. . parc-fotovoltaic-5-300x160Lucrările începute în luna iunie 2015, după mai bine de cinci ani de când Primăria municipiului Sfântu Gheorghe a iniţiat proiectul intitulat „Sistem fotovoltaic pentru producerea de energie electrică pentru iluminatul public şi alimentarea unor instituţii în municipiul Sfântu Gheorghe”, au fost finalizate în primăvara acestui an, parcul intrând în probe în luna aprilie.
Viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Sztakics Eva a declarat ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, că Municipalitatea derulează procedura de achiziție publică, iar dacă lucrurile vor merge conform planurilor, până la finalul acestui an parcul ar putea începe să producă energie electrică.
„Nu produce deocamdată. Am obținut licența de furnizare, acum trebuie să derulăm procedura de achiziție publică pentru vânzare și cumpărare energie. Având în vedere faptul că noi până acum am achiziționat doar energia electrică, acum trebuie să căutăm un partener care să ia, pentru că noi nu putem vinde energia, numai prin compensare se poate. Trebuie să avem un partener care și cumpără și vinde. Acum este în derulare procedura de achiziție publică în acest sens, de fapt parcul ar putea produce energie, numai că trebuie derulată această procedură, altfel nu se poate. Acum, nici legislația nu o înțelege nimeni, deocamdată juriștii caută cea mai potrivită soluție și desigur, această soluție trebuie să fie legală. (…) Anul acesta sper că dăm drumul.” – a declarat viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Sztakics Eva.
Cele 9.600 de panouri, întinse pe o suprafaţă de 6,2 hectare de teren, la graniţa dintre municipiul Sfântu Gheorghe şi localitatea Vâlcele, vor genera energie electrică pentru acoperirea a 85% din necesarul actual al iluminatului stradal din Sfântu Gheorghe, şi al unor instituţii publice aflate în subordinea Consiliului local. Investiția s-a ridicat la 15 milioane de lei și potrivit calculelor făcute de speciliştii din cadrul Primăriei Sfântu Gheorghe, aceasta va genera o economie de aproximativ 400 de mii de euro anual, la bugetul local.
Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail