Ansamblul de Dansuri „Trei Scaune‟ – „Háromszék” prezintă vineri, 6 noiembrie (a.c.), premiera spectacolului „Cununia – Cântec pentru Speranță”, ”un spectacol de dans teatru folcloric cu tablouri de dansuri expresive și o tonalitate poetică intensivă cu artiști și autori invitați și cu un cor puternic”.

Spectacolul, în regia lui Mihályi Gábor, artist și regizor recunoscut internațional din Ungaria, va avea loc vineri, 6 noiembrie, de la ora 19.00 la Studioul de Dans „Háromszék” din Sfântu Gheorghe, au anunțat reprezentanții Ansamblului, printr-un comunicat de presă transmis redacției noastre.

Spectacolul prezintă reconstituirea unei nunți tradiţionale din Ardeal. ”Căsătoria este o metamorfoză importantă și în același timp – dificilă – în viața omului. Cununia este o stare de tranziție, un act sacru, iar drumul parcurs, căsătoria, ospățul și toate obiceiurile acestei uniuni reprezintă o tradiție bogată în memoria culturală a acestei regiuni. În ce măsură ne angajăm tradițiilor în prezent? Oare omul de azi mai poate simți spiritul acestei moșteniri? Ce putem să redăm lumii de azi din spiritul acestei tradiții atât de efemere care se schimbă odată cu sufletul omului în care trăiește?”, transmit autorii spectacolului, conform comunicatului de presă.

Reprezentațiile următoare vor avea loc în 8 și 9 noiembrie, la Studioul de Dans „Háromszék” din Sfântu Gheorghe, la ora 19:00. Realizarea spectacolului a fost susținută de Fondul Național Cultural din Ungaria.

Bilete se pot achiziționa la Biroul de Evenimente Culturale (prețul biletului este 20 de lei).

. .

***

Ansamblul de Dansuri „Trei Scaune” a fost înfiinţat în anul 1990, în Sfântu Gheorghe.„Scopul ansam­blu­lui este culegerea, păs­trarea şi trans­miterea muzicii şi a dan­su­lui pop­u­lar din Tran­sil­va­nia, prin prezen­tări scenice de o înaltă val­oare artis­tică, crearea unor spec­ta­cole reprezen­ta­tive pen­tru muz­ica şi dan­sul pop­u­lar maghiar din Ardeal. În ace­laşi timp, doreşte prezentarea aut­en­tică şi a muzicii şi dansurilor pop­u­lare ale etni­ilor con­locuitoare din Transilvania”, se arată pe site-ul Ansamblului, www.hte.ro. Ansamblul de Dansuri „Háromszék” este susținut de Consiliul Județean Covasna.

***

Informații suplimentare despre spectacole, distribuție etc, dar și despre activitatea Ansamblului, pot fi aflate accesând site-ul acestuia,www.hte.ro.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail