. . Un proiect ce își propune promovarea unei atitudini responsabile faţă de natură în rândul tinerilor, dar și realizarea unor panouri solare din materiale reciclabile și dezvoltarea taberei de la Zăbala – administrată de Școala Populară de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe, a fost lansat ieri, la Sfântu Gheorghe, sub egida „Experimentul verde”.

Proiectul, demarat de Școala Populară de Arte și Meserii, Liceul Tehnologic „Kós Károly” și Extensia universitară din Sfântu Gheorghe a Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca se va derula pe perioada a trei luni și urmărește, printre altele, responsabilizarea tinerilor față de natură, promovarea energiei verzi și dezvoltarea taberei „Csipkes” din Zăbala.

„Ideea acestui proiect a venit din scopul nostru de a dezvolta educația non-formală. Avem tabăra de la Zăbala pe care am dori să o reformăm, să fie o tabără de educație non-formală și inițial ne-am propus să arătăm celor care vin în tabără ce înseamnă energia verde, energia solară, eoliană, dar și să valorificăm energia verde în cadrul taberei de la Zăbala. În acest sens, inițial ne-am dorit să cumpărăm panouri solare pentru apă caldă și energie. Am depus un proiect de finanțare, dar nu am câștigat și cineva ne-a propus să facem noi aceste panouri, din materiale reciclabile, spre exemplu din doze de suc sau de bere, să căutăm cât mai mulți oameni și împreună să facem acest lucru și astfel am demarat acest proiect, împreună cu cele două instituții de învățământ.”-  a declarat, ieri, directorul Școlii Populare de Arte și Meserii, Gáj Nándor.

Potrivit acestuia, proiectul va cuprinde mai multe etape, în cadrul cărora vor fi angrenați elevi din clasa a IX-a – specializarea „Protecția mediului” de la Liceul Tehnologic „Kós Károly” din municipiu și studenți de la Facultatea de ştiinţa şi ingineria mediului – din cadrul Extensiei universitare din Sfântu Gheorghe a Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB)  Cluj-Napoca. Ei vor participa la activități de documentare cu privire la protecția naturii și la energia verde și vor colecta deșeuri din care vor realiza panouri solare ce vor fi utilizate în cadrul taberei de la Zăbala.

„Proiectul se desfășoară pe parcursul a patru etape. Prima etapă constă în prezentarea proiectului, a ideii; în a doua etapă, cei care sunt implicați trebuie să se documenteze cu privire la panourile solare, energia verde; va fi apoi o excursie la Leț, la depozitul de deșeuri, dar și la Reci, unde este o zonă protejată (…), iar apoi vom începe să colectăm deșeuri care se pot refolosi, după care elevii și studenții de la cele două unități de învățământ vor petrece câteva zile în tabăra din Zăbala, unde vor putea să construiască panouri solare, în așa fel încât să funcționeze. Ceea ce se va construi, va rămâne acolo și va fi folosit. Scopul nostru pe termen lung este ca oricine vine în tabără la Zăbala să primească informații minimale, cel puțin, despre ceea ce înseamnă reciclare și folosirea energiei verzi.” – a declarat directorul Școlii Populare de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe, Gáj Nándor.

Acesta a menționat că dacă există persoane care doresc să se alăture acestui proiect, sunt binevenite.

Directorul Liceului Tehnologic „ Kós Károly”, prof.dr. Szőke Annamária, a declarat că, în opinia sa, proiectul îi va ajuta pe elevi în dezvoltarea lor.

„Proiectul se va desfășura în mai multe etape, dar rezultatul ar fi să refolosim energia naturală în diferite moduri și să valorificăm energia verde în tabăra <<Csipkes>>, unde elevii vor construi panouri solare. Elevii sunt în clasa a IX-a A – singura clasă de protecția mediului. Sperăm ca la finalul acestui proiect, să rămână cu cât mai multe, mai ales că vor lucra practic și îi va ajuta foarte mult. Proiectul îi va ajuta să înțeleagă refolosirea energiei și să aplice ceea ce învață în timpul orelor.” – a declarat directorul Liceului Tehnologic „Kos Károly” din Sfântu Gheorghe, dr. Szőke Annamária, care a menționat că unitatea de învățământ este implicată și în alte activități pe teme ecologice.

***

Tabăra „Csipkes” de la Zăbala este administrată, în present, de Școala Populară de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe și are o vechime de peste 30 de ani.

În vara anului 2014, tabăra a fost reabilitată cu ajutorul a mai mulți voluntari, membri ai unor organizaţii nonguvernamentale din judeţ.

Potrivit directorului Școlii Populare de Arte și Meserii, Gáj Nándor, capacitatea taberei este de 60 de locuri. Acesta a menționat că până în vară se dorește renovarea a încă trei căsuțe din cadrul taberei.

 Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail