. . După un an de la câştigarea marelui premiu la concursul „Oraşul reciclării” în valoare de 12.000 de euro, conducerea municipiului Sfântu Gheorghe a concluzionat: proiectul nu se poate realiza astfel încât firma constructoare să se încadreze în suma oferită.

Proiectul care prevede construirea unui spaţiu de recreere ECO 100%, cu conexiune permanentă WI-FI, în valoare de 12.000 de euro, nu va putea fi realizat în forma actuală, sau în limita buetului disponibil, deoarece nicio firmă contactată de către conducerea Primăriri Sfântu Gheorghe nu pare dispusă să accepte construirea acestuia. Motivul este unul pe cât de simplu, pe atât de controversat: materialul din care se presupune că ar trebui să fie construit acest spaţiu este unul foarte scump şi destul de greu de achiziţionat, astfel că singurele soluţii cu care edilii au venit sunt fie să se schimbe proiectul pentru care Eco-Rom Ambalaje a plătit deja o sumă de bani unei firme proiectante, fie să se suplimenteze suma alocată din bugetul local pentru a ridica actualul proiect.

„Suntem în impas, deoarece nu găsim nici materialul şi nici constructorul care să facă pentru acei bani cu care am fost premiaţi. Acest  proiect este  numai o idee făcută frumos şi aspectuos la calculator, dar materialul care să reziste în timp şi la un preţ care să se încadreze în aceşti 12.000 de euro nu am găsit. Nici executant şi nici material, încă. Probabil că ar trebui să contribuim şi noi, ca oraş la acest proiect.  Ei (n.red.- Eco-Rom Ambalaje) au încercat la Bucureşti, noi am încercat aici să găsim constructor pentru această construcţie mai specială, dar constructorii noștri nu se pricep, iar cei care lucrează cu aceste materiale noi şi cu utilaje specifice au spus că nici nu se apropie preţul de bugetul. Acel pieptene ciudat, care de altfel arată foarte bine, mănâncă zeci de metri pătraţi din acest material special lemnos din care ar trebui făcut.  (…) În loc să ni se fi dat banii, mai bine ne dădeau pubele, cărţi pentru copii cu tematică sau orice alt premiu. Din păcate acest premiu nu prea a reuşit. Aceasta este povestea lungă a acestui obiectiv, care ar fi fost interesant să îl avem. În primul rind cetăţenii au contribuit la câştigarea acestui premiu şi acum nu se pot bucura de el”, a declarat administratorul public al municipiului Sfântu Gheorghe, Czimbalmos Csaba.

Primăria a ales ca locaţie pentru construirea acestui centru de recreere, lângă sucursala CEC din cartierul Lenin, vis-à-vis de centrul de recrutare a societăţii Autoliv.

***

Sfântu Gheorghe a fost desemnat „Oraşul reciclării”, în cadrul concursului cu acelaşi nume, care s-a desfăşurat în perioada 14 ianuarie – 20 iunie 2014. Desemnarea câştigătorului şi gala de premiere au avut loc în luna  septembrie a anului trecut, la care au participat domnul Czimbalmos Kozma Csaba, administratorul public al oraşului Sfântu Gheorghe şi domnul Tóth-Birtan Csaba, directorul societăţii Tega SA.

În municipiul Sfântu Gheorghe compania de salubruitate Tega S.A. a luat o serie de măsuri prin implicarea populaţiei, pentru a câştiga premiului cel mare.

Oraşul a participat pentru a doua oară consecutiv la această competiţie, cu un an înainte câştigând trei premii de excelenţă, la categoriile „Trâmbițare”, „Luptător” și „Armament de calitate”. Sfântu Gheorghe a fost printre municipiile care s-au implicat cel mai mult în comunicarea competiției către locuitori, aceştia la rândul lor reuşind să colecteze separat cele mai multe deșeuri de ambalaje/locuitor, obţinând astfel cel mai mare punctaj la evaluarea calitativă a punctelor de colectare separată.

Printre criteriile pe baza cărora s-a făcut punctarea se numără: calitatea gunoiului, aspectul acestuia, frecvenţa cu care se ridica ori cantitatea care s-a colectat.

Concursul „Oraşul reciclării”, care a avut ca scop scop implicarea cetăţenilor în colectarea selectivă şi creşterea cantităţilor de deşeuri colectate, a fost iniţiat de Eco-Rom Ambalaje, compania deţinătoare a licenţei „Punctul Verde” în România.

Maricela Dan

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail