Elevilor şi studenţilor care nu au depus la timp, la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Covasna, adeverinţele necesare în calitate de beneficiari de pensie de urmaş, li s-au suspendat drepturile bănești.

Elevii în vârstă de peste 16 ani și studenții în  vârstă de până la 26 de ani, cu pensie de urmaș, trebuie să prezinte la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Covasna, la începutul anului școlar sau universitar, adeverinţele care să ateste că îşi continuă studiile, pentru a beneficia, în continuare, de aceste drepturi bănești. Peste 150 de persoane, elevi și studenți, nu şi-au prezentat aceste acte, iar ca urmare, CJP Covasna, a oprit virarea pensiilor acestora.

Din cei 2.480 elevi/ studenţi pe care îi avem în evidenţa instituţiei noastre ca fiind beneficiari ai unei pensii de urmaş stabilite după părinţii susţinători decedaţi, până la data de 28 octombrie 2015 nu au prezentat acte doveditoare că îşi continuă studiile un număr de 152 urmaşi. Facem precizarea că pensia de urmaş pentru copii orfani până la împlinirea vârstei de 16 ani se acordă – după stabilirea iniţială-  în mod automat, fără a fi necesar prezentarea unui act doveditor că îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizat potrivit legii. Această obligaţie o au copiii cu vârsta de peste 16 ani, care la începutul fiecărui an şcolar  sau semestru trebuie să dovedească cu adeverinţe emise de instituţiile de învăţământ, că  îşi continuă studiile. În cazul în care până la data de 5 octombrie a anului în curs  nu suntem în posesia actelor doveditoare,  începând cu data de 1 octombrie, se opreşte virarea pensiei de urmaş. Exact acest lucru s-a întâmplat în cazul celor 152 de elevi / studenți”,  a explicat reprezentanta Compartimentului de Relaţii Publice al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Covasna, doamna Köllő Piroska.

Totodată, 23 de copii, în vârstă de sub 26 de ani, care nu își continuă studiile, au pensiile suspendate.

„În cazul în care copiii beneficiari ai pensiei de urmaş nu-şi continuă studiile –  şi au vârsta sub 26 ani – acest lucru trebuie comunicat Casei Judeţene de Pensii pentru suspendarea oficială a pensiei prin emiterea unei decizii de suspendare. Se încadrează în această situaţie un număr de 23 copii. Dacă în viitor aceşti copii se vor înscrie într-o formă de învăţământ, pe baza unei cereri însoţite de adeverinţa doveditoare a studiile, se va relua plata pensiei de urmaş. Precizăm că tinerii, copiii, au dreptul la această formă de protecţie socială maxim până la împlinirea vârstei de 26 de ani. După împlinirea vârstei de 26 de ani – chiar dacă acești tineri urmează o formă de masterat de exemplu-  încetează de drept plata pensiei de urmaş, acest lucru fiind comunicat beneficiarilor prin emiterea  unei decizii de încetare a plăţii pensiei”, a spus reprezentanta CJP Covasna, Köllő Piroska.

 

Ana Alina Costache

. .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail