Lucrările artiștilor iconari Matei ș . . i Maria-Kornelia Schinteie din Covasna pot fi vizitate în această perioadă în Sălile de expoziţie a Reşedinţei Ambasadorului României din capitala Danemarcei Copenhaga.

Expoziția de iconografie post-bizantină cu icoane pictate pe lemn a celor doi artiști iconari covăsneni au fost inaugurate, cu sprijinul Ambasadei României la Copenhaga duminică, 10 aprilie, la sediul Parohiei Ortodoxe Române din Copenhaga, după oficierea Liturghiei. La vernisajul expoziției au fost prezenți numeroși membri ai comunității de români din Danemarca, preoţi şi diaconi din Danemarca şi Suedia,  oficiali români (Alexandru Victor Micula, secretar de stat în Ministerul român al Afacerilor Externe,  Matei Viorel Ardeleanu, ambasadorul român la Copenhaga), diplomați, presă și artiști din România, se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul Ambasadei României la Copenhaga.

„A fost un moment deosebit, venit pe neașteptate…Am fost invitați de către domnul ambasador și am expus aproximativ 50 de lucrări, de diferite dimensiuni, pe diferite suporturi, în diferite tehnici. În premieră, am pictat special pentru această expoziţie câteva lucrări cu Maica Domnului şi Pruncul, icoane pe pânză, unde am inserat motive tradiţionale româneşti, tricolorul şi Ia românească care să bucure sufletele înstrăinate ale concetăţenilor noştri din diaspora română din Scandinavia.  La biserică am avut vernisajul, acolo am avut doar câteva lucrări mai mari expuse, iar la Reședința Ambasadei am avut restul icoanelor și ele vor rămâne acolo până în data de 10 mai (a.c.)”, a declarat Maria – Kornelia Schinteie.

Soț și soție, Matei și Maria – Kornelia Schinteie au înființat în urmă cu peste 15 ani, un atelier de iconografie în orașul – stațiune Covasna.

Acolo își petrec, de atunci, cea mai mare parte din timp: în locul în care „icoanele se nasc și pleacă spre casele lor, spre cei care le cheamă”. Pentru că „icoanele – punte de legătură cu Dumnezeu”- sunt chemate de către cei care au nevoie de ele, spun Matei și Maria -Kornelia Schinteie.

Lucrările lor au ajuns pe tot cuprinsul ţării în casele creştinilor, chiliile călugărilor, în biserici, schituri şi mânăstiri, dar și în străinătate (Serbia, Ungaria, Bulgaria,  Germania, Austria, Elveţia, Franţa, Belgia, Olanda, Irlanda, Spania, Anglia, Scoţia, Canada, Statele Unite ale Americii, Bolivia, Brazilia, Noua Zeelandă, Afganistan, etc), însă cei doi expun pentru prima dată în Danemarca.

Următorul vernisaj în străinătate este programat în luna septembrie, ne-au spus soții Schinteie.

„În septembrie vom avea o expoziție pe o altă temă, în cadrul unui alt proiect, intitulat <<I love stațiunea Covasna !>>, în cadrul acestuia urmând să avem un vernisaj în Austria, în orașul Mödling, lângă Viena. Expoziția va fi deschisă în data de 1 septembrie”, au spus soții Schinteie.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail