Timp de trei zile, o echipă a TVR/TVR Internaţional a cules cele mai frumoase imagini din judeţul Covasna – imagini şi impresii care vor fi împărtăşite oamenilor de pretutindeni, în cadrul unor emisiuni. Acest demers reprezintă rezultatul unei colaborări între Camera de Comerţ şi Industrie Covasna şi TVR-TVR Internaţional.

În vederea realizării unui proiect de promovare a unor firme recent laureate în Topul Firmelor, ediţia a XVIII-a, membre ale Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna, precum şi a unor locaţii turistice de referinţă, o echipă a Televiziunii Române a sosit joi în judeţul nostru, la invitaţia preşedintelui CCI Covasna, Herman Rosner.

Promovarea companiilor şi a obiectivelor turistice din judeţ se va face în cadrul emisiunii “Investiţi în România! – Afaceri de succes”, realizată şi  moderată de  Sorin Burtea, emisiune care se transmite pe TVR International, miercurea de la ora 22.00, pe durata a  55 de minute.

Antreprenori de succes au avut ocazia, zilele acestea să îi primească pe jurnalişti şi să le împărtăşească povestea succesului lor. Astfel, joi şi vineri, echipa a călcat pragul firmelor Arcon din Sfântu Gheorghe, El-Co SA precum şi a noii unităţi de îmbuteliere a apei minerale din Catalina, care aparţine SC  Perla Covasnei SA şi Secuiana SA din Târgu Secuiesc. Tot atunci, au fost vizitate, în domeniul turismului, Castelul Kalnoky de la Valea Crişului, Castelul Szentkereszty din Arcuş, hotelurile şi baza de tratament ale SC Turism Covasna SA, Hotelul “Park” din Sfântu  Gheorghe al SC Hotel Hostel Park SA., Spitalul de Cardiologie din Covasna, Muzeul Breslelor din Târgu Secuiesc, precum şi Târgul de la Turia, unde echipa TVR l-a cunoscut pe producătorul de turtă dulce din Târgu Secuiesc. Sâmbătă dimineaţă, a venit rândul  domeniului Grofului Mikes de la Zăbala să primească echipa de televiziune.

Curioşi să aflăm care au fost primele impresii ale musafirilor, sâmbătă, i-am însoţit la filmări, împreună cu preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna, domnul Herman Rosner.

La ora 12, am ajuns la  Mestecănişul de la Reci, unde jurnaliştilor le-a fost prezentat şi locul unde s-a filmat o scenă a filmului „Cold Mountain”. Încântată, echipa a imortalizat peisajul.

Am pornit apoi împreună către Şugaş- Băi, unde vizată era Pensiunea “Gorgo”, proprietarea SC Prod Spicom Co SRL, mai târziu echipa urmând să-şi continue traseul de documentare în municipiul Târgu Secuiesc, la Pensiunea Cupidon, şi apoi în Turia, unde au vizitat oraşul, Cetatea Turia, Complexul “Cetate” din Balvanyos ce aparţine societăţii Producţie Daragus SRL şi Castelul Apor. În următoarea zi, duminică, echipa a dorit să afle cum se pregăteşte turta dulce, şi l-au vizitat pe producătorul de turtă dulce „Mezes Kalacs” din Târgu Secuiesc, plecând apoi către Balvanyos, unde au vizitat „Grand Hotel Balvanyos” al SC Hotel Best Western Balvanyos SRL., precum şi Lacul Sfânta Ana.

„Oameni gospodari, infrastructura cu probleme”

Interesaţi să aflăm impresiile echipei, am stat de vorbă cu redactorul emisiunii, Raluca Antoanella Amzăr. Aceasta ne-a mărturisit că nu a venit pentru prima dată la noi în judeţ, ci că vizitează această zonă de câte ori are ocazia, deoarece îi place foarte mult: „M-a impresionat, în primul rând, peisajul (…) E o zonă pe care am mai văzut-o în plimbările mele, dar, acum, fiind aici în interes de serviciu, am privit-o cu alţi ochi (…) Am observat că oamenii sunt foarte muncitori aici, în ceea ce priveşte pământul. Peste tot pe unde am fost se lucra, chiar şi noaptea. Sunt lucruri bune, dar şi lucruri la care mai trebuie lucrat, cum ar fi infrastructura, însă şi aici, văd că treburile se mişcă (…)”, ne-a spus Raluca Antoanella Amzăr.

Încântaţi de mofetă

„M-a mai impresionat mofeta. Pe unde am fost în staţiunile turistice nu am mai văzut aşa ceva – e un lucru deosebit. La Spitalul de Cardiologie din Covasna, medicii ne-au explicat ce bogăţii aveţi aici şi ne-au făcut să promovăm mult mai bine această zonă”, ne-a mai mărturisit redactorul. Aceasta crede că trebuie găsită o cale să se promoveze zona mai mult şi să atragem şi tinerii: „Media de vârstă a bolilor cardiace a scăzut, din ce ne-au spus medicii”, a precizat Raluca Amzăr.

Nu doar firmele mari reprezintă o ţintă

Emisiunea încearcă să îmbine atât partea de investiţii, cât şi partea de turism, pe diferite zone ale ţării. Pe partea de investiţii au fost promovate, de-a lungul timpului, grupuri de companii care ulterior au şi dispărut. Însă, potrivit Ralucăi Amzăr, nu doar marile investiţii sunt ţinta emisiunii, ci şi afacerile mai mici. O confirmare a acestui fapt o reprezintă vizita echipei la producătorul de turtă dulce din Târgu Secuiesc: „Aici este vorba de o afacere de familie şi ceea ce iese din mâinile acestor oameni este minunat, atfel că am decis că merită promovat”, ne-a explicat aceasta.

Emisiunea “Investiţi în România! – Afaceri de succes”, este realizată de aproape 11 ani şi va putea fi vizionată pe tot Globul, pe TVR Internaţional, deoarece se difuzează în direct şi apoi în două reluări, pentru a acoperi toate fusurile orare.

Materialul filmat la companiile covăsnene vizitate va ilustra dezbaterea ce va avea loc, în viitorul apropiat, în studiourile TVR Bucureşti, unde reprezentanţii companiilor vor vorbi despre afacerea dezvoltată de ei.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail