Obiceiurile tradiţionale de nuntă ale românilor din zona Covasna-Voineşti, dar și activități ale păstorilor din zonă vor fi prezentate la sfârşitul acestei săptămâni în cadrul Sântiliei – Nedeii mocăneşti a voineștenilor, o manifestare străveche ce are loc în fiecare an în preajma sărbătorii Sfântului Ilie.

Nedeia mocănească a voineștenilor va avea loc în zilele de 23 şi 24 iulie, în Valea Zânelor din Voineşti –Covasna, manifestarea fiind legată de vremurile când, în preajma sărbătorii Sfântului Ilie, ciobanii coborau de la munte, pentru a-şi găsi nevastă. Se îmbrăcau frumos și veneau la sărbătoare, aducând cu ei o „păpușă” de caș pe care i-o dăruiau fetei pe care o plăceau. Astfel, un moment important al sărbătorii îl constituie reconstituirea obiceiurilor de nuntă specifice zonei.

„Sântilia – Nedeia mocănească a voineștenilor este una dintre cele mai vechi tradiții populare pastorale păstrate în zona arcului carpatic. Ea se desfășoară de sute de ani, în preajma Sărbătorii Sfântului Ilie. În trecut, Sântilia avea mai multe rosturi: de a mijloci idile, de a uni destine, de a face alianţe şi, nu în cele din urmă, de a uni <<hotarele>> dintre românii de aici şi românii de peste munţi, hotare impuse cu forţa de mai-marii acestei lumi, dar ignorate tocmai de către <<cei mai mici şi mai umili>>.  În zilele noastre, Sântilia voineștenilor constă în prezentarea unei nunţi tradiţionale, la care participă toată suflarea comunităţii. <<Actorii>> – îmbrăcaţi în costum naţional popular – întruchipează toate personajele unei nunţi adevărate: perechea de miri, naşii, vornicii, socrii mari şi mici, nuntaşii, şi cu toate obiceiurile practicate în zonă: cursa de cai, cerutul miresei, hora miresei, conchioluitul miresei, descălţatul naşilor, Hora Sântiliei.”- se arată într-un comunicat de presă transmis redacției noastre de către Dumitru Balea, secretar al Asociației Cultural Creștine „Justinian Teculescu” (ACCJT).

Cei prezenți vor putea asista la prezentarea meșteșugurilor locale și vor putea participa la ateliere creative, jocuri legate de portul popular, vor putea vedea o expoziție de oi și de câini ciobănești și vor putea gusta sau cumpăra produse tradiționale preparate de crescătorii de oi, au transmis organizatorii.

„Ca și la edițiile anterioare ale evenimentului, și de această dată, meșteri populari își vor prezenta meșteșugurile, echipa Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni va susține duminică ateliere creative şi jocuri legate de costumul popular, oierii vor arata publicului cum se face cașul, cu lapte muls la fața locului, iar spectatorii vor putea gusta din produse tradiționale păstorești şi vor putea admira Expoziţia de rase de oi şi câini ciobăneşti organizată de Asociația Crescătorilor de Ovine Covasna.”- se arată în comunicatul de presă.

Program artistic

Potrivit aceleiași surse, atmosfera de sărbătoare va fi asigurată de artiștii invitați, care vor susține concerte și spectacole de dans folcloric.

„În zilele de sâmbătă și duminică, pe scena din Valea Zânelor vor urca, alături de artiști din zonă precum Ansamblul folcloric Junii Covăsneni, solista Alexandra Elena Bîrlă, formațiile Izvorașul din Zăbala, Florile Zagonului din Zagon, invitați de marcă precum: Maria Dragomiroiu, Ina Todoran, Viorica Florea, Ioan Dordoi, Ionuţ Langa, Gheorghe Sorea, Elena şi Maria Istrate . . , Ansamblul Brâulețul din Sita Buzăului, Grupul vocal Pădurenii Corul bărbătesc Voievozii Munților din Vâlcele, Ansamblul folcloric Ciobănașul din Tupilați, Neamț, Grupul vocal folcloric Târnava Mare din Țopa, Mureș. Anul acesta „Vine Vaida pe la noi”, pentru a prezenta evenimentul împreună cu „Nănaşii”.” – se arată în comunicatul de presă transmis de reprezentanții ACCJT.

Sântilia- Nedeia Mocănească a voineștenilor este organizată de Asociația Cultural Creștină „Justinian Teculescu” şi Asociaţia Judeţeană a  Crescătorilor de Ovine Covasna, în cadrul unui „Proiect Cultural prioritar realizat cu sprijinul financiar al oraşului Covasna”, cu sprijinul unor agenți economici.

Parteneri ai evenimentului sunt: Casa Orășenească de Cultură Covasna, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Școala Gimnazială „Avram Iancu”, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Covasna, „Crucea Roşie”- Filiala judeţului Covasna, S.C. Turism Covasna, C.A.R. „Solidaritatea” Buhuşi, Hotel „Mercur”, Hotel „Clermont”, Hotel „Montana”, Hotel „Bradul”, la care se adaugă și parteneri media.

O sărbătoare multiseculară

Surse arată că Nedeia mocănească voineșteană se sărbătorea și înainte de anul 1582.

Prof. Florentina Teacă, din Covasna, arăta, în cel mai recent volum al său „Mocanii voineşteni, străjeri ai românismului în arcul carpatic transilvan”, apărut la editura Eurocarpatica (2016), că „un indiciu preţios, chiar dacă deloc exact şi indirect dedus, despre vechimea acestei sărbători mocăneşti” este consemnat în anul 1930: „<<Vieaţa ciobanilor, vara şi iarna, se petrece tot pe lângă turmele de oi. Prin sat nu coboară decât rar de tot, deobicei cei mai tineri la nedeia, numită Sântilia, care în Covasna se ţine şi acum după stilul vechiu.>> ( S. Opreanu, Contribuţiuni la transhumanţa din Carpaţii Orientali, 1930). Aşadar, Sântilia se ţinea de pe vremea când funcţiona la noi Calendarul iulian – <<stilul vechi>>, adică cu 13 zile întârziere cădea ziua de Sfântul Ilie faţă de cum se trecuse la anul 1919 pe <<stilul nou>> – Calendarul gregorian. Numai că această schimbare de calendar de la 1919 făcută în Regatul României, era deja de mult făcută în Transilvania. La anul 1582, prin reforma papei Grigorie al XIII-lea a început implementarea noului calendar în Occident. Casa habsburgică, de religie romano catolică l-a făcut degrabă oficial în imperiu – deci şi în Transilvania. Concluzia noastră: nedeia mocănească voineşteană se ţinea şi înainte de anul 1582, pe când la noi funcţiona vechiul calendar! Tradiţii de dinainte de anul 1600 păstrau ciobanii aceştia.”  (apud. Florentina Teacă, pp.257-258).

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail