Exporturile de mărfuri realizate în primele opt luni la nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru au însumat peste 3,7 miliarde euro, reprezentând 13% din totalul exporturilor României. Astfel, judeţul Braşov a înregistrat cea mai ridicată valoare – peste 1,2 miliarde de euro, iar cea mai scăzută valoare, de peste 183 de milioane de euro, s-a înregistrat în Covasna.

Potrivit unui comunicat transmis marţi AGERPRES de Direcţia Regională de Statistică (DRS) Alba, în cadrul judeţelor componente ale regiunii, Braşov a avut o pondere de 32,4% în totalul exporturilor, fiind urmat de Sibiu, cu 30,9%, Alba, cu 14%, Mureş, cu 13%, Harghita, cu 4,9%, şi Covasna, cu doar 4,8%.

Pe principalele secţiuni, se remarcă grupa maşini, aparate şi echipamente electrice, care participă cu 29,8% la totalul exporturilor din regiune, însumând peste 1,1 miliarde euro. Urmează grupa textile şi articole din textile – 13,1%, cu o valoare de aproape o jumătate de miliard de euro, mijloace de transport -12,5%, în valoare totală de peste 474 de milioane de euro, lemn şi articole din lemn – 10,2%, însumând exporturi de aproape 388 milioane de euro, etc.

În ceea ce priveşte importurile de mărfuri, acestea s-au ridicat în primele opt luni ale anului la peste 3,7 miliarde de euro, reprezentând 10,5% din totalul importurilor României. Judeţul Braşov a înregistrat cea mai ridicată valoare, de peste 1,2 miliarde euro, iar cea mai scăzută valoare, de aproximativ 203 milioane de euro, s-a înregistrat în Covasna.

Cel mai mult, aproape 24%, s-au importat maşini, aparate şi echipamente electrice, după care urmează secţiunea metale comune, articole din metal- 13,5%, produse ale industriei chimice -11,4%, textile şi articole din textile – 10,8%,produse minerale – 8,6% etc.

În Regiunea de Dezvoltare Centru, balanţa comercială a înregistrat în perioada ianuarie – august un excedent în valoare de peste 70 de milioane de euro. La nivelul judeţelor, aceasta a avut valori pozitive în Alba, Sibiu şi Braşov şi valori negative în Mureş, Harghita şi Covasna.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail