Un sat dacic autentic se construiește în localitatea hunedoreană Ohaba Sibișel, de la poalele Retezatului, în cadrul proiectului, o premieră în România, fiind prevăzută ridicarea a 20 de case-muzeu și ateliere, alături de alte câteva construcții ce vor putea fi închiriate de către turiști.

. .

Proiectul satului dacic „Sargeția” este pus în practică de o asociație nonguvernamentală din Hunedoara și beneficiază de sprijinul mai multor arheologi, astfel că fiecare construcție va reprezenta o replică fidelă a unor locuințe descoperite pe teritoriul vechii Dacii.

„La început am cumpărat din fonduri proprii un teren în satul Ohaba Sibișel, apoi, cu ajutorul arheologilor am pus pe hârtie toate elementele satului dacic. Proiectul nostru va include un muzeu format din 11 case dacice și 9 ateliere diferite, cum ar fi cel al fierarului, al bijutierului, un depozit de cereale etc”, a declarat vineri, pentru AGERPRES, Marius Achim „Achimoto”, președintele Asociației Club Sportiv Free Bikers Hunedoara, care derulează acest proiect.

El a explicat că fiecare din cele 11 case-muzeu va avea un specific aparte, în funcție de statutul social al „proprietarului”, astfel că unele vor fi bordeie îngropate până la jumătate în pământ, iar altele vor fi locuințe pe sol. Construcția cea mai impunătoare va avea două etaje și va arăta cum trăia nobilul din sat.

„Satul va fi unul autentic pentru că fiecare casă va avea o fișă din care va reieși din ce zonă a Daciei a fost realizată acea replică. La fel, obiectele pe care turiștii le vor putea vedea în fiecare casă vor fi replici ale unor piese originale, descoperite în situri arheologice. Pentru fiecare piesă se va cunoaște locul în care au fost găsite”, a spus Achim.

O altă parte a proiectului prevede construirea a 7 case dacice pe care turiștii le vor putea închiria, dar și a unui camping în care se va putea sta cu cortul.

În prezent, tinerii de la Free Bikers lucrează la Casa Sargeția, prima locuință din proiect, pe care speră să o finalizeze la exterior până la venirea iernii. Se va continua cu interiorul, astfel încât la primăvară construcția să fie gata.

Casa are formă circulară, este parțial îngropată și va avea iarbă pe acoperiș. Pentru construcție se folosesc lemn, piatră, lut și paie, iar modelul a fost preluat de la o locuință descoperită într-un sit dacic din zona Olteniei.

„Casa Sargeția va fi locul în care vom sta peste iarnă. Vom construi și o sobă din lut și paie, pe care o vom putea folosi și pentru dormit sau pentru prepararea hranei. De la primăvară vrem să mai finalizăm încă două sau trei case muzeu și un atelier, astfel încât spre sfârșitul anului 2016 să putem deschide muzeul pentru public. Dacă vom primi și sponsorizări, vom construi mai multe case, pentru că acum folosim doar fondurile noastre”, a adăugat Marius Achim.

Deoarece proiectul este relativ avansat, la fața locului „s-au mutat” doi tineri din cadrul asociației, care locuiesc într-o rulotă până la finalizarea primei case. Ceilalți tineri din organizație vin să muncească la satul dacic la fiecare sfârșit de săptămână, iar recent au început să fie ajutați și de voluntari interesați să lucreze la un asemenea proiect.

După ce vor fi gata primele construcții, satul dacic va fi promovat pentru a intra în circuitul turistic, în acest sens membrii organizației urmând să stabilească protocoale de colaborare cu punctele de informare, cu pensiunile din zonă și cu agențiile de turism.

AGERPRES

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail