În cadrul ultimei zile a celei  dea XIIa ediții  a Târgului Internațional de Carte şi Muzică Libris Braşov 2015, . . ce  se  desfăşoară  între 19 şi 23 martie  a.c.,  are loc  începând cu ora 18.00 un  momento  inedit: inaugurarea orgii de concert recent achiziţionate de către Universitatea Transilvania.  Ca atare, melomanii vor putea audia în Aula „Sergiu T.Chiriacescu” (din str. Iuliu Maniu nr. 41 A) un  Recital special susţinut de celebrul pianist Steffen Schlandt,  intrarea fiind liberă.

Universitatea braşoveană este singura din România care  are propria  Stagiune de concerte

  Începând din toamna anului trecut, încă de la Deschiderea cursurilor  s-a consemnat un eveniment cultural de anvergură naţională în municipiul de sub Tâmpa:  iniţierea unei Stagiunii de concerte în cadrul Universităţii „Transilvania”  Braşov, aceasta fiind singura  unitate de învăţământ superior  din ţară care are propriul sezon de menifestări artistice de o asemenea factură.  Nota  bene, toate concertele sunt  gratuite,  marele public (nu doar studenţii) având acces liber!!!

     Rectorul Ioan Vasile Abrudan, prezent joi  la festivitatea de inaugurare a  Târgului Internațional de Carte şi Muzică – Libris Braşov 2015 ce a avut  loc la  Centrul expoziţional Business Park, spunea că Facultatea de Muzică  din cadrul Universităţii braşovene  organizează  cel puţin un concert pe lună susţinut atât de studenţi, cât şi de  invitaţii acestora  în  cunoscuta  Aulă „Sergiu T.Chiriacescu”,  spre a putea  lua parte nu numai tineri sudioşi, ci câţi mai mulţi melomani, un public larg, datorită faptului că un se percepe bilet de intare.

    Un lucru minunat entru iubitorii de cultura,  în actuala  perioadă de austeritate financiară a românilor.

Un pian ultravaloros…

    O altă veste îmbucurătoare se referă la achiziţionarea din fonduri proprii de  către  amintita  Universitate a  unor instrumente de concert noi, competitive. Primul, şi cel mai valoros,  l-a reprezentat  un    pian marca  „Steinway & Sons”, cumpărat din Germania cu …150.000 euro (!), instrument care  la ora actuală este cel mai performant din ţara noastră, potrivit  spuselor unor cunoscători.

     Inaugurarea acestui „pian fabulos” s-a făcut  printr-un  Concert extraordinar susţinut de  redutabilul pianist  braşovean Horia  Mihail (solist al Filarmonicii locale) în Deschiderea stagiunii de concerte de la Universitatea „Transilvania” la 1 octombrie 2014.

… şi o orgă de concert performantă

    Astă-seară  urmează  al doilea  moment inaugural, în prim-plan aflându-se o orgă.

   Şi, se pare, că va mai fi nu peste multă vreme încă o surpriză de acest gen…

Inaugurarea  orgii  de concert se va face printr-un Recital susţinut luni, 23 martie a.c.  de  la ora 18.00, de  către cunoscutul pianist braşovean Steffen Schlandt, muzician pe care adesea îl putem asculta interpretând  la monumentala orgă  de la Biserica Neagră.

   În programul serii de astăzi figurează creaţii ale unor maeştri ai genului, precum Girolamo Frescobaldi, Dietrich Buxtehude, Johann Sebastian Bach, Jeremiah Clarke, Bela Bartók, Alexandr Guilmant, Eugene Gigoult.

Oferte generoase  pentru melomani

Organizarea unei Stagiunii muzicale  în cadrul Universităţii „Transilvania”, în paralel cu  apreciatele concerte ale Filarmonicii braşovene care  au loc în cele două săli moderne de la „Patria” oferă publicului meloman din zonă, inclusiv din judeţul limitrof Covasna, posibilitatea de a se delecta cu sonorităţi elevate, creaţii nemuritoare  interpretate  cu acurateţe cu ajutorul unor  instrumente de cea mai bună calitate.

     Decanul Facultăţii de Muzică,  remarcabila prof. Stela Drăgulin, declara că Universitatea Transilvania a achiziţionat, iată,  două valoroase instrumente – pianul şi orga – care vor contribui la derularea unor reuşite  Stagiuni  de programe muzicale proprii. Vor fi, de asemenea,  concerte susţinute de  orchestra facultăţii,  recitaluri,  muzică de cameră, arii din opere şi operete etc. Totodată, se vor organiza  concerte educative, activităţi de meloterapie  în spitale, azile de bătrâni sau centre pentru copii, precum şi concerte pentru comunităţilor religioase, indiferent de confesiune.  De reţinut, că la Facultatea de Muzică studiază în jur de 200 de studenţi.

Spectacole  aparte

   

    Cum arătam şi în celelalte articole dedicate importantei manifestări cultural-artistice intitulate Târgul Internațional de Carte şi Muzică – Libris Braşov, ce se încheie azi,  în premieră la această ediţie a XII-a s-a mărit perioada de desfăşurare, la cererea generală, programându-se un număr mult mai mare  de spectacole în locaţii diferite.     

    Ca atare, şi în seara aceasta se derulează două  evenimente artistice. Despre  primul, Concertul de inaugurare a orgii de la Universitatea Transilvania” v-am relatat mai sus, iar al doilea are loc  de la ora 19.00 la Teatrul Dramatic Sică Alexandrescu” din Brașov (Piața Teatrului nr. 1). Ne referin la reprezentaţia piesei „Fă-mi loc”, de Anthony Michineau. În distribuţie apar  actorii bucureşteni Marius Manole şi Medeea Marinescu, regia fiind semnată de maestrul Radu Beligan. Intrarea se face pe bază de bilet.

Trubadurul”, de G. Verdi un triumf pe scena Operei din Braşov

   Nu  putem încheia seria de prezentări fără a ne referi la excepţionalul spectacol de operă, „Trubadurul”, de G. Verdi, care a avut loc sâmbătă-seara în faţa unei săli arhipline, ce a aplaudat în picioare prestaţia  întregii distribuţii, în frunte cu soprana Cristina Radu, baritonul Adrian Mărcan,  mezzosoprana Carmen Topciu, invitat  special fiind  tenorul Cristian Bălășescu, de la Opera Națională din Timișoara. Conducerea muzicală a fost asigurată de  dirijorul  Giuseppe Carannante  din Italia. Regia artistică este semnată de Anda Tabacaru-Hogea, iar scenografia de Rodica Garștea.

   Încă de la premieră această reprezentaţie s-a bucurat de un mare succes, ecourile ei reverberând în lumea cunoscătorilor. Ca atare, o echipă a TVR s-a deplasat special să o înregistreze, urmând a fi planificată  pe  post  în perioada următoare. De altfel, ca şi în ultimii ani,  Studioul Teritorial de Televiziune Tg. Mureş a participat  cu  un „desant” logistic important, imortalizând  momentele importante din cadrul  Târgului, aşa încât acei dintre dumneavoastră, stimaţi cititori, care  nu  aţi putut  asista pe viu la recitalurile şi spectacolele ce au avut loc la Braşov, le  pe puteţi  urmări în curând pe micul ecran.

    În prima pauză a reprezentaţiei „Trubadurul”,  numerosul public prezent sâmbătă, 21 martie 2015 în eleganta sală de pe strada Bisericii Române  a avut parte de o frumoasă surpriză:  în foayer a  asistat  la  lansarea cărții „Drumul  de la dramaturgia muzicală la spectacolul de operă – repere în creația wagneriană și verdiană”, scrisă  chiar de directorul de scenă  al spectacolului, distinsa regizoare  Anda Tabacaru-Hogea.   Despre valorosul op a vorbit soprana  Cristina Radu, doctor în muzică, prim-solistă a Operei braşovene,  care între două acte  ale reprezentaţiei  a  coborât în ţinuta de… scenă, pentru a fece unele comentarii de specialitate.

   Minunat!

Sincere felicitări!

     Toată suita impresionantă de activităţi derulate începând de joi până astăzi- inclusiv, pledează pentru  ca în anul 2021 Braşovul  să devină Capitală Culturală Europeană, ne spunea ieri  managerul Virgil Oniţă, mentorul acestei grandioase manifestri. Ca de fiecare dată Târgul Internațional de Carte și Muzică – Libris Brașov  a strâns laolaltă o mulțime de scriitori, interpreţi consacraţi, artişti plastici, editori, critici, actori, jurnalişti,  oaspeți de seamă, dar şi un numeros public.

   …Cum reuşita evenimentului a fost deplină, în ceea ce ne priveşte  ca un observator fidel şi atent al tuturor celor XII ediţii, le adresăm tuturor participanţilor sincere felicitări!

                                                                                                     Horia C. Deliu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail