Clopoțelul a anunțat, ieri, în unitățile de învățământ din țară, începutul anului școlar 2015- 2016.

În județul Covasna, peste 35.000 de elevi și preșcolari covăsneni au început cursurile. Ieri, aceștia au trecut pragul școlilor și grădinițelor, pentru a asista la festivitățile deschiderii oficiale, fie cu emoția adusă de prima întâlnire cu dascălii care le vor îndruma pașii, fie cu emoția reîntâlnirii cu cadrele didactice și cu colegii.

„Orice început de an școlar este o provocare pentru toți actorii învățământului, atât pentru profesori, cadre didactice, cât și pentru elevi. Am dori ca acest an școlar să fie mult mai liniștit și cu rezultate mult mai bune decât cel precedent și să avem cu toții putere de muncă și sănătate pentru a obține tot ce ne-am propus”, a declarat inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna, prof. Kiss Imre.

„Educația se face prin noi, familie, școală, societate și biserică, având scop crearea de caractere atât de necesare acum, pentru a fi un popor puternic. ”

Pentru elevii Colegiului  Național „ Mihai Viteazul”  Sfântu Gheorghe,  ieri dimineață  clopoțelul a anunțat  începerea noului an școlar. Emoția împletită  cu bucurie  se  putea citi  pe chipurile tuturor: a elevilor,  începând  de la cei mai mici- bobocii din clasele pregătitoare, până la cei mai mari, elevii clasei a XII-a-, a părinților și bunicilor, a profesorilor, a invitaților- subprefectul județului Covasna, Nicolae Radocea, reprezentanta Inspectoratului Școlar Județean , inspector Maria Pandele, consilierii locali Coriana Bote și Ștefan Joos  și preotul Cristian Groza.

Adesându-se celor prezenți, suprefectul  Nicolae Radocea  a spus: „ Mă bucur  să fiu astăzi aici în locașul de învățământ etalon- Colegiul Național „Mihai Viteazul”,  cu prilejul deschiderii noului an școlar. „În orice început, . . e-o vrajă peste fire, Ne apără şitrăim neajută”(Hermann Hesse). Observ pe chipurile dumneavoastră-profesori,  părinți și elevi, o evidentă emoție dată de un nou început, de noi provocări și de dorința de a reuși. Nevoile sociale și spirituale ale neamului românesc vă  așteaptă pe Dvs pentru a le rezolva . De acum se pun bazele pentru găsirea unor soluții de către generațiile aici prezente  și sper  să le identifice spre binele nostru, al tuturor.  În principiu, educația se face prin noi, familie, școală, societate și biserică, având scop crearea de caractere atât de necesare acum, pentru a fi un popor puternic. A eșua în educație ar însemna primul pas  spre disoluție, ceea ce ar fi extrem de grav. Mulțumesc  corpului profesoral pentru ceea ce face  pentru copiii noștri, ca și ei să-și însușească știința și să își definească conștiința,  și nu în ultimul rând pentru rezultatele  excepționale din anii precedenți, vă felicit și vă mulțumesc. Vă doresc mult succes, stimați profesori, mult succes dragi elevi!”

Fostă elevă a acestui liceu, consilierul local Corina Bote a menționat, printre altele: „În fiecare an mă întorc cu drag în curtea liceului în care mi-am petrecut doisprezece ani din viață.Îndrăznesc să afirm, aici, în fața voastră, dragi copii, dragi elevi, dragi adolescenți, viitori cetățeni respectabili ai comunității covăsnene, că au fost ani încărcați de cunoaștere, de entuziasm, de prietenii, de mentorat și profesionalism. (…)  Făcând o radiografie a ultimelor rezultate obținute la bacalaureat, examenul maturității, îmi permit să afirm cu tărie, bucurie și mândrie, că ne aflăm într-o instituție de elită, într-o instituție prestigioasă care livrează comunității covăsnene profesioniști, care livrează României, lideri. Dragi elevi, trăim în Era Societății Informaționale, iar „Analfabetul viitorului nu va mai fi cel care nu știe să citească, ci acela care nu știe să înțeleagă”, după cum bine spunea Alvin Toffler, eu vin și vă spun că Informația și Educația înseamnă Putere, înseamnă Credibilitate, înseamnă Demnitate, iar societatea românească are nevoie de oameni Puternici, de oameni Credibili, de oameni Demni, care să aducă plus valoare”.

În discursul său,  Maria Pandele,  inspector  la Inspectoratul Școlar Județean Covasna  a spus: „Mă alătur tuturor gândurilor bune care au fost împărtășite în această dimineață, multe gânduri bune și sincere și din partea mea,  îndreptate către elevii și cadrele didactice ale acestei școli. Colegiul Național „Mihai Viteazul” este reprezentativ pentru județul Covasna,  dovadă fiind rezultatele obținute la evaluările naționale, la concursuri, la olimpiade, proiectele inițiate și duse la bun sfârșit- proiecte care au demonstrat deschidere către  multiculturalitate, către interculturalitate. Va fi un an plin- nu greu- în care trebuie să demonstrăm că suntem aici ca să învățăm, să ne  formăm  un drum.”

Luminița Costea, directorul Colegiului Național „ Mihai Viteazul” a adresat  mulțumiri  pentru întreaga activitate desfășurată în decursul timpului în cadrul acestei instituții de învățământ, celor doi foști colegi  care  s-au pensionat: doamnei prof. Florentina Dumitrașcu și dl. profesor Pompiliu Pleșa. Totodată, aceasta a adresat mulțumiri cadrelor didactice și a urat succes, tuturor, în noul an școlar: „Vreau să mă adresez în primul rând colegilor cărora doresc  să le mulțumesc  foarte mult pentru munca depusă anul trecut, pentru rezultatele frumoase  pe care le-au obținut elevii noștri care, sincer vorbind, fără ajutorul profesorilor nu ar fi putut să le aibă. Sper în continuare ca această muncă să continue și în acest an. Vreau să doresc tuturor un an nou plin de bucurii- va fi un pic cam greu, vor fi suișuri și coborâșuri pentru toată lumea.  Celor din clasa a XII-a le doresc mult succes anul acesta, celor de clasa a VIII-a, de asemenea, iar  părinților le doresc să fie alături de noi în ceea ce privește educația copiilor și cea ce privește sprijinul acordat Colegiului Național „Mihai Viteazul”.

 

Festivitate la Școala Gimnazială „Nicolae Colan”, din Sfântu Gheorghe: Mai mulți „boboci” în clasa zero

La Școala Gimnazială „Nicolae Colan”  din Sfântu Gheorghe, festivitatea de deschidere a fost organizată la ora 9,00, în curtea instituției, în prezența conducerii școlii – a directorului Szőcs Emese, a directorului adjunct, Maria Dobrean, a cadrelor didactice, a elevilor și rudelor acestora, dar și a invitaților.

Anul școlar a fost deschis cu optimism: „Suntem bucuroşi că începem un nou an şcolar şi le doresc tuturor succes şi răbdare! Avem trei clase pregătitoare, două la secția maghiară, din care una este în sistem Waldorf, și o clasă, la secția română, cu un total de 67  de elevi, mai mulți ca anul trecut, ceea ce ne bucură foarte mult! Sper ca elevii să se simtă cât mai bine la școală.  (…)! Îi așteptăm cu o școală frumoasă, în care să se simtă foarte bine”, a declarat directorul instituției, Szőcs Emese.

În ceea ce privește lucrările de investiții recente, directorul adjunct, prof. Maria Dobrean, ne-a spus:

„Anul trecut am început reamenajarea curții școlii printr-un proiect european (conține terenuri de fotbal, hadbal, baschet , pistă de alergare de 200m). Au fost dotate cu bănci noi șapte săli de clasă și s-au reamenajat cabinetele de chimie si biologie. Un proiect pe care îl avem în plan pentru anul acesta școlar este și dotarea, cu calculatoare noi, a cabinetului de informatică. Începem anul școlar cu optimism. Ne dorim participarea a cât mai mulți elevi la olimpiade, concursuri și obtinerea de rezultate cât mai bune. Ne propunem asigurarea unui climat de liniște și înțelegere între elevi și ridicarea calităţii actului instructiv – educativ!”, a declarat directorul adjunct al Școlii Gimnaziale ”Nicolae Colan”, prof. Maria Dobrean.

În discursul susținut în cadrul festivității de deschidere, aceasta a transmis celor prezenți: ” Urez <<Bun venit în școala noastră!>> elevilor din clasa pregătitoare, care azi fac primii pași din lungul drum al învățării. Este începutul marelui zbor al înţelepciunii, iar aripile lor sunt atât de firave, încât au nevoie de multă căldură, dragoste şi dăruire din partea dascălilor noştri, ca să devină puternice (…).De asemenea, un cuvânt special de <<Bun venit!>> îl adresez elevilor de la clasa a V-a . Astăzi este un nou început pentru voi, veți cumoaste noii profesori și pe cele două doamne diriginte, persoane care vă vor fi aproape în toți acești ani de școală, îndrumându-vă, ajutându-vă și sfătuindu-vă. Adresez  succes  în mod deosebit elevilor din clasa a VIII-a pe care îi așteaptă un an greu, la sfârșitul căruia vor avea de susținut un examen și anume Evaluarea Națională. Noi, dascălii voștri, suntem pregătiți să vă ajutăm și să vă punem la dispoziție priceperea, cunoștințele și timpul nostru (…).. Dragi părinți, vă mulţumesc în numele întregului colectiv profesoral, pentru votul de încredere pe care l-aţi acordat şcolii noastre! (…). Dascălilor, le doresc multă răbdare și putere de muncă, pentru modelarea tinerelor vlăstare!”.

Emoții, așteptări…

Nu doar elevii au avut emoții, ci și părinții acestora și cadrele didactice: „Ne dorim să meargă cât mai bine și să îi placă să învețe”, ne-a spus, referindu-se la copilul său de clasa a II-a, o mămică.

Cei mai emoționați, însă, au părut a fi copiii din clasa pregătitoare. Ziua de ieri a fost o zi importantă pentru ei, deoarece au devenit școlari. Nu știu foarte bine la ce să se aștepte în ceea ce privește noua etapă din viața lor, dar abia așteaptă să își cunoască învățătoarea și colegii și să afle mai multe despre noul tărâm al cunoașterii, arată vorbele acestora: „Cred că va fi frumos”, ne-a spus un băiețel din clasa pregătitoare, de la Școala Gimnazială „Nicolae Colan”.

„Ziua de astăzi mi se pare drăguță… este foarte importantă pentru mine”, ne-a spus colega lui, Otilia.

„Este importantă pentru că începe școala. Cred că va fi foarte bine, cred că vom învăța matematică, geografie”, a completat Alexandra, o altă fetiță din aceeași clasă.

Întrebat despre așteptările pe care le are în legătură cu noul an școlar, tatăl unui copil din clasa pregătitoare, ne-a spus:

„Ne dorim ca micuții să se integreze cât mai bine în clasa pregătitoare, cu toate că nu știu dacă este o idee foarte bună clasa zero… ar fi fost bine să intre în clasa I, ca înainte și să înțeleagă într-adevăr ce înseamnă școala, să facă diferența dintre școală și grădiniță, dar trebuie să ne adaptăm condițiior actuale”.

Tot despre așteptările de la noul an școlar ne-a spus și un elev de clasa a V-a: „Ne așteptăm la materii noi, așteptăm cu interes noile materii, noile provocări”.

„Pornim, în primul rând cu emoția unui nou început, dar și cu încredere în școală. Vedem că s-au făcut investiții, s-a făcut terenul de sport, este mulțumitor!”, ne-a spus tatăl unui alt elev de clasa a V-a, de la Școala Gimnazială ”Nicolae Colan”, din Sfântu Gheorghe.

Festivitate și la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din municipiu

Tot ieri, la ora 9.00, a avut loc şi ceremonia de deschidere a anului şcolar la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe, în prezența reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean, dar și a oficialităților locale și județene.

Prezentă la eveniment, reprezentanta Prefecturii Județului Covasna, Doina Stroie, a adresat câteva cuvinte celor prezenți, după care a transmis mesajul prefectului Sebastian Cucu.

„An de an, luna septembrie este așteptată cu multă nerăbdare de copii, adolescenți și părinți, cadre didactice (…). Educația este darul cel mai de preț al fiecărui individ; aceasta ar trebui să fie deviza fiecăruia dintre noi, elevi, cadre didactice, părinți. Dragi elevi, bine ați revenit la școală după o vacanță binemeritată (…). Intrați acum într-un an nou școlar, în care veți descoperi noi taine ale lumii, sprijiniți și îndrumați de dascălii voștri dragi (…). Dragi părinți și cadre didactice, copiii pe care îi educăm sunt o investiție spre viitor. Roadele strădaniei voastre vor fi o adevărată bucurie pentru noi toți. De aceea, vă invit să fim uniți în efortul educațional, pentru ca noile generații să fie un prilej de mândrie și de satisfacție pentru fiecare dintre noi. În calitate de reprezentant al instituției prefectului județului Covasna, vă asigur de tot sprijinul instituției noastre (…). La început de an școlar, vă urez tuturor multă sănătate, putere  de muncă încununată cu satisfacții și să privim cu încredere  în viitorul apropiat”, se arată în mesajul prefectului Sebastian Cucu.

În anul școlar 2015-2016, la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe funcționează 15 clase în filiera tehnologică, organizate pe trei niveluri: liceal, profesional și postliceal, a declarat noul director al Liceului, prof. Carmen Tordai.

„Începutul fiecărui an şcolar reprezintă o bucurie şi o provocare pentru fiecare dintre noi, în ceea ce priveşte competiţia şi munca, cunoaşterea şi disciplina, încrederea şi speranţa (…).  Ne dorim ca şi în acest an şcolar partene­r­iat­ul şcoală-fam­i­lie-co­mu­ni­tate locală să funcţioneze pen­tru a spri­ji­ni elevii în lun­gul drum al formării. Cadrele di­dac­tice îşi cunosc mi­s­i­unea, aceea de a îndruma elevii spre calea cunoaşterii prin or­ga­ni­zarea de lecţii antrenante, atrac­tive, de a-i con­sil­ia în valorificarea pro­pri­ilor resurse, pen­tru a alege cea mai bună cale  în viaţă”, a transmis directorul Carmen Tordai.

Început de an școlar la Școala Gimnazială „Ady Endre” din Sfântu Gheorghe

Cu gânduri pozitive a pornit noul an școlar și la Școala Gimnazială ”Ady Endre” din Sfântu Gheorghe.

„Începem anul școlar cu gânduri foarte, foartre bune și sunt plină de optimism, pentru că s-a înregistrat o creștere a numărului de elevi la școala noastră (…). Din toamna aceasta pornim o structură, o subunitate a grădiniței <<Napsugar>>, privind educația antepreșcolară; ne-a sosit mobilierul nou nouț, extraordinar de frumos și plăcut, colorat, atractiv; avem cadre didactice cu pregătire, calificate, la toate materiile. La subunitățile din Ilieni, Coșeni, Câmpul Frumos, avem  cadre didactice noi, tinere, ceea ce  ne bucură; fiecare cadru didactic s-a pregătit temeinic pentru noul an școlar (…)”, a declarat directorul Școlii, prof. Grüman Rozalia.

Directorul adjunct al unității de învățământ, prof. Constanța Balog a declarat: „Ne bucurăm că a început anul școlar, pentru că ne-am propus câteva lucruri importante, în beneficiul elevilor noștri; sperăm să avem posibilitatea, pe parcursul anului școlar, să le realizăm. Vom încerca să îi motivăm pe elevi să vină cu drag la școală; este unul dintre obiectivele pe care noi ni le-am propus – să creăm o atmosferă cât mai benefică pentru ei, astfel încât să își dorească să vină la școală. Încercăm ca pe lângă activitatea didactică propriu -zisă pe care o desfășurăm în timpul orelor, să îi implicăm pe elevi în cât mai multe activități extracurriculare, cu caracter educativ, pentru că, din anii anteriori ne-am dat seama că în aceste activități ei se implică foarte mult și atunci, au posibilitatea să-și valorifice abilitățile, talentele, să se formeze ca personalitate (…). De aceea, considerăm că este unul dintre aspectele importante pe care școoala ar trebui să insiste astăzi, pentru că dincolo de bagajul de cunoștințe pe care încercăm să îl transmitem, e important și felul în care copiii reușesc să își valorifice aceste cunoștințe și încercăm ca noi, toate cadrele didactice, să fim un model pentru ei (…). Așa cum spunea un scriitor francez, <<Predăm ceea ce suntem>>, adică este important ca elevul să aibă un model (…). E foarte important să ne punem amprenta asupra elevilor noștri (…)”.

Planuri pentru noul an școlar

În cadrul festivității de deschidere, conducerea unității de învățământ a transmis elevilor și părinților, regulile de bază ce vor trebui respectate în noul an școlar: „Pentru noi, rezultatele contează și munca noastră, atât a managerilor, dar și a cadrelor didactice se măsoară prin rezultate și de aceea, nepărat, și anul acesta, ca și în anii trecuți, dorim să înregistrăm rezultate. Pentru acest lucru, chiar astăzi am transmis tuturor elevilor, părinților, cele cinci reguli de bază, cu care dorim să pornim în acest an școlar. Regulile nu constituie o noutate, au fost și până acum, ele sunt cuprinse în regulamentul de ordine interioară (…) Am hotărât cu doamna director adjunct, Constanța Balog, am căzut de acord, ca astăzi să anunțăm, cu ocazia festivității de deschidere aceste 5 reguli la care ținem extraordinar”, a transmis directorul Școlii Gimnaziale „Ady Endre”, Grüman Rozalia. Potrivit acesteia, regulile se referă la: punctualitate, la purtarea uniformei, la absențe, la folosirea telefoanelor mobile și la fumat:

„Prima regulă se referă la punctualitate. Considerăm că punctualitatea stă la baza tuturor lucrurilor și dacă un elev, chiar din prima clipă a vieții de școlar, cum sunt clasele pregătitoare, se obișnuiește că de la el, în primul rând, se așteaptă punctualitate, sperăm că și munca, activitatea pe care o va depune mai târziu, va fi marcată de aceasta. În acest sens, ca și anul trecut, la ora 8 se închid porțile școlii. Regula aceasta este valabilă atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice (…). De asemenea, purtarea uniformei este obligatorie. Pe poarta școlii nu vor intra elevii care nu au uniforma (…). A treia regulă se referă la absențe. De foarte mulți ani, dar cel puțin din ultimii doi ani de când suntem noi la conducerea acestei școli, s-a remarcat o oarecare îmbunătățire în ceea ce privește situația absențelor nemotivate, însă, din anul acesta, dorim să reducem  aceste absențe și mai mult, considerând că acel elev care  nu este la școală, nici nu are cum să își îmbunătățească rezultatele și de aceea, am convenit în ultimul consiliu profesoral că după 10 absențe nemotivate, pe lună, părinții vor fi anunțați, în scris, dar mai mult de atât, vom anunța și departamentul pentru ocrotirea minorului, ca și pe plan local, din partea Consiliului Local să fie luate unele măsuri (…). A patra regulă se referă la folosirea telefoanelor mobile (…), însă noi avem un număr însemnat de elevi navetiști (…); în mare parte acești elevi sunt prezenți și în ciclul primar (…) și pentru o siguranță mai bună, este permis ca în timpul pauzelor, după orele de curs sau chiar când pornesc spre casă, acești elevi  să aibă posibilitatea de a-și suna părinții, de a-i anunța despre ce se întâmplă, însă folosirea telefoanelor mobile în timpul orelor este strict interzisă. Dacă un elev va folosi telefonul în timpul orelor, cade în sarcina profesorului, a învățătorului, confiscarea telefonului, anunțarea părintelui, în scris și elevii vor primi înapoi telefoanele doar la sfârșitul semestrului. A cincea regulă este referitoare la fumat. Ceea ce este o problemă destul de serioasă pentru mediul școlar este fumatul (…). Cei care vor fi prinși fumând, pe teritoriul școlii, în spațiile școlare, fie chiar și curtea școlii, vor fi exmatriculați definitiv, adică nu vor mai fi primiți la școală (…). Consider că suntem o unitate de educație și regulile trebuie să fie extrem de clare, încă de la bun început. Am ținut ca în momentul în care am anunțat o regulă, să aducem la cunoștința elevilor, părinților, și consecința, pentru ca din prima zi de școală, aceste lucruri să fie extrem de clare”, a declarat directorul Grüman Rozalia.

Începând cu acest an școlar, conducerea Școlii „Ady Endre” din Sfântu Gheorghe, ar dori introducerea catalogului electronic, în cadrul instituției: ”Ceea ce am mai dori anul acesta să introducem, dar urmează să purtăm niște discuții cu colegii și mai ales cu  părinții, ar fi introducerea catalogului electronic. Este o noutate (…). Am făcut deja demersuri la firma care reprezintă Ministerul Educației (…). Urmează să discutăm cu părinții, foarte serios, fiindcă acest lucru necesită din partea părinților și o implicare financiară, dar în fiecare zi ar putea consulta catalogul electronic. Mai mult de atât, la fiecare notă, fiecare absență înregistrată în acest catalog, vor primi câte un sms cu înștiințarea respectivă. Sunt conștientă că acest demers presupune un efort suplimentar din partea colegilor (…), însă cred că rezultatele vor fi extrem de mulțumitoare (…)”, a mai spus directorul Școlii Gimnaziale ”Ady Endre” din Sfântu Gheorghe.

Ana Alina Costache, Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail