Prima etapă de admitere în învățământul profesional de stat cu durată de trei ani s-a încheiat, peste 300 de elevi fiind înmatriculați. Pentru etapa a II-a sunt disponibile 374 de locuri.

Lista candidaților înmatriculați și a locurilor libere în învățământul professional – după depunerea dosarelor de înscriere în etapa I de admitere – a fost postată pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna, www.isj.educv.ro . . . Potrivit acelei liste, la data de 18 iulie, erau înmatriculați 322 de elevi.

Încă două etape de admitere

Admiterea în învăţământul profesional de stat cu durata de 3 ani se desfăşoară în trei etape, în fiecare etapă de admitere fiind organizată înscrierea candidaţilor; preselecţia candidaţilor, după caz; proba suplimentară de admitere, după caz; admiterea candidaţilor şi afişarea rezultatelor.

Etapa a II-a de admitere în învățământul profesional de stat cu durata de 3 ani va debuta în 16-17 august (a.c.), iar etapa a III-a va începe în 1-2 septembrie (a.c.).

Conform informațiilor postate pe site-ul ISJ Covasna, pentru etapa a doua sunt disponibile 374 de locuri, la mai multe unități de învățământ din județ, în diverse domenii, printre care: fabricarea produselor din lemn, turism și alimentație, construcții, instalații și lucrări publice; industrie textilă și pielărie, mecanică, electric, estetica și igiena corpului omenesc.

Inspectorul școlar general al IȘJ Covasna, prof. Kiss Imre, a transmis că este important ca elevii să nu abandoneze studiile după absolvirea clasei a VIII-a, și că ar trebui ca în acest sens, să se implice atât părinții, cât și cadrele didactice și autoritățile locale.

***

Învăţământul profesional cu durata de 3 ani este organizat după clasa a VIII-a, ca parte a învăţământului secundar superior, ca învățământ cu frecvență, cursuri de zi. Pot opta pentru învăţământul profesional cu durata de 3 ani elevii care promovează clasa a VIII-a în anul curent, absolvenții clasei a VIII-a din seriile anterioare anului școlar în curs; elevii din învățământul special care finalizează învățământul secundar inferior, cu respectarea reglementărilor în vigoare.

În metodologia de organizare și funcționare a învățământului profesional de stat cu durată de 3 ani se precizează că elevii care frecventează învățământul profesional beneficiază de susţinere financiară, în conformitate cu prevederile legale, prin Programul naţional de protecţie socială „Bursa profesională”.

În plus, distinct de acest sprijin financiar, elevii din învăţământul profesional cu durata de 3 ani pot beneficia şi de susţinere financiară, stimulente şi alte forme de sprijin acordate de partenerul de practică, în condiţiile legii şi în conformitate cu prevederile contractului de practică.

Lista candidaților înmatriculați și a locurilor libere în învățământul professional – după depunerea dosarelor de înscriere în etapa I de admitere – poate fi văzută accesând site-ul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna, www.isj.educv.ro (https://isj.educv.ro/ro/content/9333/ADMITERE-Invatamantul-Profesional-de-stat-de-3-ani-ETAPA-I).

Calendarul complet al admiterii în învățământul profesional poate fi descărcat urmând linkul https://isj.educv.ro/ro/content/9025/Admiterea-%C3%AEn-Licee-2016.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail