Sistemul de parcare cu plată din centrul orașului a fost extins, iar numărul locurilor de parcare din cartierele de blocuri este în continuă creștere.

Printr-un comunicat de presă, Primăria Municipiului Sf. Gheorghe a anunțat ieri că aproape 1000 de locatari au primit locuri de parcare în cartiere, iar în zilele de 9 și 12 noiembrie au mai avut loc noi licitații, în centrul orașului, unde un număr de 169 de persoane au solicitat abonamente cu reducere.

. .

Totodată angajații Poliției Comunitare verifică, în permanență, dacă conducătorii auto achiziționează tichete de parcare în centrul orașului, iar în cazurile în care nu se văd aceste tichete, pe bordurile autoturismelor, se aplică amenzi.

Continuă licitațiile pentru locurile de parcare

 Începând cu luna iunie, prin licitațiile organizate, aproape 1000 de oameni au primit locuri de parcare în cartierele orașului. Prețul de bază pentru un astfel de loc este de 150 lei + TVA/an, la care se mai adaugă preturile licitațiilor individuale. Posesorii de astfel de locuri de parcare au răgaz până pe data de 15 decembrie a.c. să achite chiria pentru anul viitor.

Acest lucru vine și în întâmpinarea proiectului pe care Primăria îl are în ceea ce privește modernizarea sau demolarea garajelor din orașul nostru, proiect prin care se vrea mai degrabă amenajarea mai multor spații de parcare și renunțarea la garajele vechi, pe care mulți dintre posesorii de autoturisme le folosesc în cu totul alte scopuri decât cele pentru care au fost construite.

Săptămâna trecută au avut loc alte două licitații, prima fiind luni, 9 noiembrie iar a doua, joi 12 noiembrie. La licitația care a avut loc luni au fost invitați locuitorii din centrul orașului, iar la cea din 12 noiembrie, au participat locuitorii din Cartierele Ciucului și Oltului.

Parcarea în centrul orașului

Potrivit informațiilor furnizate de Primăria Municipiului, tichete pentru parcarea cu plată din centrul orașului se pot achiziționa, ca și până acum, utilizând automatele montate pe străzi. Primăria a anunțat că defectele minore din sistem, care existau până acum, au fost remediate, iar în cazul în care automatele nu vor funcționa în viitor, pentru acea perioadă nu se vor aplica amenzi.

În zilele de sâmbătă, duminică și în zilele de sărbătoare, parcarea este gratuită. În zilele săptămânii, în intervalul orar 8:30 – 16:30, prețul parcării este de 2 lei/oră. În parcarea din fața pieței de zarzavaturi, parcarea este de 1 leu/oră. Automatele de parcare funcționează cu monezi de 10 și 50 de bani, și cu bancnote de 1 și 5 lei. Șoferii trebuie să știe faptul că automatele nu dau rest.

De asemenea, riveranii din zonele cu parcări cu plată pot solicita abonamente de parcare cu reducere. Aceste abonamente cu rabat sunt valabile și pentru angajații instituțiilor și firmelor aflate în apropierea parcărilor cu plată.  Aceste abonamente nu deservesc însă ca rezervare de locuri.

Cei interesați pot solicita adeverința necesară pentru utilizarea cu rabat a parcărilor cu plată de la Direcția Finanțelor Publice (strada Oltului, nr.2), documente necesare persoanelor fizice fiind actul de identitate și carnetul de conducere – în original și copie.

Angajații instituțiilor și firmelor trebuie să solicite, în plus, o adeverință de la locul de muncă.

Până acum, au fost încheiate 169 de contracte pentru abonamente preferențiale, dintre acestea

5 au fost valabile pentru o săptămână, 5 pentru două luni, iar celelalte au fost solicitate pentru o lună. Abonamentele preferențiale sunt valabile pentru acest an, iar pentru contractele de anul viitor, Primăria urmează să ia o decizie printr-o nouă Hotărâre.

Prețul abonamentelor preferențiale se schimbă în funcție de locație și perioada de valabilitate; spre exemplu, pentru o săptămână prețul variază între 12,5 lei  și 15 lei, iar pentru o lună, între 35 și 50 de lei.

Primăria avertizează posesorii de autoturisme că Poliția locală face verificări în permanență în parcări, iar în cazul în care aceste tichete lipsesc sau nu sunt expuse într-un loc vizibil (de preferință pe bord, deasupra volanului, sau într-un alt loc vizibil prin parbriz), se vor aplica amenzi.

„În perioada 19 octombrie – 5 noiembrie au fost scrise 264 de Procese – Verbale de contravenție, valoarea acestora fiind de 26.000 lei” – au declarat reprezentanții  Poliției Locale.

Valoarea minimă a amenzilor este de 100 lei, însă șoferii pot efectua plata în termen de 48 de ore de la emitere, caz în care vor achita doar jumătate din cuantumul amenzii, deci 50 de lei.

Regulamentele licitațiilor au fost afișate atât pe ușile de la intrarea în blocuri, la asociațiile de proprietari, cât și pe site-ul Primăriei  (http://www.sepsiszentgyorgyinfo.ro).

Cetățenii orașului pot lua cu chirie locuri de parcare în baza Hotărârii Consiliului Local H.C.L.327/2014, care poate fi găsită pe site-ul Primăriei.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail