Primele concluzii ale anchetei Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Covasna în cazul tânărului de 19 ani, care a murit la sfârșitul săptămânii trecute în urma unui accident petrecut în incinta fabricii de lemn de la Reci, arată că acesta ar fi fost strivit de un stivuitor.

holzindustriePotrivit informațiilor puse la dispoziție în cursul zilei de ieri, de către inspectorul șef-adjunct al ITM Covasna, Dumitru Marinescu, tânărul în vârstă de 19 ani, originar din localitatea Zagon, ar fi decedat în urma leziunilor interne produse după ce trupul său a fost prins între un motostivuitor și o stivă de lemne.

„Deocamdată suntem încă în curs de cercetare. Din primele cercetări se pare că acel copil a coborât de pe stivuitorul pe care îl manevra, credem că s-au deplasat niște grinzi, pentru că transporta niște grinzi de 8/8m, a coborât să le așeze și se pare că atunci chiar trecea prin dreptul stivei un alt stivuitor care l-a acroșat și l-a strâns între grămada de lemne și stivuitor.” – a declarat inspectorul șef-adjunct al ITM Covasna, Dumitru Marinescu. 

Primele surse indică faptul că tânărul încă mai avea puls la venirea Ambulanței, însă în urma leziunilor interne, aparent incompatibile cu viața, acesta a decedat la scurt timp după ce a fost transportat la spital.

„Nu a murit pe loc, au venit cei de la SMURD și au încercat să îl resusciteze, dar avea probabil răni, leziunile interne (…). Noi cercetăm în continuare și vom stabili apoi vinovăția.” – a mai explicat inspectorul șef-adjunct al ITM Covasna.

Accidentul a avut loc în noaptea de joi spre vineri (10 – 11 noiembrie). Reprezentanții fabricii de cherestea au trimis în data de 12 noiembrie un comunicat de presă prin care explicau faptul că „incidentul nefericit” este anchetat și că atât Poliția, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, cât și Inspectoratul Teritorial de Muncă au fost sesizate cu privire la acest caz, iar în cauză se efectuează cercetări

„Ancheta autorităților este în plină desfășurare în acest moment și, potrivit prevederilor legale, așteptăm primele concluzii pentru a oferi mai multe informații. Holzindustrie Schweighofer este dedicată siguranței la locul de muncă și păstrării integrității fizice și psihice a tuturor angajaților. Aceștia beneficiază de asigurări private de sănătate, de echipamente de protecție și instruiri periodice obligatorii la locul de muncă, în funcție de meserie și de postul ocupat, iar compania depune toate eforturile pentru identificarea condițiilor ce pot duce la evenimente nedorite și pentru implementarea soluțiilor care să le elimine.” – au explicat reprezentanții fabricii în comunicatul de presă.

Potrivit inspectorului șef al ITM Covasna, Ordog Lajos, față de anul trecut numărul accidentelor de muncă a crescut, iar cazul de la Reci nu este singurul înregistrat de la începutul anului și până acum: „În anul 2015 am avut 33 de accidente cu incapacitate temporară de muncă, care au fost avizate de ITM Covasna, și două anchete în cazul a două accidente mortale. Anul acesta, până în luna noiembrie, am avut 36 de accidente cu incapacitate temporară de muncă, avizate de noi, și am avut patru anchete din care a rezultat un accident cu invaliditate gradul II și un accident de muncă mortal. Nu este vorba despre acest ultim accident de la Reci, pentru că este în cercetare și nu știm când vom finaliza ancheta. În afară de acest caz am cercetat trei accidente mortale, dintre care în cazul unuia dintre ele am constatat că a fost accident de muncă.”

Ioana Ardeleanu

. .  

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail