Peste 50% din locurile în învăţământul profesional cu durata de trei ani, alocate în anul şcolar 2015-2016, la nivelul județului Covasna, au fost ocupate încă din prima etapă de admitere. Specializări precum: mecanic auto, ospătar – chelner, cofetar – bucătar au fost printre cele mai căutate de elevi.

. .

Învăţământul profesional cu durata de 3 ani este organizat după clasa a VIII-a, ca parte a învăţământului secundar superior, ca învățământ cu frecvență, cursuri de zi și se finalizează cu examen de certificare a calificării profesionale.

Conform metodologiei de organizare și funcționare a învățământului profesional de stat cu durată de 3 ani, pot opta pentru învăţământul profesional cu durata de 3 ani elevii înscrişi în clasa a VIII-a şi absolvenţii clasei a VIII-a din seriile anterioare, numai dacă au promovat clasa a VIII-a.

Pentru anul şcolar 2015-2016, la nivelul județului Covasna, sunt oferite 24 de clase de învățământ profesional cu durata de 3 ani, cu un număr de 672 de locuri.

Potrivit datelor oferite de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean  (ISJ) Covasna, la data de 15 iunie, erau înscriși 378 de elevi. Astfel, conform inspectorului şcolar general interimar din cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna, prof. Kiss Imre, după prima etapă de înscriere, peste 50% dintre locurile disponibile în învățământul profesional cu durata de 3 ani după clasa a VIII-a au fost ocupate.

”În total, avem alocate pentru învățământul profesional, 672 de locuri (…). În prima etapă,  aproape 57% dintre locuri au fost ocupate”, a declarat inspectorul şcolar general interimar, Kiss Imre. Datele ISJ Covasna arată că specializări precum: mecanic auto, ospătar – chelner, cofetar – bucătar au fost printre cele mai căutate de elevi. Mai puțină căutare în rândul elevilor au avut specializări  precum: zidar, sudor, electrician, instalator centrale şi mecanic agricol.

Încă două etape de admitere

Potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECȘ), admiterea în învăţământul profesional de stat cu durata de 3 ani se desfăşoară în trei etape, în fiecare etapă de admitere fiind organizată înscrierea candidaţilor; preselecţia candidaţilor (după caz); proba suplimentară de admitere (după caz), admiterea candidaţilor şi afişarea rezultatelor.

Etapa a II-a de admitere în învățământul profesional de stat cu durata de 3 ani va debuta în 20 august (a.c.), iar etapa a III-a va începe în 3-4 septembrie (a.c.).

Bursa profesională

În metodologia de organizare și funcționare a învățământului profesional de stat cu durată de 3 ani se precizează că elevii din învăţământul profesional cu durata de 3 ani beneficiază de susţinere financiară, în conformitate cu prevederile legale, prin Programul naţional de protecţie socială „Bursa profesională”, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1.062/2012 privind modalitatea de subvenţionare de către stat a costurilor pentru elevii care frecventează învăţământul profesional. În plus, distinct de acest sprijin financiar, elevii din învăţământul profesional cu durata de 3 ani pot beneficia şi de susţinere financiară, stimulente şi alte forme de sprijin acordate de partenerul de practică, în condiţiile legii şi în conformitate cu prevederile contractului de practică.

Informații privind situația înscrierilor în învățământul profesional până la data de 15.06.2015 pot fi văzute accesând site-ul Inspectoratului  Școlar Județean (ISJ)  Covasna, www.isj.educv.ro, secțiunea ”evenimente” – ”înscrieri” – ”înscriere în învățământul profesional”.

Calendarul integral și informații suplimentare privind admiterea în învățământul profesional de stat pot fi găsite accesând site-ul Ministerului Educației și Cercetării Științifice (MECȘ), www.edu.ro, respectiv  site-ul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna, www.isj.educv.ro. Accesând www.isj.educv.ro poate fi consultat ghidul informativ pentru elevi și părinți privind admiterea în învățământul liceal și profesional pentru anul 2015- 2016 (https://isj.educv.ro/ro/content/7586/Ghidul-Admiterii-%C3%AEn-Licee-2015).

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail