Centrul Militar Judeţean (CMJ) Covasna – Biroul Informare Recrutare, în colaborare cu Batalionul 22 VM „CIREŞOAIA” Sfântu – Gheorghe, a organizat evenimentul intitulat „Ziua Armatei în școli”, în preambului Zilei Armatei României. În cadrul acestuia, la Liceul Tehnologic „Puskas Tivadar” din Sfântu Gheorghe,  cadrele militare le- au prezentat, ieri, elevilor, echipamente și tehnica militară, însemnătatea  Zilei Armatei, dar și oferta educaţională şi avantajele carierei militare.

Cu ocazia Zilei Armatei Române, celebrată pe 25 octombrie, în organizarea Ministerului Apărării Naţionale, se desfășoară, în perioada 19-23 octombrie, evenimentul „Ziua Armatei României în școli”, în şapte colegii naţionale şi licee din Bucureşti şi aproximativ 80 de instituţii civile de învăţământ din ţară, se arată într-un comunicat postat pe site-ul MapN, www.mapn.ro.

În județul Covasna, evenimentul s-a desfășurat ieri, la sediul Liceului Tehnologic „Puskas Tivadar” din municipiul Sfântu Gheorghe, în organizarea Centrului Militar Judeţean (CMJ) Covasna – Biroul Informare Recrutare, în colaborare cu Batalionul 22 VM „CIREŞOAIA” Sfântu – Gheorghe,  cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna și al Liceului Tehnologic „Puskas Tivadar” din municipiu.

În cadrul evenimentului, în sala de festivități a Liceului, în sala de sport și în apropierea acesteia s-au derulat o serie de activități. Elevii au putut afla ce presupune cariera militară, dar şi care este semnificaţia zilei de 25 octombrie, au putut vedea standuri de prezentare a tehnicii militare şi a armamentului uşor de infanterie din dotare; a materialelor şi tehnicii de alpinism, specifice vânătorilor de munte; a tehnicii de comunicaţii; standuri de prezentare a profesiei militare şi a ofertelor educaţionale ale Ministerului Apărării Naţionale pentru unităţile de învăţământ militar liceal, postliceal şi universitar. La eveniment au fost prezenți și au luat cuvântul și elevi şi studenţi ai unor instituţii militare.

„25 octombrie reprezintă eliberarea ultimei palme de pământ de către Armata României în al Doilea Război Mondial. Ministerul Apărării Naționale a venit în întâmpinarea acestei sărbători, cu un program destul de plin de acivități, care se desfășoară în această săptămână, din 19 octombrie, până în 23 octombrie, în toată țara, în toate Garnizoanele. <<Ziua Armatei în școli>> pot să spun că este deja un eveniment de tradiție care se desfășoară la nivelul Garnizoanei Sfântu Gheorghe, venind în întâmpinarea elevilor de gimnaziu și de liceu, în primul rând cu date despre importanța Zilei Armatei României, venind cu informații legate de admiterea în instituțiile militare de învățământ liceal, superior, postliceal, dublate de discuții cu studenții de la Academia Forțelor Aeriene – în acest caz, și un elev de la Colegiul Național Militar <<Dimitrie Cantemir>> de la Breaza (…). Cu sprijinul colegilor de la Batalionul 22 Vânători de Munte Cireșoaia s-a organizat o expoziție de tehnică militară, pentru ca tinerii să pună, efectiv, mâna pe unele elemente cu care noi ne desfășurăm activitatea, ne antrenăm, dar în același timp, corpul de profesori și domnul director de la acest liceu au organizat, prin forțe proprii o prezentare a istoriei a sistemelor de comunicații, de la Primul Război Mondial și până în zilele noastre. Dorim să marcăm o paletă mai largă a ceea ce înseamnă activitățile din Armată, spre cunoașterea tinerilor din municipiul Sfântu Gheorghe (…). Armata României, întotdeauna a fost alături de locuitorii municipiului Sfântu Gheorghe și ai județului Covasna. Tinerilor din zonă le sugerez ca înainte de a face o alegere privind cariera lor viitoare, de după liceu, să se gândească și la oportunitățile pe care le oferă învățământul militar, pentru că, trecând peste elementele de elită a sistemului de învățământ național, faptul că la finalul studiilor superioare, universitare sau postliceale, locul de muncă este asigurat, este un lucru mare (…) ”, a declarat Lt.col. Adrian Florea, Şef  Birou Informare Recrutare din Centrul Militar Județean Covasna.

Despre importanța Zilei Armatei ne-a vorbit și despre cariera militară ne-a vorbit și căpitanul Marcel Șelaru, ofițer responsabil cu activitatea de informare și relații publice la Unitatea Militară 1048 Sfântu Gheorghe. Acesta a menționat că pentru cariera militară este nevoie de oameni hotărâți, de caractere puternice: ”Ca în fiecare an, pe 25 octombrie, toți militarii din țară sărbătoresc Ziua Armatei. Este o zi în care cu toții suntem în sărbătoare, este o zi în care dorim să expunem publicului larg ceea ce facem și trăirile noastre (…).  Cariera militară nu este una ușoară, este pentru oameni hotărâți, pentru caractere puternice, dar aceste caractere se formează. Noi îi putem ajuta, îi putem susține (n.r. – pe tinerii interesați de carierea militară)”, a declarat căpitan Șelaru Marcel, ofițer responsabil cu activitatea de informare și relații publice la Unitatea Militară 1048 Sfântu Gheorghe. . .

Evenimentul intitulat „Ziua Armatei României în școli”  a fost bine primit de către elevi. „Mi-a plăcut foarte mult ceea ce am văzut. Chiar mi-aș dori să urmez o carieră militară. Și fratele meu este militar”, ne-a spus unul dintre elevii participanți.

„M-a impresionat tot ceea ce am văzut! Am aflat multe lucruri interesante! Mi-a plăcut!”, a spus un alt elev.

Alte activități

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Armatei României, vineri, 23 octombrie, între orele 14.00 – 15.00,  Cercul Militar Sfântu Gheorghe va găzdui Simpozionul cu tema „ 25 Octombrie – Ziua glorioasă a Armatei României. Momente din luptele purtate de Armate României pentru eliberarea teritoriului național”, iar duminică – 25 octombrie, între orele 09.30 – 10.30 va avea loc o ceremonie militară și religioasă cu depuneri de coroane la Monumentul Ostașului Român din municipiul Sfântu Gheorghe.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail