Prin obiectivul aparatului este prezentată viaţa de zi cu zi a romilor din ţara noastră, din Republica Cehă şi Slovacia, într-o expoziţie de fotografie găzduită de Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe.
Cu un număr estimat la 10 milioane de membri, romii sunt cel mare grup etnic din Europa fără a avea un stat independent. Dar ce este adevărat, atât în Europa de Est cât şi în Austria, romii trăiesc într-o situaţie socială dezavantajată, sunt marginalizaţi iar condiţiile lor de trai sunt necunoscute multora.
Matthias Dorninger, Stefanie Freynschlag, Anna Rogenhofer şi Fabian Weiß sunt patru tineri fotografi de la Institutul de Predare şi Cercetare Grafică din Viena care au pornit într-o călătorie inedită şi s-au scufundat în viaţa satelor locuite de romi din Republica Cehă, România şi Slovacia. Rezultatul întâlnirilor sunt aceste fotografii artistice care simbolizează viaţa de zi cu zi a romilor: nuntă, înmormântare sau o privire în spatele pereţilor. Un alt rezultat este şi dialogul care a precedat aceste poze.
Expoziţia va putea fi admirată în Republica Cehă, România, Slovacia, iar mai apoi în Austria. Organizată de Fundaţia ERSTE, organizaţiile Caritas Alba Iulia şi Caritas Austria expoziţia poate fi vizitată la Muzeul Naţional Secuiesc în perioada 4-9 octombrie a.c, zilnic între orele 9 şi 16, iar sâmbătă şi duminică între orele 9 şi 14.
Organizaţia Caritas Alba Iulia se implică activ în integrarea comunităţii rome din Sfântu Gheorghe, susţinând acţiuni pentru ameliorarea condiţiilor de subzistenţă precum şi ale circumstanţelor vieţii lor. În 2007, cu ajutorul Fundaţiei ERSTE şi al Caritas Austria, prin Fondul Comenius, Organizaţia Caritas Alba Iulia a iniţiat un proiect educaţional în această comunitate.
Potrivit organizatorilor, această expoziţie dă posibilitatea celor care vin să o vadă, să descopere o realitate în continuare ascunsă şi suprimată, dar, în acelaşi timp, să constate că această realitate e cu totul alta decât cea imaginată până acum.
Ana Alina Costache