Statutul minorităţilor naţionale se numără priorităţile UDMR în actuala sesiune parlamentară, însă adoptarea acestei legi ar putea fi îngreunată de „suflarea naţionalistă” care a cuprins întregul eşichier politic românesc, a declarat la Sfântu Gheorghe, deputatul covăsnean Marton Arpad.
„Suntem conştienţi că, deşi s-au rezolvat impedimentele din comisii, în plen va urma o dezbatere grea sub această suflare naţionalistă de care este afectat tot spectrul politic din România (…) Unii cred că, dacă rămân în urmă cu discursul antimaghiar sau naţionalist, vor pierde câteva procente din electorat (…) Noi sperăm să putem scoate o lege cât mai bună”, a precizat parlamentarul UDMR.
În opinia acestuia, partidele politice româneşti fac o mare greşeală că „dau apă la moară” naţionalismului, deoarece punctele se „contabilizează” în conturile unor politicieni precum Vadim Tudor, George Becali sau Dan Diaconescu. „Aşa s-a întâmplat şi în anul 2004 şi se poate repeta şi acum (…) Becali, Vadim şi Diaconescu pot obţine un procent de 25% din acest naţionalism şi nu partidele mari care conduc în sondaje şi care cred că ele vor împărţi puterea”, a declarat liderul UDMR.
Marton Arpad a mai adăugat că printre priorităţile actualei sesiuni parlamentare ar trebui să se numere Codul Civil şi cel Penal, Legea alegerilor, Legea bugetului de stat şi Legea asigurărilor sociale. Referindu-se la ultimele două, Marton Arpad a declarat că acestea vor avea „multe elemente de restricţie”, dar UDMR va încerca să introducă „elemente de revigorare a economiei”, însă nu a detaliat acest subiect. Legat de Legea alegerilor, acesta a menţionat că UDMR poate accepta comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, însă doar în anumite condiţii. „La acest subiect există o diferenţă majoră între noi şi PDL. Ei se orientează în primul rând către sistemele majoritare, iar noi nu putem accepta decât un sistem proporţional sau mixt”, a spus Marton Arpad, explicând că astfel vor putea fi reprezentate echilibrat, în acord cu voinţa electoratului, toate zonele, inclusiv cele locuite de maghiari.
Potrivit acestuia, UDMR nu este de acord nici cu votul prin corespondenţă şi nici cu mărirea proporţionalităţii reprezentării românilor care se află în străinătate în lipsa unor date oficiale concrete care să certifice acest lucru. „Cât priveşte revizuirea Constituţiei propusă de preşedintele Băsescu, aceasta nu are sorţi de izbândă. Nu are cum să aibă pentru că nu are o susţinere de 2/3 în camere, darmite 3/4 în cele reunite”, a mai spus parlamentarul covăsnean.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES