15 ianuarie, ziua de naştere a marelui poet Mihai Eminescu (1850-1889), a devenit în anul 2010, Ziua Culturii Naţionale. Aceasta va fi marcată și în 2016, în județul Covasna printr-o suită de manifestări.

În programul manifestărilor ce se vor derula în localități ale județului sunt cuprinse lansări și expoziții de carte, spectacole de poezie, muzică și teatru.

Spre exemplu, astăzi, la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, din Sfântu Gheorghe – începând cu ora 15,00, în organizarea Centrului European de Studii Covasna-Harghita şi a Asociaţiei Cultural-Creştine „Justinian Teculescu” din Covasna – va avea loc manifestarea „Repere culturale româneşti din Arcul Intracarpatic”. Aceasta va debuta cu prezentarea intitulată „Editura Eurocarpatica la aniversare. 2000-2015 – Periplu editorial” – susținută de prof. Ligia-Dalila Ghinea și prof. Mihai Trifoi.

Va urma apoi lansarea a trei cărți. Este vorba despre „Secretul crucii– apărută la Editura Libris, Braşov, în 2015, și semnată de scriitorul Doru Munteanu, membru al Uniunii Scriitorilor din România;  despre volumul „Meandrele Gândului” . . –  semnat de  Ioan Suciu, apărut la Editura Eurocarpatica, Sfântu Gheorghe, în 2015, volum postum, prefaţat şi îngrijit de profesor Maria Stoica, postfața aparținând prof. ing. Maria Peligrad și despre volumul „Împreună de 25 de ani. Fundaţia Mihai Viteazul. 1990-2015,” semnat de prof. ing. Maria Peligrad și apărut la Editura Eurocarpatica, din Sfântu Gheorghe, în anul 2015.

Manifestarea se va încheia cu momentul liric ce se va desfășura sub genericul „Mihai Eminescu, poetul nepereche”, prezentat de elevii Şcolii Generale „Avram Iancu”, Covasna,  prof. Dana Pătru, elevii Colegiului Naţional „Mihai Viteazul”, din Sfântu Gheorghe, prof. Maria Stoica și poetul Ionel Simota, Miercurea-Ciuc.

La „Casa Bastion” din Sfântu Gheorghe (din str. Oltului), are loc astăzi, de la ora 18.00, un recital susţinut de discipolii doamnei Cristina Radu, solistă a Operei din Brașov, profesor asociat al Facultății de Muzică, Universitatea Transilvania din Brașov, au anunțat reprezentanții Centrului de Cultură Arcuș. Își vor da concursul Valentina Popa, anul al III-lea; Valerica Munteanu, anul al III-lea; Angela Giba, masterand anul I – acompaniate la pian de lector universitar dr. Anca Preda. Recitalul este propus și prezentat de criticul muzical Ecaterina Stan.

Tot astăzi, la ora 19,00, în Sala Mare a Teatrului  „Tamási Áron” din municipiu, va avea loc primul concert simfonic din acest an, derulat în cadrul stagiunii actuale, concert ce va fi susținut de partenerul permanent al stagiunii, Filarmonica Brașov, sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu, au anunțat reprezentanții Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe. Potrivit aceleiași surse, seara va fi dedicată muzicii și versurilor. Astfel, în cadrul evenimentului, ”se va aduce tribut celor doi revoluţionari romantici ai poeziei româneşti şi maghiare, ambii fiind născuţi în luna lui Gerar – Petőfi Sándor chiar în prima zi a anului, iar Mihai Eminescu, pe 15 ianuarie. Poeziile acestor mari poeţi vor fi recitate de actriţele Tulit Éva şi Camelia Paraschiv”, au transmis reprezentanții Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe.

***

La Covasna, Ziua Culturii Naţionale va fi marcată printr-o lansare de carte și un spectacol de teatru.

Astăzi, de la ora 18.00, se va desfășura lansarea volumului „Surâsul dintr-o lacrimă” semnat de poeta Mihaela Aionesei din Târgu Secuiesc. Evenimentul va avea loc la Sala Unirea (din Voinești, Covasna), în organizarea Asociaţiei Cultural-Creştine ”Justinian Teculescu”, în parteneriat cu ziarul „Mesagerul de Covasna”.

Programul dedicat Zilei Culturii Naționale continuă mâine, 16 ianuarie, la Covasna, cu spectacolul de teatru – forum ”Cercul prietenilor neştiuţi sau Picnic pe un covor japonez”-  prezentat de Teatrul Independent ”Osono” din Sfântu Gheorghe, de la ora 18.00, la Centrul Cultural Covasna, au transmis reprezentanții Casei Orășeneștt de Cultură Covasna.

Intrarea este gratuită, iar rezervarea se face prin email la adresa [email protected], prin mesaj pe pagina de Facebook a Teatrului Independent ”Osonó” sau la numerele de telefon 0741437627 şi 0722196622.

***

Biblioteca Orășenească din Întorsura Buzăului marchează astăzi Ziua Culturii Naționale printr-o expoziție cu volumele poetului Mihai Eminescu, printr-un recital de poezii și printr-o prezentare a vieții și activității lui Mihai Eminescu.

***

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită, ieri, la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși”

Pentru a marca împlinirea a 166 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, ieri, 14 ianuarie, în preajma Zilei Culturii Naționale, la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe au avut câteva de activități cultural – artistice.

În programul manifestărilor a fost cuprins un concurs de recitări ce s-a desfășurat la ora 12,00, în sala de festivități a Liceului.

Între recitările din cadrul competiției, eleva Diana Mogoș din clasa a XII-a A și elevul Nagy Robert, din clasa a XI-a B, au interpretat câteva cântece pe versuri eminesciene.

La finalul acestuia, juriul – format din cadre didactice ale instituției – a decis ca premiul I să fie obținut de eleva Andreea Lupu, din clasa a XII-a A. Premiul al II-lea a fost obținut de elevul Daniel Vaida, din clasa a XI-a A, iar premiul al III-lea a fost acordat elevei Balazs Maria, din clasa a XI-a D.

În aceeași zi, a fost organizată o expoziție de fotografie dedicată lui Mihai Eminescu.

Programul a fost coordonat de prof. Rodica Pârvan, prof. Lăcrămioara Apostu și prof. Adrian Negrilă.

Ana Alina Costache

***                           

 

EMINESCU

Dor de Miorița ta frumoasă,

Plopii mai tresar, în somn, pe drum,

Plai de vis, în care o crăiasă

Îți  mai fură dragostea și-acum.

 

Un Luceafăr …„fără de pereche”

Geniul frânt, din soare românesc,

Plâns de ape, dintr-o vreme veche,

Azi, cu versul tău se împletesc.

 

Dor de tei, sub care-ai scris, cu aur,

Cartea noastră cea de căpătâi,

Dorul limbii de supremul laur,

Întemeietorul cel dintâi.

 

Ionel Simota

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail