green-energy-300x153O echipă a clusterului inovativ al biomasei „Green Energy” („Energie verde”) va efectua, săptămâna viitoare, o vizită de lucru în Republica Moldova, unde va participa la discu . . ții privind sistemele de încălzire pe bază de biomasă.

Președintele clusterului „Green Energy”, Vajda Lajos, a declarat că vizita va fi efectuată în persoada 28 noiembrie – 2 decembrie (a.c.) și face parte dintr-un proiect derulat printr-un program al Națiunilor Unite, în scopul promovării sistemelor de încălzire pe bază de biomasă, în Republica Moldova.

„Vizita de lucru va avea loc între 28 noimebrie – 2 decembrie și va fi efectuată de către o delegație formată din doi reprezentanți ai clusterului nostru și unul dintre partenerii noștri din Norvegia.”- a spus Vajda Lajos, care a amintit că aceasta va fi cea de-a doua deplasare în Republica Moldova, în cadrul acestui proiect.

„Noi am avut un proiect cu parteneri din Norvegia, prin care am implementat în localitatea covăsneană Estelnic un sistem de încălzire bazat pe biomasă și acum, practic, echipa <<Green Energy>>, împreună cu partenerii din Norvegia, împărtășește din experiența privind clusterele și sistemele pe biomasă, partenerilor din Republica Moldova.” – a declarat Vajda Lajos, care a precizat că la nivelul clusterului pe care îl reprezintă se discută de mai mult timp despre utilizarea energiei din surse regenerabile.

În present, „Green Energy”  este implicat și în alte proiecte. Printre acestea se numără și „Biovill”, co-finanțat și sprijinit de Uniunea Europeană prin programul de cercetare și inovare „Horizon 2020”, proiect ce vizează sprijinirea creării satelor independente energetic în Croația, Macedonia, România (fiind selectate localitățile Estelnic și Ghelința), Serbia și Slovenia.

Clusterul inovativ al biomasei „Green Energy” are sediul la Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe,  s-a înființat în februarie 2011 și reunește, astăzi, peste 70 de membri – reprezentanți economici, administrații publice locale, universității, firme de consultanță și instituții.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail