Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad a declarat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că „se apropie momentul” în care liderii comunității maghiare trebuie să participe la evenimentele dedicate Zilei Naționale a României.

aaAntal Arpad a opinat că în condițiile în care anul acesta au loc alegerile parlamentare, „nu este momentul” potrivit să dea curs invitației de a participa la manifestările organizate de 1 Decembrie, însă a anunțat că anul viitor liderii comunității maghiare vor fi prezenți pentru a-și exprima punctul de vedere cu privire la semnificația Zilei Naționale pentru aceștia.

„Cred că ne apropiem de momentul în care trebuie să participăm la aceste evenimente şi să ne spunem foarte clar punctul de vedere despre semificaţia zilei de 1 Decembrie pentru comunitatea maghiară din Transilvania. Având în vedere că suntem în campanie electorală, nu cred că anul acesta este momentul să schimbăm această abordare, dar cred că putem să spunem de acuma că anul viitor, de 1 Decembrie, vom fi acolo. Evident, dacă ni se va da cuvântul, ca să ne spunem părerea și ce credem noi despre Alba Iulia şi despre declaraţia de la 1 Decembrie, ce înseamnă aceasta pentru comunitatea maghiară, cum ar trebui să ajunem în aşa fel încât această zi să fie o zi de sărbătoare şi pentru maghiarii din România” – a declarat Antal Arpad.

Acesta a reamintit de promisiunile făcute în cadrul Declarației de la Alba Iulia, în anul 1918, și a opinat că nerespectarea lor reprezintă „o lipsă de maturitate a societăţii române şi a clasei politice din România”.

„Pe 1 Decembrie 1918 au fost făcute anumite promisiuni pentru comunităţile etnice din Transilvania, care nu au fost respectate. În fiecare an, de 1 Decembrie, noi calculăm, iar anul acesta o să ajungem la 98 de ani de promisiuni neîndeplinite către maghiarii din Transilvania. Cred că ar trebui să se ajungă la o maturitate în această ţară, astfel încât să respectăm actul fondator al României moderne, pentru că până la urmă, România de azi are la bază acest act. Dacă nu respectăm ce s-a scris atunci, înseamnă o lipsă de maturitate a societăţii române şi a clasei politice din România”

În urmă cu două zile, în cadrul unei ședințe a Consiliului județean Covasna, liderul UDMR Covasna și președintele Consiliului județean, Tamas Sandor a declarat că nu va putea participa la Ziua Națională fără a vorbi despre semnificaţia pe care data de 1 Decembrie 1918 o are pentru comunitatea maghiară şi fără a invoca promisiunile făcute în Declaraţia de la Alba Iulia, în ce priveşte drepturilor minorităţilor naţionale. Consilierul PNL Ion Deaconu l-a invitat personal pe preşedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef la manifestările ce vor fi organizate pe 1 Decembrie la Sfântu Gheorghe, invocând campania „Invită-ţi un prieten de etnie maghiară să sărbătorim împreună Ziua Naţională a României!”, iniţiată de ziarul nostru, însă a fost refuzat.

Ioana Ardeleanu . .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail