Plecăm de la această ediție mai bogați sufletește. Ne-am propus acum trei ani să contribuim la revigorarea și promovarea mișcării corale județene, la afirmarea talentelor locale și naționale. Am fost convinși că muzica, piesele corale românești, folclorul românesc, pot trezi sentimente frumoase, nobile, ceea ce cred că s-a și întâmplat” – Președinta fundației, prof. ing. Maria Peligrad

***

Sâmbătă s-a desfășurat la Sfântu Gheorghe cea de-a patra ediție a festivalului – concurs „George Sbârcea”, organizat de Fundația „Mihai Viteazul” din municipiu. Și de această dată, evenimentul a fost constitut din două părți – una cuprinzând întâlniri și comunicări ştiinţifice și cea de-a doua  – un concurs adresat formaţiilor corale de amatori ale unităţilor de învăţământ preuniversitar şi universitar, corurilor, căminelor şi caselor de cultură judeţene şi naţionale.

Festivalul coral a fost iniţiat de Fundația „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, în anul 2012, și a primit numele lui George Sbârcea, cunoscut şi sub pseudonimul „Claude Romano”. Născut pe 23 martie 1914, la Topliţa – decedat pe 27 iulie 2005, la Bucureşti, a fost unul dintre cantautorii şi compozitorii de marcă ai României interbelice. Festivalul a fost inițiat în scopul revigorării mişcării corale de amatori din ţară, fiind deschis corurilor şcolare şi studenţeşti, corurilor căminelor culturale şi caselor de cultură, precum şi corurilor asociaţiilor culturale din ţară. Sâmbătă, la Sfântu Gheorghe a avut loc cea de-a patra ediție a acestui eveniment.

Evenimentul a cuprins două secțiuni

Programul a fost amplu, și a fost compus,  și de această dată, din concursul propriu-zis, dar şi dintr-o secțiune cu caracter științific, ce a cuprins o masă rotundă, dezbateri, prezentări şi lansări de cărţi.

. .

„Festivalul coral << George Sbârcea>> a fost inițiat în anul 2012, din dorința de a revigora mișcarea corală și de a promova mișcarea corală românească, dar mai ales, am inițiat acest festival pentru locuitorii județului nostru. Festivalul se adresează formațiilor corale de amatori, muzicii corale, ancorate în folclorul românesc. Ne-am propus acum trei ani să contribuim la revigorarea și promovarea mișcării corale județene, la afirmarea talentelor locale și naționale. Am fost convinși că muzica, piesele corale românești, folclorul românesc, pot trezi sentimente frumoase, nobile, ceea ce cred că s-a și întâmplat. Ca de obicei, structura festivalului a fost concepută cu o latură științifică pentru că atâtea lucruri sunt de  învățat, de aflat, de știut, lucruri pe lângă care cred că am trecut, le-am auzit și nu le-am înțeles (…)”, a declarat președinta Fundației, prof. ing. Maria Peligrad.

[slideshow id=98]Astfel, festivalul a fost deschis sâmbătă începând cu ora 10.00, la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” – printr-o masă rotundă cu tema „Cercetări etnomuzicologice în sud-estul Transilvaniei”. Dezbaterile pe acest subiect au debutat anul trecut și au fost continuate anul acesta. Au luat cuvântul specialiști în domeniu, personalități din județ și din afara județului.

Masa rotundă a fost moderată de domnul dr. Constantin Secară, etnomuzicolog din București și a cuprins următoarele prezentări: „Relaţii interculturale în domeniul muzicii. Referiri şi considerente, susținută de lect. univ. dr. Nicolae Bucur, Universitatea „Sapientia”, Miercurea-Ciuc; „O privire generală asupra lucrărilor monografice ale comunităţilor româneşti din judeţele Covasna şi Harghita”, susținută de dr. Ioan Lăcătuşu, Centrul European de Studii Covasna – Harghita, Sf. Gheorghe, „Aurel Hulpoi culegător de folclor din Voineşti-Covasna” , susținută de  prof. Florentina Teacă de la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din Covasna și „Valorificarea patrimoniului etnologic din estul şi sud-estul Transilvaniei. Metodologie, strategie şi viziune”, susținută de dr. Constantin Secară, etnomuzicolog.

S-a vorbit apoi despre noile apariții editoriale: „Acta Carpatica nr. 1/2014”- Anuarul românilor din sud-estul Transilvaniei editat de Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, Centrul European de Studii Covasna-Harghita şi Asociaţia Ştefadina Bucureşti, Editura Eurocarpatica, 2015,  prezentat de dr. Ioan Lăcătuşu;  „Sântilia – străvechi obicei pastoral românesc”, de prof. Florentina Teacă, volum apărut la Editura Eurocarpatica, 2014, prezentat de autoare; „Covasna, Voineşti. Istorie şi cultură românească în imagini”, de prof. Florentina Teacă, apărut la Editura Eurocarpatica, 2014, prezentat de autoare; „Despre Tulgheş”, de rapsod Lăcrămioara Pop, director al Căminului Cultural Tulgheş, lucrare prezentată de autoare și „Centrul Cultural Miron Cristea – un colţ de Rai în ţara icoanelor”, album aniversar tipărit cu binecuvântarea şi sprijinul ÎPS Ioan Selejan, Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, prezentat de Erich-Mihail Broanăr; „Etnograful și cercetătorul Nicolae Dunăre”, de Nicolae Bucur, apărut la editura Eurocarpatica 2015, prezentat de autor; „Un obicei tradițional la Tărhuș – nunta” – Petrică Bilibok-Bârsan și Valeria Bilibok Bârsan, prezentat de prof. Vasile Stancu.

După aceea a avut loc momentul intitulat „Întâlnire cu muzica”, în cadrul căruia Corul „Plaiuri tulgheşene”, ansamblu artistic de amatori, Tulgheş, jud. Harghita, dirijat de Lăcrămioara Pop, a încântat publicul cu programul pregătit.

Câștigătorii trofeelor George Sbârcea”, reuniți în cadrul ediției a patra a festivalului

În cea de-a doua parte a evenimentului a avut loc concursul propriu-zis, adresat formaţiilor corale de amatori ale unităţilor de învăţământ preuniversitar şi universitar, corurilor, căminelor şi caselor de cultură judeţene şi naţionale.

La concurs au participat formații din județul Covasna, dar și din Harghita și Sibiu. Spectacolul a avut loc la ora 15.00, la „Sala Albastră” a Bibliotecii Județene „Bod Peter” din municipiu și a fost prezentat de eleva Denisa Voicu, de la Școala Gimnazială „Nicolae Colan” din municipiu.

[nggallery id=99]Competiția s-a desfășurat pe două secţiuni – coruri pe voci egale şi coruri mixte. La prima secțiune- coruri pe voci egale-  au participat trei coruri: „Corul elevilor clasa a III-a”, din cadrul Liceului de Arte „Plugor Sándor”, Sf. Gheorghe, înv. Salamon Márta, dirijor: Domokos Orsolya ; Corul „Crăişorii lui Avram Iancu”, de la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu”, Covasna, dirijor prof. Florentina Teacă; Corul „Plaiuri tulgheşene”, Ansamblu artistic de amatori, Tulgheş, jud. Harghita, dirijor Lăcrămioara Pop – la secțiunea pe voci egale; iar la secțiunea a doua – coruri mixte – au participat cinci coruri: Corul „Datina”, din cadrul Parohiei Ortodoxe Zăbala, jud. Covasna, dirijor Ioan Bercu; Grupul vocal „Siteanca” din Sita Buzăului, jud. Covasna, dirijor Tatiana Teacă, Corul „Arhanghelii”, de la Casa de Cultură Topliţa, jud. Harghita, dirijor Alin Gheorghe Negrea, „Reuniunea Română de cântări” din cadrul Primăriei Sălişte, jud. Sibiu, dirijor pr. Ioan Ciocan; Corul „Plai Întorsurean” din cadrul Asociaţiei Culturale „Plai Întorsurean” din Întorsura Buzăului, dirijor Tatiana Teacă.

În finalul evenimentului, așa cum se obișnuiește în cadrul festivalului, corul care a câștigat ediția anterioară a fost prezent în secțiunea „recital”.  Anul acesta,  „Corul Concentus” din cadrul Centrului Cultural „REDUTA” din Brașov, dirijat de prof. Marius Modiga, care a obținut Trofeul „George Sbârcea 2014″, a susținut un concert deosebit. Corul se pregătește pentru participarea la un festival coral internațional  din Franța, în luna mai, alături de Cvintetul „Anatoly”.

Astfel, după cum au remarcat organizatorii festivalului, sâmbătă, au urcat pe aceeași scenă cele trei coruri câștigătoare ale trofeului „George Sbârcea” din cadrul edițiilor precedente: „La acest eveniment, deși n-am premeditat, cele trei coruri câștigătoare ale edițiilor precedente au fost pe scenă. La prima ediție a Festivalului coral <<George Sbârcea>> a câștigat trofeul corul <<Plai Întorsurean>>, la ediția a doua, trofeul  a fost câștigat de corul <<Arhanghelii>> din Toplița, iar la ediția a III-a, corul <<Concentus>>, prezent în secțiunea de recital. Cei trei câștigători ai trofeelor s-au regăsit pe scena festivalului de anul acesta”, a spus președinta Fundației, prof. ing. Maria Peligrad.

Trofeul a ajuns la Corul „Arhanghelii” din Toplița

La final, după ce fiecare cor înscris în concurs și-a prezentat programul, membrii juriului s-au retras pentru a stabili câștigătorii. Juriul care a deliberat a avut următoarea componenţă: dr. Constantin Secară, etnomuzicolog, Bucureşti – preşedinte; prof. Ana Fodor, muzicolog, Deva; prof. ing. Stela Buda, înv. Maria Panaiotu, înv. Maria Bularca – vicepreşedinte ale Fundaţiei „Mihai Viteazul”; educatoarea Nica Florica, profesorii de muzică Alexandru Popovici, din Sfântu-Gheorghe şi Ioan Ovidiu Olteanu din comuna Barcani, judeţul Covasna.

Premiile au fost acordate astfel: la secțiunea I – coruri pe voci egale – premiul III a fost obținut de corul ”Crăișorii lui Avram Iancu”, de la Şcoala Gimnazială „Avram Iancu”, Covasna, dirijor prof. Florentina Teacă; premiul II a fost obținut de corul elevilor din clasa a III-a de la Liceul de Artă „Plugor Sandor”, înv. Salamon Márta, dirijor Domokos Orsolya, iar premiul I a fost acordat Corului „Plaiuri tulgheşene”, Ansamblu artistic de amatori, Tulgheş, jud. Harghita, dirijor Lăcrămioara Pop.

La secțiunea a II-a, premiul III a fost obținut de grupul „Datina”, din cadrul Parohiei Ortodoxe Zăbala, jud. Covasna, dirijor Ioan Bercu, premiul II a fost obținut de Grupul vocal „Siteanca” din Sita Buzăului, jud. Covasna, dirijor Tatiana Teacă, tot premiul II a obținut și „Reuniunea Română de cântări” din cadrul Primăriei Sălişte, jud. Sibiu, dirijor pr. Ioan Ciocan. Premiul I la această secțiune a fost obținut de Corul „Plai Întorsurean”, din cadrul Asociaţiei Culturale „Plai Întorsurean”, Întorsura Buzăului, dirijor Tatiana Teacă.

Trofeul „George Sbârcea” a fost acordat Corului „Arhanghelii”, de la Casa de Cultură Topliţa, jud. Harghita, dirijor Alin Gheorghe Negrea.

Înființat în anul 2010, din dorința de a promova mișcarea corală, corul a participat la Festivalul coral ”George Sbârcea” pentru a II-a oară, însă și la prima sa participare, în anul 2013, a obținut trofeul. Rezultatul a adus bucurie membrilor grupului:

„Sincer, după ce am văzut pe internet date despre corurile participante, am zis că noi vom veni pentru a participa și a câștiga experiență, nu cu gândul de a câștiga (…), dar iată, Bunul Dumnezeu a rânduit să ținem trofeul în mână pentru a doua oară, după doi ani de zile. Noi ne străduim și încercăm ca în zona noastră, în Toplița, să promovăm foarte mult mișcarea corală (…)”, ne-a spus dirijorul Alin Gheorghe Negrea.  „Dorim să mulțumim tuturor pentru buna găzduire, pentru că nu este lucru ușor să găzduiești atâția oameni, mulțumim, deci, organizatorilor, mulțumim doamnei Maria Peligrad care mereu este o drăguță. Ne propunem să venim și la Festivalul de colinde la care până acum nu am putut participa din cauza suprapunerii datelor cu festivalul nostru de la Toplița, la care suntem gazde și nu putem pleca”, a mai spus dirijorul.

La finalul evenimentului, președinta Fundației „Mihai Viteazul”, prof. ing. Maria Peligrad ne-a spus că, în opinia sa, și de data aceasta, programul a adus bucurie și a îmbogățit sufletele celor prezenți: „Am plecat de la acest festival câștigători și mai bogați sufletește. Chiar dacă am întâmpinat destule greutăți, le-am depășit (…). Eu cred că a fost o ediție foarte bună, chiar dacă au fost, poate, mici imperfecțiuni. A contat foarte mult dorința membrilor corurilor de a fi aici, de a se întâlni cu muzica corală românească. Categoric, am plecat mai bogați sufletește de la această ediție. Prezența corurilor, interacțiunea umană, culturală, ne face mai bogați spirituali, ne face mai buni și mai darnici, muzica fiind cel mai benefic liant spiritual al celor care o ascultă și se lasă pătrunși de muzicalitatea sunetelor, a versurilor cântecelor interpretate. şi a bucurat și îmbogățit sufletele celor prezenți în public. Calitatea cred că a fost deosebită, atât în ceea ce privește partea de concurs, cât și în ceea ce privește prima parte a festivalului, ce a cuprins masa rotundă și în cadrul căreia am descoperit lucruri minunate!”, a spus prof. ing. Maria Peligrad.

Dr. Constantin Secară: Actuala ediţie, a IV-a, a festivalului coral „George Sbârcea”, desfăşurat la Sfântu Gheorghe sâmbătă 18 aprilie, a relevat evoluţia ascendentă a acestei manifestări culturale”

Vorbindu-ne despre Festival, dr. Constantin Secară, etnomuzicolog din Bucureşti, prezent la festival încă de la prima ediție, ne-a spus: „ În primul rând, ţin să evidenţiez faptul că actuala ediţie, a IV-a, a festivalului coral <<George Sbârcea>>, desfăşurat la Sfântu Gheorghe sâmbătă 18 aprilie, a relevat evoluţia ascendentă a acestei manifestări culturale, atât din punctul de vedere organizatoric cât şi din cel al calităţii formaţiilor şi corurilor participante. În al doilea rând, doresc să menţionez că acest festival coral pe care-l <<năşesc>> de 4 ani, împreună cu doamna prof. ing. Maria Peligrad, preşedinta Fundaţiei <<Mihai Viteazul>> din Sfântu Gheorghe, începe, cu fiecare ediţie, să câştige în calitate şi notorietate, atât la nivel local cât şi naţional, în condiţiile de austeritate financiară impuse din cauze care ţin de lipsa dorinţei de implicare şi de colaborare din partea autorităţilor publice judeţene şi de ajutorul financiar simbolic oferit de autorităţile locale. Cu atât mai meritorie mi se pare această realizare, cu cât la Sfântu Gheorghe, în Covasna, ştim că tot ceea ce se întreprinde pentru cultura, identitatea şi spiritualitatea românească se realizează prin eforturi uriaşe, depuse de o mână de oameni, sufletişti şi patrioţi”, a declarat domnul dr. Constantin Secară.

Acesta ne-a mărturisit că misiunea juriului pe care l-a prezidat nu a fost tocmai ușoară: „Anul acesta s-au înscris 8 formaţii şi coruri de amatori, din judeţele Covasna, Harghita şi Sibiu. În calitate de preşedinte al juriului, pot spune că, într-adevăr, jurizarea nu a fost o sarcină tocmai uşoară, din mai multe aspecte. Mai întâi, deoarece formaţiile înscrise au făcut parte, în mare, din două categorii de vârstă distincte: coruri de copii pe voci egale, şi coruri mixte. Fiecare formaţie a adus un plus de autenticitate şi de valoare, fie prin calitatea repertoriului şi a interpretării, fie prin maniera interpretativă proprie. Am avut, astfel, un cor care a interpretat la unison, pe o singură voce, piesele alese (grupul <<Datina>> al Parohiei Ortodoxe din com.Zăbala, jud. Covasna), un cor de voci feminine (grupul <<Siteanca>> din Sita Buzăului, jud. Covasna) dar şi trei coruri mixte care au abordat un repertoriu de mare complexitate (Reuniunea Română de cântări din com. Sălişte, jud. Sibiu, corul „Arhanghelii” al Casei de Cultură din Topliţa, jud. Harghita şi corul <<Plai întorsurean>> al Asociaţiei culturale omonime din Întorsura Buzăului, jud. Covasna). Subliniind, încă o dată, că toate grupurile şi corurile s-au prezentat, fiecare, la un înalt nivel artistic, am remarcat, totuşi, prestaţiile cu totul remarcabile ale corului de copii <<Plaiuri tulgheşene>>, condus de Lăcrămioara Pop, din com. Tulgheş, jud. Harghita şi corul <<Arhanghelii>> din Topliţa, jud. Harghita, dirijat de Alin Gheorghe Negrea. Prima dintre aceste două formaţii a fost recompensată cu premiul întâi, la secţiunea destinată corurilor de copii, iar cea de a doua a fost încununată cu trofeul „George Sbârcea” (premiu pe care acest cor îl primeşte pentru a doua oară, după aceeaşi frumoasă performanţă, avută în anul 2013)”, a spus domnul dr. Constantin Secară.

 „Doresc să mai menţionez, în finalul acestor câteva consideraţii, că Festivalul coral <<George Sbârcea>> a fost întregit, şi în această ediţie, ca şi în cele precedente, de colocviul intitulat <<Cercetări etnomuzicologice în sud-estul Transilvaniei>>, desfăşurat în dimineaţa aceleiaşi zile, manifestare ştiinţifică (pe care am avut bucuria să o coordonez în calitate de moderator) în care s-au evidenţiat cercetările etnologice, mai vechi sau mai recente, realizate în această zonă. Mai presus de absenţa dezamăgitoare a cadrelor didactice şi oamenilor de cultură locali, participanţii şi organizatorii acestei întâlniri colocviale s-au bucurat de prezenţa unui auditoriu deosebit şi cu adevărat receptiv, format din copiii grupului <<Plaiuri tulgheşene>>, împreună cu inimoasa lor coordonatoare, Lăcrămioara Pop. Interesul, atenţia şi răbdarea dovedite de aceşti copii, completate cu un dialog interactiv şi încheiate printr-un scurt moment muzical susţinut de ei, la finalul expunerilor, sunt în măsură să ne aducă speranţa că, la Tugheş, tradiţiile folclorice locale dăinuie şi se transmit generaţiilor tinere, constituind un model pentru alte comunităţi locale din Covasna, Harghita sau din alte judeţe ale României”, a încheiat dr. Constantin Secară, etnomuzicolog din București.

Organizatorii transmit mulțumiri

Conducerea Fundației „Mihai Viteazul” a transmis mulțumiri tuturor susținătorilor ediției actuale a festivalului: „Mulțumim participanților, juriului, dar și spectatorilor și  celor care au contribuit la reușita acestui festival. Pentru aceasta, am avut un parteneriat cu Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din municipiu și cu Biblioteca Județeană <<Bod Peter>>. Colaboratori au fost și Centrul Ecleziastic și de Documentare- Mitropolit <<Nicolae Colan>>,  Liga Cultural Creștină <<Andrei Șaguna>>, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Catedrala Orotodoxă Sfântu Gheorghe. De asemenea, le mulțumim partenerilor media! Confinanțator a fost Consiliul Local Sfântu Gheorghe. Am avut un sponsor din Sfântu Gheorghe. Le mulțumim tuturor! Aș dori să menționez că apreciez faptul că grupul din Săliște a fost însoțit de primarul localității și doresc să mulțumesc pentru modul în care Primăria a înțeles și a privit acest eveniment. Totodată, apreciez modul în care se implică primarii din județ (în special primarul localit. Barcani și viceprimarul localității Vâlcele) în revigorarea mișcării corale”, a declarat președinta Fundației, doamna prof. ing. Maria Peligrad.

Grupurile venite din țară au vizitat Centrul Ecleziastic și de Documentare- Mitropolit „Nicolae Colan”  , Catedrala Ortodoxă,  Muzeul Spiritualității.

 Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail