Teatrul Andrei Mureşanu” (TAM) din Sfântu Gheorghe rămâne  din nou fără conducere, după ce actualul director, domnul Dan Ţopa, şi-a anunţat demisia după aproape 2 ani la cârma instituţiei de cultură.

Am luat decizia de a-mi prezenta demisia domnului primar, în momentul în care am considerat că misiunea mea artistică se poate încheia. Consider că teatrul, la momentul acesta,  este într-o foarte bună relaţie cu administraţia (…), consider că partea artistică nu a avut de suferit în nicio parte din timp, pentru că este o trupă foarte bună. Bugetul de anul acesta pe care îl are Teatrul „Andrei Mureşanu” este cel mai bun buget din ultimul timp. În momentul în care eu am venit, era sfârşit de buget, nu aveam nicio sală, iar în momentul acesta este în derulare proiectul sălii „Arta” cu posibilitatea de realizare de  120%. Există finanţare şi a mai rămas doar timpul fizic până când teatrul „Andrei Mureşanul” va avea un sediu”, a spus managerul teatrului.

Printre motivele care l-au determinat să ia această decizie,  cu un an înaintea expirării mandatului său, domnul Ţopa a menţionat  unele personale. Acesta a spun  că în decursul a celor aproape 2 ani în care s-a aflat la Sfântu Gheorghe,  ca director al TAM, a simţit că „nu rezonează” cu această comunitate, în primul rând din cauza gradului redus de socializare.

„Trebuie să recunosc că sunt mai multe motive care s-au adunat. Unele motive sunt personale, pot să spun că la o anumită vârstă e greu să te adaptezi într-o zonă cu două culturi diferite. Mie îmi place să socializez mai mult decât se socializează aici. Eu sunt un om care comunică, şi-mi place să stau mai mult printre oameni. Aici e mai greu; fiecare pleacă acasă, fiecare e cu treaba lui. Eu, după ora 16:00 nu mai însemn nimic, în zilele în care nu sunt repetiţii sau nu sunt spectacole, sunt un străin. E foarte greu să te adaptezi, atâta timp cât ai un altfel de ritm artistic social. Este o comunitate foarte închisă, traditionalistă, şi e păcat. Dacă deschizi braţele către unul care vine cu braţele deschise, cred că trebuie luat în braţe. Dacă nu-ţi place de el, nu-ţi place”, a spus Dan Ţopa.

Comunitatea românească nu sprijină cultura

Pe lângă aspectul personal al deciziei, managerul a spus că nu a simţit sprijinul comunităţii româneşti, fiindu-i foarte greu să ţină teatrul pe linia de plutire, în ceea ce priveşte cheltuielie pentru spectacole, pentru care, de-altfel, nu au fost primite finanţări. „Speranţa mea a fost întâlnirea cu comunitatea românească şi susţinerea teatrului de către aceasta, care, fără să supăr pe nimeni, spun că lasă de dorit, pentru că mă aşteptam ca mediul oamenilor de afaceri români să fie mai prezent în susţinerea financiară a TAM. Prezenţa la spectacole înseamnă totuşi o susţinere, şi mă refer la toate mediile posibile, acolo unde salariile o permit”, este de părere managerul.

De aceeaşi părere este şi primarul oraşului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care a spus că toţi managerii care au plecat de la conducerea TAM au invocat,  ca principal motiv, lipsa comunităţii în viaţa teatrului: „Dacă vă uitaţi la Teatrul „Tamasi Aron”, câte abonamente Mecena s-au vândut, întrebaţi-l (pe Dan Țopa- n.red.) câte s-au vândut la Teatrul „Andrei Mureşanu”. Când pleacă, fiecare director de teatru se plânge că nu este sprijinit de comunitatea românească, de oamenii de afaceri români, de salariaţii români. Eu, de multe ori simt că doar eu sau municipalitatea avem interesul ca  teatrul de limba română să existe în municipiul Sfântu Gheorghe. Eu cred că ar trebui dezbătută această problemă în rândul comunităţii româneşti. (…) Problema este că niciun teatru nu ar putea să trăiască numai din sprijinul primit de la primărie. Trebuie să producă nişte venituri proprii. I-a fost foarte greu (domnului Dan Țopa- n.red.)  să producă venituri proprii, în condiţiile în care erau probleme de spaţiu, dar este evident că nu acesta era motivul pentru care pleacă, pentru că acest lucru se rezolvă. Eu cred că ar trebui o implicare mult mai serioasă din partea comunităţii româneşti din oraş. Nici teatrul „Tamasi Aron” nu ar putea să existe dacă nu ar fi oameni de afaceri, dacă nu ar fi populaţia care cumpără abonamente şi bilete.” Potrivit declaraţiilor făcute de Dan Ţopa, 45% dintre iubitorii de teatru care trec pragul TAM sunt de etnie maghiară.

În ciuda greutăţilor profesionale şi personale de care domnul Ţopa s-a lovit în perioada în care a condus TAM, acesta este foarte mulţumit de activitatea teatrului din scurta perioadă când acesta a avut o sală proprie, în clădirea fostului cinematograf Arta, care acum se află în proces de renovare. Potrivit unor rapoarte făcute pe ultimii 10 ani de către conducerea TAM, anul 2014 a fost cel mai productiv an al teatrului românesc, care a umplut mica sală de spectacole atât  în timpul săptămânii, la spectacolele pentru adulţi, cât şi la sfârşitul săptămâni, la spectacolele pentru cei mici.

Pentru a creşte popularitatea teatrului românesc, managerul a propus schimbarea logoului prin care i se oferea o imagine proaspătă teatrului, a introdus abonamente şi chiar a propus construirea unei săli temporare din  containere, însă se pare că unele persoane nu i-au apreciat ideile.

„Nu mă poate acuza nimeni de nimic, pentru că am încercat toate sălile. Nu a existat  propunere de locație  pentru care să nu merg să am o discuţie cu domnul primar. Am vrut la un moment dat să facem un teatru din containere,  pentru o perioadă. A fost interpretat greşit,  că ar fi vorba de pubele,  şi toată lumea a minimalizat dorinţa mea. Am avut deschiderea administraţiei: arhitectul şef, m-am întâlnit cu doamna viceprimar, cu domnul primar, să facem pe o perioadă de 2-3 ani- cât ar însemna reparaţiile la Sala Arta- acest teatru din containere. Ar fi fost un teatru special, o sală specială, dar ar mai fi rămas încă o sală pentru TAM, acolo unde ar fi vrut să fie”, a spus Dan Ţopa. Cât despre abonamentele la teatru, managerul a spus că s-au vândut doar 12 bucăţi, din care 10 au fost achiziţionate de către primarul oraşului.

Noul manager ar trebui să fie mai tânăr – cel care conduce este cel care îşi pune în joc familia, timpul liber, relaţiile

În viziunea Domnului Ţopa, noul manager al teatrului ar trebui să aibă 30-35 de ani, să fie o persoană care doreşte să se stabilească în oraş, care să vibreze odată cu comunitatea românească şi care să  păstreze o relaţie la fel de bună cu administraţia locală şi judeţeană, așa cum există în momentul de faţă.

„ Cel care va veni, eu spun că e foarte bine să vină din valul tinerilor, pentru că vine cu un alt limbaj. Prima dată, cred că trebuie să păstreze această relaţie bună cu administraţia. La momentul acesta cred că este o relaţie bună, de comunicare. Să nu aibă teamă de a comunica şi de a-şi spune probleme. Eu am trecut prin nişte momente destul de dificile, pe care nu le-am făcut publice pentru că am găsit înţelegere, dar i le-am spus domnului primar, doamnei director economic al primăriei, doamnei viceprimar.  Dacă este un tânăr care se poate aşeza aici, să se stabilească cu familia. Este foarte important să trăieşti aici, să vibrezi, să fii implicat în viaţa socială. Altfel te implicit sau eşti acceptat la 25-30 de ani, altfel la 50-55 de ani. Tineretul te vede puţin mai alb în cap şi spune că eşti comunist. Cu siguranţă colectivul teatrului va fi mai deschis către o persoană tânără”, este de părere Dan Ţopa.

Totodată, acesta crede că echipa trebuie să îi ofere sprijinul noului manager, şi nu să îl pună la zid, la fiecare hop: „Echipa, trupa, trebuie să-l sprijine. Nu trebuie să-i ceară socoteală. E foarte important lucrul acesta. Colegii mei ştiu, pentru că eu am comunicat foarte bine cu ei. Eu le-am spus lucrurile pe care nu le vreau, pe care nu le înţeleg, şi-o parte din ele le-am rezolvat. Ca mesaj pentru trupa teatrului, şi artistică şi tehnică, este să aibă grijă foarte mare, pentru că cel care conduce este cel care îşi pune în joc familia, timpul liber, relaţiile. Este foarte important să-l iubească, să-l ţină aproape”, a mai spus managerul.

Vrea să se întoarcă la Sfântu Gheorghe, în vizită sau pentru colaborări, însă, momentan doreşte să se retragă lângă familie

Domnul Dan Ţopa ne-a dezvăluit că îşi doreşte să păstreze o relaţie la fel de bună cu cei pe care i-a cunoscut la Sfântu Gheorghe, şi ar vrea să mai revină atât în vizită, cât şi pentru colaborări.

„Vreau ca relaţia mea să rămână deschisă cu teatrul, cu comunitatea. I-am spus domnului primar că, dacă este nevoie de mine, chiar şi cu o idee, o soluţie – ceea ce nu s-a întâmplat până acum – eu vin cu mare drag. Vreau să-mi păstrez puţinii prieteni, oamenii pe care am reuşit să mi-i apropii în această scurtă perioadă. Am avut realţii bune cu multe instituţii, cu asociaţii, ne-am înţeles foarte bine, ne-am sprijinit, am avut proiecte împreună. Sigur o să mai vin,  pentru că mie îmi place foarte mult şi zona; eu când am venit, voiam să mă aşez aici.

Anul acesta domnul director Ţopa împlineşte 40 de ani de la montarea primului său spectacol. Acesta  a declarant  că ar fi vrut să marcheze acest moment o dată cu inaugurarea Sălii Arta, însă nu s-a mai putut. Acum, doreşte să se întoarcă acasă, alături de familie, pentru a compensa anii în care nu a reuşit, din cauza profesiei, să îi ofere timpul de care aceasta avea nevoie. „Poate plec cu un regret în suflet, dar sunt anumite probleme, lucruri, peste care nu pot să trec. În 45 de zile o să mă gândesc, dar nu voi pleca la Târgovişte. Anul acesta am făcut 40 de ani de la montarea primului meu spectacol. Eram foarte tânăr, aveam numai 17 ani, un spectacol de copii, se numeşte „Povestea la grădina zoologică” a lui Alecu Popovici. Am vrut la un moment dat să consider o retragere, dar era oarecum legată de sală. Cred că e un moment în care simţi nevoia să te mai aşezi, să te mai gândeşti la tine, la familie, pentru că, trebuie să recunosc, nu am avut timp în aceşti  ani de teatru”, a conchis Dan Ţopa.

Cea mai bună colaborare de până acum

În contextul plecării domnului Ţopa, primarul oraşului a ţinut să menţioneze că aceşti aproape doi ani au însemnat cea mai bună colaborare pe care primăria a avut-o cu un manager al  teatrului românesc. „Eu am avut  mare încredere în domnul Ţopa, am avut cea mai bună colaborare, aş putea spune, faţă de toţi directorii de până acum. Mi s-a părut un om extrem de curajos şi de curativ. Inclusiv proiectul de a avea un sediu propriu al TAM, care este  foarte aproape de a se realiza. Îmi pare foarte rău că nu îl realizăm împreună, însă mi-e greu să vorbesc despre motivele dânsului. Eu consider că, comunitatea românească din acest oraş nu este interesată, şi acest lucru mi l-au spus toţi,  când au plecat. Mie mi-ar fi plăcut ca domnul Țopa să rămână în oraş şi să se simtă bine. S-a simţit bine, dar singur,  şi nu cred că e vina mea  că dânsul s-a simţit singur în acest oraş. Eu cred că e o pierdere pentru comunitatea romînească că asemenea oameni pleacă din oraş”, a mai spus Antal Arpad.

Maricela Dan

. .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail