. . Black Friday, sau Vinerea Neagră a reducerilor din magazine este cea care deschide oficial  sezonul cumpărăturilor de Crăciun. În fiecare an mii de oameni dau iama în magazine, dar și pe site-urile online, în speranța că vor prinde oferta vieții lor. Inspectorii Oficiului pentru Protecția Consumatorilor (OPC) atrag atenția asupra ofertelor false.

black-fridayLuna noiembrie este luna reducerilor, însă comercianții „fură startul” de fiecare dată, iar în disperarea lor de a face cât mai mult profit „piperează” prețurile din timp, pentru ca mai apoi să le poată „reduce” la prețul inițial, așadar clienții pot fi foarte ușor păcăliți. Inspectorii din cadrul Comisariatul pentru Protecția Consumatorilor atrag atenția asupra tertipurilor la care recurg retailerii, în perioadele de reduceri de preţ.

Vânzările cu preț redus, indiferent de tipul acestora, fie ele de soldare, lichidare, sau vânzări promoționale, trebuie să respecte o serie de reguli de fixare și publicitate a prețurilor. Orice comerciant care anunță o reducere de preț trebuie să o raporteze la prețul de referință practicat în același spațiu de vânzare pentru produsele identice. Prețul redus trebuie să fie inferior prețului de referință, acesta din urmă reprezentând cel mai scăzut preț practicat în același spațiu de vânzare în ultimele 30 de zile, înainte de data aplicării prețului redus.

Pentru siguranța cumpărăturilor din perioada Black Friday, inspectorii ne atrag atenția că trebuie să citim cu atenție caracteristicile produsului și să verificăm dacă acesta corespunde cu adevărat dorințelor și nevoilor noastre. În ceea ce privește cumpărăturile online, aceștia ne sfătuiesc să verificăm stocul existent, prețul afișat pe site (inclusiv dacă acesta este afișat cu sau fără TVA), și dacă prețul include și costurile de livrare.

Comercianții au obligația de a informa corect și complet consumatorii, iar pe paginile web trebuie să fie publicate informații precum: datele de identificare (denumirea, adresa poștală și electronică, numărul de telefon, numărul de înregistrare în Registrul societăților comerciale și cel de înregistrae fiscală); caracteristicile esențiale ale produsului; prețul cu toate taxele incluse; cheltuielile de livrare, dacă este cazul; perioada de valabilitate a ofertei sau a prețului; durata minimă a contractului, în cazul contractelor care prevăd furnizarea curentă sau periodică a unui produs; dar și existența și modul de exercitare a dreptului de denunțare unilaterală a contractului.

Consumatorul poate contacta comerciantul prin telefon pentru a cere informații suplimentare cu privire la produs, serviciile post-vânzare sau condițiile de livrare.

De asemenea, inspectorii OPC atrag atenția că din momentul în care consumatorul a primit un produs comandat de pe internet, de care nu este mulțumit, acesta are dreptul de a denunța contractul, și de a returna produsul în termen de 14 zile, fără a fi obligat să involce un motiv anume.

În cazul returnării unui produs, consumatorul își poate recupera suma achitată de la comerciant în termen de 14 zile de la primirea produsului.

„Profesionistul rambursează toate sumele pe care le-a primit drept plată din partea consumatorului, inclusiv, după caz, costurile livrării, fără întârziere nejustificată și în orice caz, nu mai târziu de 14 zile de la data la care este informat de decizia de retragere din contract a consumatorului. Rambursarea se face folosind aceleași modalități de plată ca și cele folosite de consumator pentru tranzacția inițială, cu excepția cazului în care consumatorul a fost de acord cu o altă modalitate de plată și cu condiția de a nu cădea în sarcina consumatorului plata comisioanelor în urma rambursării.” – se arată într-un comunicat de presă al Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Modelul „Black Friday” a fost preluat de la americani. În fiecare an marile lanțuri de magazine din România se întrec în a oferi prețuri și reduceri cât mai avantajoase, astfel încât să atragă clienți cât mai mulți, și implicit, să obțină profituri considerabile prin amploarea desfacerii.

Ioana Ardeleanu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail