Astăzi, 22 noimebrie, în calendarul ortodox se face pomenirea Sfinților Apostoli Filimon, Onisim și Arhip.

  . . sfAcești Sfinți au viețuit pe vremea împăratului Nero. Au fost ucenici ai Sfântului Apostol Pavel și au pătimit pentru Hristos în Kolasia. Din Sinaxar aflăm că pe când își înălțau rugăciunile către Dumnezeu în Sfânta Biserică, împreună cu alți creștini, au năvălit asupra lor închinătorii de idoli. Atunci toți credincioșii care erau în biserică, au fugit, și au rămas numai Filimon, Arhip și Apfia, pe care, luându-i păgânii, i-au dus la Artoklis făcătorul de pâine al Efesului. Sfântul Arhip a fost bătut aspru și străpuns cu cuțite peste tot trupul, de persoanele care treceau pe acolo. Sfântul Filimon a fost bătut fără milă și, fiind bătut cu pietre, s-a săvârșit. Asemenea și Sfânta Apfia a fost ucisă cu pietre și în astfel de munci au trecut Sfinții către Dumnezeu.

Sfânta Muceniță Cecilia

Sfânta Mucenita Cecilia s-a născut la Roma din părinți foarte bogați. Făcând jurământul fecioariei înaintea lui Dumnezeu, Sfânta Cecilia a îmbrăcat pe dedesubtul hainelor strălucite la care o obliga rangul, cămașă aspră, semnul nevoințelor. Părinții ei au obligat-o însă la căsătoria cu păgânul Valerian, dar Cecilia, sfătuindu-l pe mirele ei în noapte nunții, l-a câștigat pentru dreapta credință.  Acesta urmând sfatul ei, a mers la Episcopul Urban și s-a botezat. Valerian, mai târziu, l-a adus la Hristos și pe fratele lui, Tiburtie. Nu la mult timp după aceea frații au fost osândiți la moarte pentru credința lor.  Deși fiind la locul de ucidere, acești frați minunați l-au dobândit pentru Hristos și pe comandantul gărzii, Maximus. Toți au dobândit cununa mucenicească. Sfânta Cecilia a îngropat cu cinste la un același loc sfintele lor trupuri. Ea a fost apoi adusă la judecată, căci neobosita propovăduia în rândul păgânilor dreapta credință. Fiind întrebată de către judecător care este sursa curajului ei, sfânta a răspuns: „Conștiința curată și credința neîndoielnica”. Sfânta Cecilia a fost osânditî la moarte prin tăierea capului. Călăul a lovit-o de trei ori cu sabia peste gât, fără ca să o poată ucide. Ea doar s-a rănit, iar din rănile ei a sângerat foarte mult. Dupa trei  zile sfânta a adormit în Domnul. Sfânta Cecilia a luat cununa muceniciei împreună cu ceilalți aproape de anul 230. Sfintele ei moaște se află la Roma, în biserica închinată ei.

Tot în această zi, Biserica face pomenirea: Sfinților Mucenici Valerian și Tiburtie;  Sfântului Maxim Capelarie;  Sfinților Mucenici Marcu, Ștefan și a altui Marcu;  Chinuirii Sfântului Mucenic Procopie, cel din Palestina;  Sfântului Mucenic Menignu Piuarul;  Preacuviosului Părintelui nostru Avva;  Sfinților Hristofor și Eufimia;  Sfinților Talaleu și Antim; Sfântului Tadeu;  Sfinților Mucenici Agapion, Sisinie și Agapie; Sfântului Climent, episcopul Bulgariei cel din Ohrida;

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail