romani pentru romaniAsociația „Calea Neamului” și-a propus să ofere 1.000 de icoane ortodoxe și zeci de costume populare, de 1 Decembrie, românilor din câteva localități covăsnene și harghitene.

Asociația, înființată recent de către reprezentanții grupului cunoscut sub denumirea „Acțiunea români pentru români” – a lansat ieri o campanie de strângere de fonduri în vederea confecționării sau achiziționării de costume populare, dar și o colectă de icoane ortodoxe.

 „Considerăm că prin icoana ortodoxă și prin costumul popular românesc, identitatea națională va dăinui” – Mihai Tîrnoveanu

Medicul Mihai Tîrnoveanu, lider al Asociației „Calea Neamului”, a declarat că prin această inițiativă se dorește încurajarea păstrării credinței și identității naționale, în rândul comunităţilor româneşti din cele două județe.

1000 de icoane și peste 60 de costume populare și-au propus reprezentanții Asociației să ofere, de Ziua Națională, românilor din Târgu Secuiesc, Brețcu, dar și din localitatea harghiteană Doboi.

„Pentru 1 decembrie, avem obiectivul să adunăm de la românii din toate colțurile țării, 1000 de icoane pe care le vom dărui celor prezenți la manifestările prilejuite de Ziua Națională, în 1 decembrie, la Târgu Secuiesc. Această acțiune se derulează cu binecuvântarea Prea Sfințitului Andrei (n.r.- Episcopul Covasnei și Harghitei). Români din orașe, sate, mănăstiri, vor trimite rugăciunea lor către frații lor din Harghita și Covasna prin aceste icoane, astfel ca de 1 decembrie, anul acesta, la Târgu Secuiesc să fie o rugăciune puternică pentru România. Totodată, de Ziua Națională, vom dărui costume populare din Doboi, județul Harghita, din Brețcu și Târgu Secuiesc – județul Covasna și tot atunci intenționăm să facilităm o întâlnire între acești copii – din Doboi (Harghita), Brețcu și Târgu Secuiesc (Covasna). Ne dorim ca aceștia să participe împreună la manifestările prilejuite de Ziua Națională. Dorim să vorbim și cu românii din Mărtănuș și Ojdula, ai căror copii au primit costume populare din partea noastră, anul acesta, de Florii – să participe și ei cu noi la festivitățile ce vor avea loc de 1 Decembrie (…). Dragostea de țară și hotărârea noastră de a nu lăsa ca identitatea românească din Harghita și Covasna să se piardă, ne determină să derulăm aceste acțiuni. Considerăm că prin icoana ortodoxă și prin costumul popular românesc, identitatea națională va dăinui.”- a declarat Mihai Tîrnoveanu.

Potrivit acestuia, costumele populare vor fi date în grija bisericilor ortodoxe din Brețcu și Târgu Secuiesc și vor fi transmise apoi, din generație în generație.

Persoanele care doresc să suțină această acțiune pot dona icoane, la adresa:  Brașov, str. Liviu Cornel Babeş, nr.15, bl. 20, sc. C, ap.1, Cod Poștal 500423, iar persoanele care doresc să contribuie cu bani pentru achiziționarea costumelor vor avea la dispoziție un cont al Asociației „Calea Neamului”.

„Asociația este proaspăt consitituită și mai avem câteva formalități de îndeplinit (…), iar contul va fi deschis în aproximativ 10 zile și îl vom pune la dispoziția celor interesați. ”- a spus Mihai Tîrnoveanu.

Asociația „Calea Neamului” s-a înființat săptămâna trecută, însă activitatea reprezentanților acesteia se derulează din 2014, sub egida „Români pentru Români”.

De-a lungul timpului, grupul „Români pentru români”, format din intelectuali din Brașov și Țara Făgărașului, a  donat pachete copiilor  din mai multe sate covăsnene și harghitene.

De 1 decembrie 2015, cu ocazia Zilei Naționale a României, reprezentanții grupului au donat o mie de steaguri tricolore românilor din judeţele Covasna şi Harghita și au pregătit, cu sprijinul oamenilor din toate colțurile țării, daruri pentru copiii din cele două județe.

Anul acesta, de Florii, la inițiativa „Români pentru români”, peste 50 de copii din satele covăsnene Mărtănuș și Ojdula au primit costume populare.

. . Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail