Cotele de atenție au fost atinse pe Râul Negru, în localitatea Lemnia, dar și pe alte două pâraie din zona Baraolt, iar Râul Olt se află sub atenționare de cod galben.

Ploile din ultimele zile au crescut cotele râurilor din județ, astfel că în cursul zilei de ieri, Comitetul pentu Situaţii de Urgenţă s-a întrunit pentru a stabili măsurile de intervenţie în caz de inundații. Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Covasna, Ioan Ilaș spune că în momentul de față nu există pericole: „Avem cod roșu în bazinul Râului Negru și cod galben pe Râul Olt, pe cursul din Covasna până la Feldioara. (…) Este atinsă cota de atenție la Lemnia, pe partea superioară a Râului Negru, dar cota de atenție înseamnă că încă nici nu a ieșit din matcă. Mai avem atinse încă două cote de atenție în zona Baraoltului, dar îmbucurător este că radarul pe care îl avem la dispecerat arată că ploile s-au oprit în județ, nu mai sunt probleme pe zona noastră deocamdată. (…) Am ieșit din ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență și avem toate măsurile, suntem pregătiți să intervenim dacă sunt probleme, cu ISU, cu Jandarmii, sunt pregătite mijloacele de transport, utilajele, oameni pentru intervenție, dacă e cazul.”

Acesta spune că cel mai negru scenariu ar fi apariția fenomenelor „nowcasting” (cu efect imediat) în care o cantitate foarte mare de precipitații poate să cadă în zone izolate, situații care nu pot fi controlate.

„Suntem pregătiți în zona Băcel, în Lunca Mărcușului, pentru că acolo este o zonă unde se întâlnesc Râul Negru, și Tărlungul și Râul Olt, e confluența, dar acolo avem oamenii special pregătiți pentru situația de acolo.” – a mai declarat Ioan Ilaș.

Codul roșu de pe Râul Negru este valabil până astăzi la ora 18:00, iar cel galben de pe Râul Olt va persista până mâine seară la ora 18:00.

. .  

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail