Casa Naţională de Pensii a pus la dispoziţia beneficiarilor săi un portal prin intermediul căruia aceștia pot afla date despre stagiul de cotizare realizat, dar şi privind data pensionării, fără a fi nevoiți să se deplaseze la sediul instituției.

Prin intermediul portalului Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), www.cnpp.ro, persoanele interesate pot avea acces la anumite servicii online, au anunțat,ieri, reprezentanții Casei Județene de Pensii (CJP) Covasna.

Spre exemplu, persoanele fizice care își creează un cont pe portal vor putea accesa în timp real  date din carnetele de muncă prelucrate deja electronic; date privind stagiile anuale și lunare aferente perioadei începând cu aprilie 2001 – data de la care angajatorii depun declarații lunare cuprinzând lista contribuabililor și veniturile realizate de acestea; informații din declarațiile D112 depuse de angajatori; informații referitoare la viramentele la PILON II de pensii private – utile persoanelor active care doresc să afle informații dacă angajatorul a depus declarațiile lunare nominale, respectiv care este nivelul contribuției acumulate în conturile individuale; informații referitoare la pensiile comunitare; informații referitoare la debitele din executare silită.

„Cei interesaţi își pot crea un cont pe portalul C.N.P.P (adresa institutiei este www.cnpp.ro), având posibilitatea accesului complet la serviciile electronice oferite de Casa Națională de Pensii Publice (…). Astfel, la adresa www.cnpp.ro/home, accesând fereastra intitulată <<De ce să îmi fac cont?>> (n.r.- situat în partea dreaptă a site-ului, jos) şi urmând procedurile indicate, utilizatorii pot afla gratuit informaţii referitoare la  propria situaţie ca viitor pensionar”, a menționat reprezentanta compartimentului de comunicare din cadrul Casei Județene de Pensii (CJP) Covasna, Kollo Piroska.

Cum se creează un cont pe portalul CNPP?

Pentru crearea unui cont pe portalul CNPP, în primul rând este necesară completarea unui formular online ce conține o serie de date personale, formular ce va trebui apoi imprimat și semnat.Solicitanții vor trebui să se prezinte personal cu formularele la sediul Casei Județene de Pensii (CJP) Covasna.

„Pentru crearea unui cont online vizitatorii trebuie să citească descrierea fluxului de creare utilizator și sa isi exprime acordul pentru conditiile de utilizare a portalului CNPP. Acordul este considerat a fi asumat prin introducerea datelor specifice cererii de creare cont. Pentru identificarea unică a utilizatorului este necesară completarea formularului de creare cont. Toate câmpurile marcate cu <<*>> sunt obligatorii, iar salvarea cererii nu este posibilă dacă acestea nu sunt completate. Datele introduse trebuie sa fie conforme cu realitatea. Structura formularului este următoarea:numele și prenumele; CNP; adresa de e-mail; act de identitate; adresa de domiciliu. Se apasă butonul de finalizare formular. După finalizarea completării formularului se apasă butonul <<Print>> pentru a putea fi semnat olograf în original, pe hârtie. Pentru obtinerea datelor de acces, după ce s-a tipărit cererea, trebuie parcurse următoarele etape: se semnează cererea; solicitantul se va prezenta personal cu cererea semnată la Casa Județeană de Pensii Covasna (secretariatul situat la etajul I, camera 14), împreună cu actul de identitate în original și copie sau, după caz, cu documentele justificative în original și copie pentru fiecare persoană terță căreia îi va administra  contul; cererea va fi procesată și aprobată la nivelul casei teritoriale de pensii. După aprobare vor fi transmise datele de acces (nume utilizator și parolă) solicitantului, pe e-mailul specificat de acesta în cerere. După primirea prin e-mail a numelui de utilizator şi a parolei, solicitanţii vor avea  acces gratuit la datele lor personale din sistemul public.”- a explicat Kollo Piroska.

Aceasta a precizat că informaţiile referitoare la data ieşirii la pensie – ce pot fi accesate prin intermediul portalului- au la bază doar acele date individuale care au fost prelucrate electronic. „Dacă persoana în cauză deţine  documente referitoare la încadrarea în grupe de muncă sau  alte  acte care completează stagiul de cotizare realizat, condiţiile de pensionare sunt influenţate de aceste elemente. Prin acest serviciu electronic NU SE POT obţine informaţii referitoare  la nivelul pensiei pe care ar urma să o primească solicitantul după ieşirea din activitate.”- a subliniat reprezentanta compartimentului de comunicare al CJP Covasna.

Ana Alina Costache . .

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail