Programul „YouthBank”,coordonat la nivel local de Fundaţia Comunitară Covasna (HKA), se apropie de final. Echipa compusă din 12 elevi de la patru licee din municipiu, a reușit să colecteze peste 9.000 de lei, o parte din sumă fiind destinată susținerii unor inițiative de tineret.

. . Programul „YouthBank” (YB) a fost lansat în anul 2006, în Cluj-Napoca, fiind coordonat la nivel naţional de către Asociaţia pentru Relaţii Comunitare (ARC), prin Programul de dezvoltare al Fundației Comunitare Cluj. Coordonat la nivel local de Fundaţia Comunitară Covasna (HKA), programul „YouthBank” (YB), administrat de către un grup de tineri, selectaţi şi instruiţi, urmăreşte constituirea, promovarea şi administrarea transparentă a unui fond special destinat proiectelor implementate de către liceeni, şi încurajează filantropia, iniţiativa civică şi urmărește responsabilizarea acestora.

Directorul Fundației Comunitare Covasna, Bereczki Kinga, a declarat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că anul acesta, echipa formată în cadrul programului a cuprins 12 elevi, de la patru licee din Sfântu Gheorghe. Membrii echipei și-au propus inițial ca, prin activitățile derulate, să strângă 7.000 de lei pe care să îi aloce, ulterior, susținerii unor proiecte și inițiative de tineret.

„Pentru perioada 2015-2016 (n.r. – în cadrul programului „YouthBank”), am avut o echipă foarte bună compusă din voluntari, tineri din clasele a XI-a și a XII-a, din liceele din oraș, scopul lor fiind să strângă 7.000 de lei pentru susținerea inițiativelor de tineret. În acest sens, ei au organizat patru acțiuni, de diferite tipuri – culturale, sportive- deci, au investit o muncă și o energie enormă (…). Au reușit să strângă, în urma acestor acțiuni, 1.800 de lei, la care se adaugă și suma strânsă în cutiile de donații amplasate în magazinele Bertis – 1.000 de lei; și  sponsorizări individuale, sponsorizări din partea unor firme locale- Fleckhammer Otto a contribuit cu 4.000 lei, Bicon kft.- cu 1 000 lei, MultiNr. – cu 1.800 lei, deci, în total au reușit să strângă 9.600 de lei.”- a declarat directorul Bereczki Kinga.

Echipa „YouthBank” a lansat apoi un concurs de finanțare dedicat tinerilor, punând la dispoziție un fond de 7.000 de lei.În urma concursului,  s-au primit șase proiecte, din care patru au fost admise și sprijinite cu suma totală de 4.900 lei

„Concursul de proiecte adresat tinerilor a fost lansat cu un fond de 7.000 de lei; au sosit șase proiecte, dintre care patru au fost acceptate și sprijinite 4.900 de lei. Aceste proiecte sunt în curs de realizare. Unul dintre acestea constă în organizarea unui concert în scopul strângerii de donații pentru un orfelinat. La concertul ce va avea loc săptămâna viitoare, vor participa 4 formații de tineri, din Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc. Al doilea proiect (n.r.- dintre cele patru admise) vizează organizarea unui festival al tinerilor, în stațiunea Șugaș- Băi, cu artiști invitați, la sfârșitul acestei săptămâni (…). Al treilea proiect constă în organizarea unui concurs regional de literatură. Acesta este coordonat de o echipă de tineri din Liceul „Mikes Kelemen”; iar cel de-al treilea proiect a fost transmis de către o

echipă de prim ajutor care a aplicat pentru a obține fonduri în vederea achiziționării unui manechin de resuscitare. Au sosit, deci, idei foarte bune, folositoare; ce nu au urmărit, în primul rând, distracția, ci mai mult pentru a investi în activități folositoare, îmbogățirea cunoștințelor.”- a menționat Bereczki Kinga. Aceasta a opinat că programul are succes la nivelul județului Covasna.

Ediția de anul acesta a programului se va încheia printr-o festivitate ce va avea loc spre finele lunii iunie (a.c).

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail