Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, propune acordarea unui spor salarial angajaţilor din instituţiile publice care vorbesc una sau mai multe dintre limbile minorităţilor naţionale.

Primarul Antal Arpad

Antal Arpad a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că va înainta o propunere legislativă, prin intermediul parlamentarilor UDMR Covasna, considerând că în acest fel se va crea echitate, egalitate de şanse, va fi încurajat multilingvismul şi, nu în ultimul rând, se pot face economii la buget.

„Voi propune ca în localităţile în care o minoritate depăşeşte 20% din totalul populaţiei, acele persoane aflate în funcţii publice, care conform Legii 215 trebuie să cunoască pe lângă limba oficială şi limba minorităţii, să primească un spor salarial de 10 – 20%. (…) Mă refer strict la instituţiile publice”, a afirmat Antal Arpad, menţionând că ideea nu este originală, fiind preluată din Tirolul de Sud, unde autorităţile au decis ca, în loc să finanţeze ghişee cu câte doi angajaţi, vorbitori de italiană, respectiv germană, să menţină doar unul şi să acorde un bonus celui care cunoaşte ambele limbi.

Antal Arpad, care este şi preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, a afirmat, de asemenea, că tot mai mulţi dintre românii care trăiesc în judeţul Covasna au înţeles că pentru a putea accede în anumite funcţii publice este necesar să cunoască limba maghiară.

„Subliniez, în anumite funcţii publice, respectiv cele aflate în relaţie directă cu cetăţenii. Şi asta pentru că există legi care reglementează acest lucru, nu doar pentru realitatea de pe teren”, a mai spus Antal Arpad.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail