Șomerii indemnizați sau neindemnizați, de lungă durată, care reușesc să se angajeze la peste 50 de km de domiciliu, sau cei care, în urma angajării, își schimbă domiciliul, pot beneficia de prime de mobilitate. . .

Potrivit reprezentanților Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, primele de mobilitate sunt de două feluri: de încadrare și de instalare. Acestea sunt asigurate din bugetul asigurărilor pentru şomaj şi pot fi acordate, la cerere, pe baza unor documente, atât șomerilor indemnizați, cât și celor neindemnizați, de lungă durată. Șomerul de lungă durată este persoana care este şomer pe o perioadă mai mare de 12 luni, în  cazul persoanelor cu vârsta de minimum 25 de ani şi pe o perioadă de 6 luni, în cazul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 ani şi până la împlinirea vârstei de 25 de ani.

Astfel, conform articolului 74 din Legea 76/2012 actualizată, prima de încadrare se acordă în cazul în care solicitantul se angajează într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km de localitatea în care îşi au domiciliul stabil. Prima de încadrare este egală cu de două ori valoarea indicatorului social de referinţă (ISR) în vigoare la data acordării. Indicatorul de referință este 500 de lei, astfel că prima de încadrare va fi în cuantum de 1.000 de lei.

În cazul în care șomerii indemnizați sau neidemnizați, de lungă durată, reușesc să se angajeze și în urma angajării își schimbă domiciliul, pot beneficia de primă de instalare.

Conform articolului 75 din Legea 76/2012 actualizată, prima de instalare se acordă persoanelor aflate în şomaj care în urma încadrării în câmpul muncii, trebuie să-şi schimbe domiciliul în altă localitate. În acest caz, locul de muncă trebuie să fie situat într-o localitate care nu aparţine aceleiaşi unităţi administrativ-teritoriale cu localitatea de domiciliu al persoanei.  Cuantumul primei de instalare va fi de 3.500 lei, adică de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă (ISR) în vigoare la data acordării.

Aceste prime se pot solicita în termen de 12 luni de la angajare și nu se pot cumula.

Prime de mobilitate acordate covăsnenilor

Conform datelor AJOFM Covasna, anul trecut au beneficiat de prime de mobilitate zece persoane. Dintre acestea, patru au beneficiat de prime de încadrare și șase persoane au beneficiat de prime de instalare.

Potrivit reprezentanților AJOFM Covasna, în anul 2015, până în prezent au beneficiat de prime de mobilitate (de prime de instalare) două persoane.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail