Regiunea Centru a realizat în primul semestru exporturi de mărfuri în valoare de peste 3,8 miliarde de euro, reprezentând 14,25% din totalul exporturilor realizate de România, valoarea importurilor ridicându-se la peste 3,3 miliarde de euro, ceea ce înseamnă 10,94% din totalul importurilor României.

În privinţa exporturilor, judeţul Braşov a înregistrat cea mai ridicată valoare, respectiv peste 1,3 miliarde de euro, cea mai scăzută valoare, de 149 milioane de euro, fiind constatată în judeţul Harghita, potrivit unui comunicat transmis, ieri, AGERPRES de către Direcţia Regională de Statistică Alba.

În cadrul judeţelor componente ale regiunii, judeţul Braşov a avut o pondere de 36,01% în totalul exporturilor, fiind urmat de Sibiu, cu 30,41%, Alba, cu 14,16%, Mureş, cu 11,49%, Covasna, cu 4,06%, şi de Harghita, cu 3,87%.

Tot judeţul Braşov a realizat şi cea mai mare valoare a importurilor în perioada menţionată, respectiv de peste 1,2 miliarde de euro. Cea mai scăzută valoare, de peste 135 milioane de euro, a fost înregistrată de judeţul Covasna.

În cadrul regiunii, importurile de mărfuri au fost realizate în ordine descrescătoare în judeţele Braşov – 37,35%, Sibiu – 28,46%, Mureş – 15,79%, Alba – 8,94%, Harghita – 5,37%, şi Covasna – 4,09%.

Cel mai mult s-au exportat şi importat produse din grupa maşini, aparate şi echipamente electrice.

În Regiunea Centru, balanţa comercială a înregistrat în perioada ianuarie-iunie un excedent în valoare de aproape 534 milioane de euro. Potrivit sursei citate, la nivelul judeţelor, aceasta a avut valori pozitive în Alba, Sibiu, Braşov şi Covasna şi valori negative în Mureş şi Harghita.

AGERPRES

. .

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail