Spectacolele folclorice organizate  de „Mesagerul de Covasna”, în cadrul  „Zilelor Sfântu Gheorghe”, ce au avut loc sâmbătă și duminică, la care au participat Ansamblul  „Junii Covasnei”, Ansamblul de dansuri populare „Florile Zagonului”, Ansamblul „ Mlădițe Românești” din cadrul Palatului Copiilor din Întorsura Buzăului,   Ansamblul „ Pădurenii” din Barcani,  Ansamblul  „Cununa Carpaților”  din Întorsura Buzăului, Corul  „Voievozii Munților”  din Vâlcele, Ansamblului profesionist  „Rapsozii Călimanilor” din Topliţa, alături de interpreta de muzică populară Cora Munteanca, din Miercurea Ciuc,  au încălzit inimile celor prezenți în număr mare, în cele două zile de sărbătoare.

 Pe ploaie și pe vreme bună, artiștii români au fost la înălțime

Nici nu a început bine spectacolul denumit generic „Așa-i românul când se veselește…” că stropii de ploaie strânși în norii negri ce s-au abătut asupra orașului au început să cadă din cer, obligându-i pe  cei prezenți să se aciueze pe sub umbrele, pe sub streșinile clădirilor sau sub corturile din apropierea scenei situate în fața Magazinului Șugaș. 

 Însă, cei mai mici artiști care au urcat pe scenă, „Junii Covăsneni”, îndumați de Oana Șulea nu s-au lăsat intimidați și au dus la bun sfârșit programul artistic pe care l-au pregătit pentru acest important spectacol al lor, de „Zilele Sfântu Gheorghe”. Mai greu a fost cu coborâtul „artiștilor” de pe scenă deoarece la baza scărilor apa le-a trecut peste glezne, iar până la cortul în care și-au schimbat costumele populare ploaia i-a udat destul de bine încât, din păcate, conducătorul de grup și părinții au ales să nu mai rămână cu „junii”  la binemeritata masă pe care o aveau asigurată din partea organizatorilor.

Cei prezenți  la spectacolul folcloric românesc au aflat că Ansamblul folcloric „Junii Covăsneni” a fost înființat în anul 2014 la inițiativa și cu susținerea părinților. Cu multă muncă și cu devotament, copiii noștri au arătat seriozitate și interes în ceea ce reprezintă dansul popular. În urma spectacolelor susținute, au fost încurajați și susținuți atât de membrii comunității cât și de Asociația Cultural Creștină Justinian Teculescu . Folclorul muzical şi coregrafic, transmis din generaţie în generaţie, şlefuit cu măiestrie, constituie una dintre cele mai de preţ bogăţii ale poporului român”.

Timp de  aproape 30 de minute, răpăitul ploii a îngreunat desfășurarea programului artistic astfel că organizatorii au luat în calcul sistarea acțivității care nu se mai putea desfășura în bune condiții. Însă, spre bucuria tuturor celor implicați- artiști, public, organizatori-, soarele voios a apărut pe cer, ca o răsplată pentru munca depusă pentru pregătirea acestui minunat spectacol folcloric românesc.

„Îşi asumă cu mare responsabilitate păstrarea, valorificarea şi transmiterea tradiţiei populare româneşti în formele sale cât mai autentice şi nealterate”

Cu o notă de originalitate şi naturaleţe în interpretare, Ansambul „ Mlădițe Românești” al Clubului Copiilor din Întorsura Buzăului a adus în faţa publicului  o suită de jocuri populare din zonă. Despre ei am aflat că: „Îşi asumă cu mare responsabilitate păstrarea, valorificarea şi transmiterea tradiţiei populare româneşti în formele sale cât mai autentice şi nealterate.    Ansambul „ Mlădițe Românești”            a luat fiinţă în anul 1998 la Clubul Copiilor Întorsura Buzăului, sub conducerea coregrafică a doamnei profesor Rodica Boieru, timp în care s-au perindat mai multe generaţii de copii. Deşi, în principal promovează folclorul local, au un repertoriu diversificat, un bogat palmares şi numeroase participări la spectacole şi festivaluri atât în zona pe care o reprezintă cât şi în ţară.”

 

. . „ Florile Zagonului” au adus soarele…pe scenă

Când a venit rândul „ artiștilor” din Zagon să urce pe scenă, soarele și-a reluat locul pe cer…și-acolo a rămas până spre seară. Și pentru „juniorii” și „ seniorii”  ce fac parte din Ansamblul „Florile Zagonului”  prezența la spectacolul organizat de „ Zilele Sfântu Gheorghe” a fost o premieră, aceștia participând, în scurtul timp de când a fost  înființat, mai exact în luna decembrie 2014, la importante evenimente  culturale covăsnene precum: „Nedeia Mocănească” de la Covasna, „Sărbătoarea Bărcănenilor”, Festivalul „Ciobănașul” din Întorsura Buzăului și Zilele comunei Comandău.  „Vrem să ducem tradiția și folclorul românesc mai departe, prin acești minunați copii ai Zagonului”, au spus inițiatorii și instructorii Ansamblului de dansuri „Florile Zagonului”,  Dorina și Marin Bălăceanu.

 

Grupul vocal bărbătesc Pădurenii- „flori de pe lanurile comunei”

 Format în anul 2010 din jertfa și ambiția unor fii ai satului, pentru a umple golul lăsat de fostele formații ale Căminului Cultural Barcani, grupul vocal bărbătesc „Pădurenii”, avându-l în componența sa și pe primarul Gheorghe Marin,  a venit la Sfântu Gheorghe unde a interpretat  câteva melodii  din repertoriu local și național.

„Fire veselă și muncitoare, dirijoarea acestui cor, doamna Cristina Deteșanu, a strâns fir cu fir aceste flori de pe lanurile comunei Barcani și le-a aranjat într-un buchet superb despre care, tot ce vă putem spune este :BUCURAȚI-VĂ!!!!” s-a menționat în textul de prezentare a Grupului. Iar publicul s-a bucurat, în zi de mare sărbătoare a Sfântului Gheorghe,  de fiecare cântec ce a ajuns la inimile lor.

 

     Spectacol de mare clasă prezentat de Ansamblul  ,,Cununa Carpaților”

Pe Scena Comunitară au urcat, apoi, cele  8 perechi de dansatori  ai Ansamblului  ,,Cununa Carpaților ” al Casei Orășenești de Cultură din Întorsura  Buzăului, care au prezentat  o suită de dansuri populare locale și  Dansul Someșul,  precum și  interpretele de muzică populară Andreea Oltean și Maria Muntean.  Ca de fiecare dată când au fost prezenți la Sfântu Gheorghe, spectacolul prezentat de artiștii întorsureni a fost unul de mare clasă, aplaudat de public.  Ansamblul Cununa Carpaților din Întorsura Buzăului, a cărui  instructor-coregraf este Costică Oltean  a participat în mai multe turnee, atât în tară cât și peste hotare.

             „Un popor are valoare atunci când îşi cunoaşte rădăcinile”

Programul folcloric de  sâmbătă, 23 aprilie, intitulat Așa-i românul când se veselește” a fost încheiat de bravii membri ai Corului „ Voievozii Munților” din Vâlcele și a continuat duminică, de Florii,   cu cântece și dansuri populare prezentate de Ansamblul Artistic „Rapsodia Călimanilor” din Topliţa, alături de interpreta de muzică populară Cora Munteanca, din Miercurea Ciuc.

Ansamblul Artistic „Rapsodia Călimanilor” din Topliţa s-a înfiinţat în anul 1990 ca instituţie profesionistă de spectacole la solicitarea societăţii civile româneşti, ca urmare a transformării fostului Ansamblu Folcloric al Sindicatelor „Harghita” în Ansamblul Folcloric Secuiesc de Stat „Harghita”.  Ansamblul Profesionist „Rapsodia Călimanilor” îşi desfăşoară activitatea sub egida Centrului Cultural al Ministerului Culturii şi are o istorie de 25 de ani, perioadă în care a reprezentat zona etnofolclorică de la poalele Munţilor Călimani, Gurghiului, Giurgeului, Bistriţei, Valea Mureşului Superior şi Câmpia Transilvaniei în cadrul mai multor festivaluri, fiind laureaţi la Festivalurile Folclorice profesioniste din România, organizate la Baia-Mare, Târgu-Jiu, Târgu-Mureş, etc. şi activităţi culturale internaţionale.

În decursul anilor, Ansamblul „Rapsodia Călimanilor” a reprezentat România atât în ţări europene ca Franţa, Bulgaria, Albania, Ucraina, Ungaria, Grecia, Republica Moldova, Austria, Serbia cât şi în Quatar, prezentând jocuri şi suite din majoritatea zonelor etnofolclorice din ţară, jocuri de pe Valea Mureşului Superior, jocuri din Câmpia Transilvaniei, jocuri de pe Valea Târnavelor, jocuri din Moldova (Valea Trotuşului), din zona codrenească, Maramureş, Banat, Muntenia (Breaza), jocuri din zona Făgăraşului (Crihalma), din Bistriţa-Năsăud, Căluşul Oltenesc, jocuri ţigăneşti şi dansuri de societate.

Ansamblul Profesionist „Rapsodia Călimanilor” are în componenţă atât dansatori, orchestră şi solişti vocali consacraţi cât şi tineri care preiau şi transmit mai departe valorile folclorului românesc.

„Ne propunem să aducem în atenţia generaţiei tinere marile valori tradiţionale pentru că un popor are valoare atunci când îşi cunoaşte rădăcinile. În cei 20 de ani de activitate, Ansamblul Artistic „Rapsodia Călimanilor” a reuşit să valorifice folclorul prin fiecare reprezentaţie sau spectacol susţinut în ţară sau dincolo de graniţele țării.  (…) Suntem fericiți întotdeauna când putem veni la comunitățile românești din Covasna și Harghita, la urma urmei, aceasta este menirea noastră a Ansamblului „Rapsozii Călimanilor”” a declarat Costel Lazăr, directorul Centrului Cultural Toplița.

              „Fără credinţă şi iubire nu se poate!”

Prezentă pentru prima dată la „Zilele Sfântu Gheorghe”, interpreta de muzică populară Cora Munteanca, câştigătoare a prestigioasei emisiuni – concurs „Floarea din grădină” şi laureată a Festivalului „Crizantema de aur”, cu premiul publicului, artista care se ghidează după propriul motto: „Fără credinţă şi iubire nu se poate!”, s-a mărturisit într-o adevărată „spovadă de dor”, spunându-ne:

„Eu, niciodată nu m-am plâns de prea mult dor, pentru că dorul şi-a făcut culcuş în sufletul meu, visează cu mine, cântă cu mine, plânge cu mine, şi-am învăţat să ne iubim, eu cu dorul meu.

Eu m-am născut să dărui şi-mi fac o sfântă lege din risipă… mă risipesc în cântec şi mă clădesc cântând, mă nărui şi mă dărui cu fiecare clipă care trece…

Eu mă rog ţie Doamne, vorba mea să-mi fie mereu stropită  cu roua florilor de leac, iar gândul şi inima să-mi fie mereu o  fântână de bineţe, clopot de argint pentru a le cânta celor  însetaţi de frumos, cântec şi adevăr. ”

Aceasta și-a încheiat programul artistic, în aplauzele publicului, cu următoarele versuri ale unui cântec:

Neamul românesc nu piere,
Dacii încă mai trăiesc,
Scoate-ți steagul la vedere
Pe pământul românesc! ”

 

Maria Graur

Cora

M-am bucurat de primirea caldă a publicului, totodată am abilitatea…pentru manifestare de frumusețe, de tradiție, de ceea ce duce omul bun …cu mare dragoste, venim mereu cu inima deschisă pentru că noi  existăm atunci când publicul primește ceea ce noi vrem să dăruim. Mulțumim că avem cui, unde și cu rost să dăruim.

Lazar Costel

Ne bucurăm  foarte mult  că pentru al 2-lea an  consecutiv suntem la zilele municipiului Dvs. Spre deosebire de anul trecut  am fost primiți ….suntem fericiți întotdeauna când putem veni la comunitățile românești din Covasna și Harghita, la urma urmei, acesta este menirea noastră a Ansamblului „ Rapsozii Călimanilor”  al Centrului Cultural….în același timp vcred că și publicul spectator a fost mulțumit de prestația noastră. Întotdeauna când veți mai avea sărbători și ne veți chema noi vom veni cu mare drag pentru că suntem o mână de români în cele 2 județe și așa ar trebui să ne sprijinim, să fim alături unii de alții la zilele de sărbătoare, și nu numai. Oricând este nevoie de noi, cu mare drag și cu mare placere venim la dvs și vă așteptăm cu mare plăcere reprezentanți din județul Covasna la Zilele Miron Cristea, la Zilele Topliței. Vă mulțumim pentru ospitalitate, pentru că sunteți gazde foarte primitoare și să dea Dumnezeu să ne vedem sănătoși și la anul.

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail