. . Primul acoperiş cu adevărat verde din municipiul Sfântu Gheorghe, va fi amenajat pe toaleta publică din parcul Elisabeta.

Potrivit declaraţiilor făcute de doamna viceprimar, ideea acoperişului multifuncţional i-a venit proiectantului, fiind imediat îmbrăţişată de edili şi votată de către consilierii locali. Acesta va fi cu adevărat verde, deoarece proiectantul va planta iarbă şi va monta câteva băncuţe pentru cei care doresc să se relaxeze.

„Cred că și în alte locuri din municipiu ar fi indicat să folosim acest tip de acoperiș. Ne-am găndit și la grădinițe; cred că va fi un experiment, primul acoperiș verde din municipiu. Eu cred că este bine că tocmai în parc va avea debutul acest proiect. Costurile, desigur, sunt mai ridicate, deoarece necesită o hidroizolațe și o izolație mai sofisticată. Va fi iarbă verde pe acoperiș, unde vom amplasa niște bănci pe care se pot odihni cei care merg în parc”, a declarat Sztakics Eva.

Ineditul proiect, care va reda încă un loc cu verdeaţă plimbăreţilor din parcul central, va costa 537.912 lei, bani alocaţi din fonduri proprii locale.

Dacă iniţial era prevăzut că fiecare robinet să beneficieze de un termostat pentru apă caldă, edilii au ajuns la concluzia că investişia ar fi fost una costisitoare şi nu foarte de durată, astfel că toaleta publică va beneficia de un boiler separat, pentru apă caldă, pentru toate chiuvetele.

Potrivit documentaţiei prezentate consilierilor locali spre votare, vechea toaletă era încălzită cu „o sobă de teracotă veche, amplasată central, de unde căldura circula prin neetanşeităţile pereţilor lăate lateral sau sub tavane”.

Proiectul va fi finalizat până la sfârşitul anului acesta, potrivit informaţiilor oferite. Acesta prevede amenajarea a unei toalete noi cu câte 3 cabine separate pentru bărbaţi şi femei, grup sanitar pentru persoane cu dizabilităţi, încăpere „mama şi copilul” cu lavoar, masă şi scaun şi o cameră de serviciu. De asemenea, noua clădire va deservi şi ca punct pentru paza şi protecţia parcului.

Maricela Dan

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail