, se simte și se transmite acolo unde trebuie, la sufletele oamenilor. Cred că acesta este cel mai important lucru.”
„A devenit o tradiție și e o bucurie și o mândrie să fac parte din acest grup.”
„Ceea ce mă determină să particip e bucuria pe care am văzut-o pe chipurile oamenilor, colindându-i. Am văzut sensibilitate și a fost o bucurie mare.”
„E o emoție deosebită pe care o ai în momentul în care colinzi. Trăim emoții pe care le transmitem mai departe”.
„Prin colindele interpretate, transmitem, de fapt, trăirile noastre, în haina militară, de jandarm.”
Colinde și la redacția „Mesagerul de Covasna”
Ieri, grupul coral din cadrul IJJ Covasna ne-a făcut onoarea de a ne colinda, în prag de sărbători, Prin colindele interpretate colindătorii, primii din acest an, ne-au transmis emoţie și bucurie!
Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail