Reprezentantul Partidului Național Liberal (PNL) pentru funcția de primar al orașului Întorsura Buzăului, Alin Popica, a ieșit din cursa electorală.

Conducerea Partidului Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) Covasna a contestat a contestat candidatura la funcţia de primar al oraşului Întorsura Buzăului a reprezentantului PNL, Alin Popica, motivând că la data depunerii candidaturii, acesta ocupa o poziție de funcționar public cu funcție de conducere în cadrul Primăriei Întorsura Buzăului. Contestația a fost admisă, conducerea PNL Covasna a făcut apel, iar acesta a fost respins de Tribunal, astfel că reprezentantul PNL Covasna pentru funcția de primar al orașului Întorsura Buzăului a ieșit din cursa electorală.

Președintele interimar unic al PNL Covasna, Codruț Opaiț, a susținut ieri o conferință de presă pe această temă.

„Candidatul nostru la Întorsura Buzăului, domnul Alin Popica nu face parte din, să zicem așa, clasa politică consacrată în România, cei care din 1990 încoace mai tot timpul sunt candidați și edili în diverse localități; el este un om nou în politică, un om al locului, din Întorsura Buzăului, care a venit să candideze pentru Primăria acestui oraș, cu idei noi, cu idei inovatoare, fără un discurs politicianist de lemn, fără un limbaj de lemn”, a precizat liderul PNL Covasna. El a afirmat că lui Alin Popica „i s-a întins o cursă” în momentul în care a fost promovat în funcția de șef serviciu taxe și impozite, susținând că „persoanele care l-au promovat, l-au reclamat ulterior”.

„Alin Popica este funcționar public. Conform legii, el trebuia să se suspende cu 15 zile înainte de depunerea candidaturii. O chichiță legislativă spune că dacă ești funcționar public cu o anumită funcție de conducere, să zicem șef de birou, atunci, acest termen de suspendare trebuie să fie cu 30 de zile înainte de depunerea candidaturii. Cursa a constat în felul următor: în data de 1 martie, a.c., Alin Popica a fost promovat în funcția de șef de birou al serviciului de impozite și taxe. Aceeași oameni care l-au promovat, l-au contestat în ultima zi în care se putea face acest lucru (…).” – a declarat Codruț Opaiț.

Acesta susține și că Biroul electoral de circumscripție Întorsura Buzăului nu a afișat în termen de 24 de ore candidatura lui Alin Popica, astfel că Partidul a făcut plângere împotriva acestuia.

„El (n.r Alin Popica) și-a depus candidatura în data de 23 (aprilie), într-o sâmbătă. Conform legii, această candidatură trebuia afișată în termen de 24 de ore. De ce? Ca să dea timp pentru contestații celor care vor să depună contestații. În momentul în care s-ar fi afișat în termenul legal de 24 de ore și s-ar  fi făcut o contestație, noi am fi avut timp să retragem candidatura domnului Popica, să o înlocuim cu un alt membru de –al nostru, sau să sprijinim un alt candidat la Primărie. Lucrurile nu s-au petrecut așa. El și-a depus candidatura în data de 23, sâmbătă, și nu s-a afișat în data de duminică, așa cum era firesc, candidatura, ci s-a afișat cu trei zile mai târziu (…). Deci, practic am fost în imposibilitatea de a mai reacționa, toate astea printr-un abuz al Biroului Electoral Local. Noi am contestat în instanță  această ilegalitate monstruoasă, pentru că îi lipsește pe oamenii din Întorsura de a avea un candidat pe care să-l voteze cu inima împăcată. Procesul s-a mutat la Sfântu Gheorghe, la Tribunal, dar noi vom merge și mai departe, vom merge și la Curtea de Apel, deci nu ne vom opri aici, dacă nu se face dreptate”, a mai spus Codruț Opaiț.

Acesta a precizat că lista PNL pentru Consiliul Local Întorsura Buzăului rămâne valabilă:

„Îi rugăm pe susținătorii noștri, pe susținătorii lui Alin Popica, având valabilă și în vigoare lista de consilieri, să ne voteze lista de consilieri considerând că ideile lui Alin Popica pot fi duse mai departe prin Consiliul Local, deci, ne-am dori, în situația de față, cel puțin, dacă am fost lipsiți de șansa de a avea primarul nostru, să avem Consiliu și majoritatea în Consiliu, pentru a putea să ne ducem proiectele la capăt”, a spus Codruț Opaiț.

Prezent la conferința de presă, Alin Popica a transmis mulțumiri celor care l-au susținut.

„Eu am intrat în această cursă ca un om cinstit, am încercat să modific percepția generală despre politică, să dau tuturor tinerilor și celor mai în vârstă semnalul că se poate schimba ceva. Le mulțumesc celor care au fost alături de mine, care au avut încredere în mine și care au venit alături de mine și pe lista Partidului Național Liberal și îi încurajez să meargă mai departe, să nu renunțe la ideile care ne-au însuflețit, să încerce să le pună în practică prin alegerea în Consiliul Local”, a declarat Alin Popica.

El a precizat că „plângerea a fost la initiativa partidului, nu e o răzbunare asupra membrilor biroului electoral, e doar o încercare de a face lumină”.

În ceea ce privește promovarea sa în funcție, acesta a declarat: „Numirea care mi-a fost oferită pe data de 1 martie, pentru mine nu a avut nicio însemnătate. Eu de fapt, mă ocup de coordonarea acestui birou, de 12 ani. Nu am luat-o ca pe un măr otrăvit atunci, dar asta mi s-a întâmplat. A fost o funcție temporară … Nu vreau să mă scuz, nici să acuz pe nimeni (…). Eu am făcut cerere să-mi reiau raporturile de serviciu”, a spus Alin Popica.

Pentru funcția de primar al orașului Întorsura Buzăului candidează Marcel Murea, din partea PSD, Alexandru Teacă, UNPR și Leca Băncilă, din partea ALDE.

Ana Alina Costache

 

 

 

  . .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail