De Sânziene, pe 24 iunie 2016, Covasna se alătură, pentru al patrulea an consecutiv, comunităţii „La Blouse Roumaine”, pentru a sărbători Ziua Universală a Iei, frumoasa cămaşă a portului popular românesc.

Totul a pornit în urma unei iniţiative fără precedent, pe reţeaua de socializare Facebook, pe pagina „La Blouse Roumaine”. Andreea Tănăsescu, fondatoarea comunităţii on-line „La Blouse Roumaine”, spunea în 2013, odată cu lansarea acestui demers: „Ceea ce dorim este să promovăm, o dată cu sărbătoarea iei, cultura şi creativitatea românească, pe care noi o considerăm, în acest timp, în această epocă, cel mai mare ambasador al României. Ia, bluza românească, poate deveni un brand de ţară recunoscut de toată planeta dacă vom reuşi să promovăm împreună tradiţia noastră moştenită din timpuri imemoriale”. Ia constituie matricea noastră culturală, un simbol al identităţii şi creativităţii spaţiului românesc, care dăinuie din timpuri străvechi.

Fiecare ie spune o poveste. Tehnica şi tradiţia decorării iei s-au transmis de la mamă la fiică, de la o generaţie la alta. În conceperea ei, româncele investeau o parte din aspiraţiile lor, dar şi din frumuseţea şi bunătatea poporului român. Însemnele magice cusute cu grijă aveau o anumită importanţă pentru cea care urma să o poarte. Bunicile şi mamele le transmiteau tinerelor nu doar arta meşteşugului popular, ci şi rugăciunile care se spuneau înainte de începerea torsului lânii, a ţesutului sau a împletitului. Fiecare împunsătură de ac avea menirea de a proteja purtătoarea de farmece şi de spirite rele.

Frumuseţea şi măiestria iei româneşti au fascinat nu numai generaţii de tinere, care au preluat tradiţia de la mame sau bunici, ci şi artişti, pictori, creatori de modă şi chiar case regale. Majestatea Sa Maria, regina României, a purtat cu mândrie ia românească, punându-şi amprenta pe garderoba regală şi înnobilând costumul popular românesc. Pictorul francez Henri Matisse a găsit şi el inspiraţie în această piesă vestimentară, transpunând-o în celebra sa pictura „La Blouse Roumaine” (1940). Şi în zilele noastre, ia a fost sursă de inspiraţie pentru mai mulţi renumiţi creatori de modă, care au lansat colecţii vestimentare cu elemente preluate din folclorul românesc.

CUM SĂRBĂTORIM ZIUA IEI ?

  • Purtăm o IE, o cămaşă, un costum tradiţional sau un element de design identitar.
  • Ne fotografiem, surprindem bucuria momentului şi frumuseţea locurilor în care ne aflăm. Punem imaginile pe Facebook, Instagram sau Twitter cu hashtagul ‪#‎ZiuaIei2016 ‪#‎lablouseroumaine ‪#‎RomanianBlouse ‪#‎IAday2016 , indicând locul unde au fost realizate.
  • Covăsnenii și turiștii aflați în stațiune sunt așteptați la Camping Valea Zânelor din Voinești, începând cu ora 16.oo, la o seară de cântec, joc și voie bună, cu ansamblul de dansuri populare Junii Covăsneni, coordonat de doamna Oana Maria Șulea, corul bărbătesc . . Voievozii Munților din Vâlcele, condus de Părintele Vasile Antonie Tămaș și Nicolaie Cucu, solistele voineștence Ana Sandulea și  Alexandra-Elena Bîrlǎ, Sânzienele din Voinești coordonate de Mirela Poteică și prof. Adriana Bota. Se vor putea bucura și de târgul cu meșteșugari și produse tradiționale la care și-au anunțat participarea creatoarea de ii Luminița Bunghez, magazinul NewStyle, iconarii Matei și Kornelia Schinteie și „dacul” din Covasna, Nicu Manea.

Organizatori: SCT Covasna și Asociația GRIT

 

Prof. Florentina Teacă

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail