Între 5 şi 7 februarie 2015 a avut loc ediţia a V-a a prestigiosului Concurs Naţional de Interpretare Vocală „Crai Nou“, organizat de Liceul de Muzică „Tudor Ciortea“ din Braşov (noul director  fiind  prof. Francisca Lupu), întrecere de anvergură la care au luat peste 60 de  elevi de la secţiile de canto ale unor unităţi de învăţământ de profil din Bucureşti şi mai multe judeţe ale  ţării, inclusiv din Covasna.

 

Felicitări  tinerilor  artişti  din judeţul Covasna!

 

Încă din capul locului trebuie să spunem că anul acesta a reprezentat o premieră în materie, nu mai puţin de opt  tineri concurenţi din judeţul Covasna participând la Concursul-festival. Ei  au lăsat o frumoasă  impresie, câţiva  dintre ei obţinând disticţii importante. Ne referim la  elevii din clasa a XI-a a Liceului de Artă „Plugor Sandor” din Sfântu Gheorghe, anume Szèkely Kitti Fruzsina, Komporály József  şi Rèz Nòra Melinda, care au obţinut Premii Speciale.

Un  preţios Trofeu, locul întâi,  i-a revenit   elevului  din clasa a XII-a, Bartos Barna, o mai veche cunoştinţă a noastră (despre care am scris în ultimii patru ani de fiecare dată, şi căruia acum  i-am luat un amplu interviu, ce urmează să apară zilele următoare în „Mesagerul de Covasna”), care s-a clasat pe prima poziţie. El a fost felicitat la final pentru prestaţia sa excelentă de preşedinta Juriului, sporana dr. Felicia Filip, ca şi de reputatul specialist, prof.univ.dr. Cristian Mihăilescu, de la Conservatorul Bucureşti, cunoscut regizor de operă.

 

Zile încărcate de emoţii

 

 Aşa cum am scris în avancronica manifestării apărută  în ziarul nostru de joi, 5 februarie 2015,  timp de trei zile municipiul de sub Tâmpa a găzduit ediţia „jubiliară” (a V-a) a redutabilului, de-acum, Concurs de interpretare vocală  juvenilă, “Crai Nou”.  O manifestare de ţinută – poate cea mai reuşită dintre toate – care a reunit tineri muzicieni din opt judeţe ale României, plus municipiul Bucureşti, majoritatea foarte  talentaţi.

La  prestigioasă competiţie artistică de anvergură naţională  au fost prezenţi, lăsând o bună impresie, competitori din  Bucureşti, Braşov, Cluj-Napoca, Covasna, Iaşi, Mureş, Maramureş, Neamţ, Satu Mare.

„Bobocii” din clasa a IX-a  s-au confruntat, pentru  prima oară, cu exigenţele unei bătălii artistice de un asemenea  nivel, ca atare, emoţiile i-au copleşit iar performanţele  lor  au fost, în mod obiectiv, mult  mai modeste. În schimb, pentru  elevii din clasele mai mari – cum a fost şi cazul celor din Sf. Gheorghe, – experienţa competiţională  şi-a spus în mod  benefic cuvântul, ei fiind  mai rutinaţi, mai apţi să se confrunte cu exigenţa Juriul,  cu asistenţa,  ceilalţi colegi din ţară, reprezentanţi ai presei ce au asitat la concurs.

…Şi ne bucurăm  să consemnăm faptul că  adolescenţii covăsneni  au obţinut rezultate pozitive, cele mai bune din toare ediţiile de până acum.

Aşadar, merită felicitări!

 

Aprecierile Preşedintei  Juriului  dr. Felicia Filip

   

    În pauza Concursului, dar şi la final am solicitat opiniile  distinsei dr. Felicia Filip, preşedinta Juriului, care ne-a precizat că o asemenea competiţie de anvergură  este benefică tinerei  generaţii de artişti,  elevi ce vin să-şi şlefuiască talentul, să-şi completeze pregătirea, pentru ca apoi să poată accede la o formă superioară de învăţământ.

   Dorinţa elevilor de la liceele de muzică din ţară de a lua parte la acest concurs național  este tot mai mare, de la an la an. Ei au  posibilitatea de se autoevalua, de a vedea nivelul la care au ajuns în comparaţie cu colegii lor de generaţie.  

    Într-adevăr, aşa se explică numărul mare al elevilor care s-au înscris la toate cele cinci ediţii de până acum, fiind de apreciat efortul concurenţilor şi al profesorilor ce-i însoţesc, cu atât mai mult cu cât se aflau în vacanţa de iarnă.

   „Pot spune că ediţia din 2015 mi s-a părut a fi cea mai izbutită, majoritatea participanţilor demonstrând că au valoare, că s-au pregătit foarte bine”, ne-a mai declarat d-na Felicia Filip.

 

Şi maestrul Cristian Mihăilescu a apreciat nivelul ridicat al concursului

 

    Despre nivelul ridicat al concursului am discutat  şi cu celelalte membre  ale Juriului, respectiv prof. Magdalena Suciu (iniţiatoarea şi animatoarea acestui important eveniment instructiv-educativ), precum şi cu mezzosoprana Asineta Răducan  şi soprana Nicoleta Chirilă, prim-soliste ale  Operei din Braşov.

    Am solicitat, de asemenea, părerea avizată  a unui  invitat de marcă, prof. univ. dr. Cristian Mihăilescu, de  la Academia de Muzică din Bucureşti, reputat rezigor şi şlefuitorul  a multor solişti, fost manager de succes al Operelor din Constanţa şi Braşov, venit  la fiecare  ediţie a Concursului-festival „Crai Nou” să depisteze noi talente.

     În primul rând, maestrul a dorit să adreseze prin intermediul cotidianului „Mesagerul de Covasna” – pe care  îl ştie de la primul său număr din 2 noiembrie 2009 – salutări cordiale cititorilor din judeţul Covasna, prietenilor şi admiratorilor săi, conducerii Asociaţiei de Tineret „Ecou” din Sf. Gheorghe,  dinamicilor intelectuali tineri Emil Pantelimon, Corina Bote, Mădălin Guruianu şi tuturor prietenilor   din judeţul Covasna cu care a colaborat  şi pe care îi preţuieşte.

    Revenind la competiţia din weekend-ul abia încheiat, maestrul Cristian Mihăilescu a adăugat faptul  că  pentru nişte competitori atât de tineri, evoluţia în faţa unor profesori a fost  foarte utilă, deşi stresul, tracul i-a făcut pe unii să nu-şi arate adevărata valoare. Însă,  în urma unor asemenea competiţii elevii au mult de câştigat pe viitor.

    „Desigur, emoţiile sunt copleşitoare şi, mai cu seamă, în cazul adolescenţilor, a tinerilor artişti ele  influenţează  prestaţia. Însă,  micile neîmpliniri ca şi succesele fac parte din viaţă, contribuind  la îmbogăţirea  experienţei lor competiţionale”, a conchis celebrul om de cultură.

 

Succesul lui «Barni»

        

Ne-am adresat şi vechii noastre colaboratoare de specialitate, prof. Sebestyén-Lázár Enikö, fostă directoare a Liceului de Artă „Plugor Şándor” din Sf. Gheorghe, care i-a însoţit, an de an, pe concurenţii covăsneni, la Braşov.

   Am discutat din nou ieri-dimineaţă  cu domnia sa, analizând „la rece” tot ce s-a întâmplat.  Era foarte mulţumită de rezultatele obţinute şi mândră că, în sfârşit, talentatul ei elev, Batros Barna, din clasa a XII-a,  a făcut cea mai frumoasă  figură  a carieri sale, clasându-se pe locul 1.

   „Este  un tânăr artist care încă din clasa a IX-a  promitea foarte mult, fiind o persoană extrem de înzestrată .  Ne mândrim, aşadar,  cu «Barni»,  un băiat modest, cu bun simţ,  despre care o să auzim multe lucruri frumoase. În vară va lua cu siguranţă  Bacalaureatul şi va merge mai departe  la facultate, probabil în străinătate”.

 

Caracterizare obiectivă

 

    Am rugat-o pe d-na prof. Sebestyén-Lázár Enikö să ne facă o succintă prezentare a prestaţiei concurenţilor covăsneni la această ediţie.

    -Trebuie  ştiut că elevii care studiază la un liceu de artă au parte de un învăţământ foarte solicitat, dar totodată presărat  cu destule satisfacţii. Elevii nostri s-au  pregătit intens, au studiat mult pentru celebrul  Concurs Naţional de Interpretare Vocală „Crai Nou“, organizat de Liceul de Muzică „Tudor Ciortea“  din Braşov, şi  cu toate  că  ne-am aflat  în vacanţă, am repetat intens. Altfel nu vin rezultatele…

   Dar a meritat!

    – V-aş ruga să faceţi o scurtă caracterizare a celor mai merituoşi.

    – N-aş vrea să fac departajări. Colega mea, prof. Simon Piroska, şi cu mine considerăm că  fiecare tânăr artist  este o fiinţă deosebită. Toţi sunt  elevi talentaţi, harnici, dornici de a învăţa, de a se perfecţiona.  Iată, eleva Bajkó Boglárka, din  clasa a XI-a este o soprană cu o muzicalitate fină şi expresivă, care a evoluat foarte mult în ultima vreme. Din păcate,  la concurs a venit  răguşită după o gripă puternică, ceea ce se înţelege că  a pus amprentă negativă asupra prestaţiei sale. Dar la anul se va revanşa!

    – Într-adevăr, o cunoaştem pe Boglárka, am discutat şi cu părinţii ei, care au stat lângă noi în sală, şi sperăm ca la ediţia viitoare să ia un premiu important.

    – Dobriţa Roland, elev în  clasa  a XI-a este încă începător, fiind  transferat  la  canto abia în urmă cu câteva luni, dar  are o voce  puternică  de tenor. Avem mari speranţe în el.  Celălalt băiat  din clasa a XI-a, Komporály József,  posedă  o voce mai rară, de bas-bariton. Am constatat că se pregăteşte intens, având o putere de concentrare scenică foarte bună,  ca atare a primit Premiul Special.

   – Şi  despre cele două premiante ce ne puteţi spune?

   – Tinerele soprane Székely Kitti Fruzsina şi Réz Nóra Melinda se găsesc în penultima clasă de liceu, promit mult, având  un timbru  plăcut şi o  evoluţie bună. De aceea au şi obţinut amândouă Premii Speciale.

   – Şi încă o dată ceva despre…vedeta Bartos Barna?

   – După cum ştiţi foarte bine, deoarece mereu l-aţi lăudat, Bartos Barna  a ajuns cu bine  în  clasa  a XII-a, fiind   prezent la acest concurs  de fiecare dată în ultimii patru  ani. Mereu a obţinut un  premiu, însă anul acesta a pus un accent şi mai mare pe dezvoltarea sa artistică (se apropie intrarea la… Conservator) şi lucrul acesta s-a văzut: a obţinut   Premiul I.

   – Cum îl caracterizaţi din punct de vedere profesional?

   – Barna are un timbru de tenor dramatico-liric foarte frumos, egal pe registre, cu o culoare caldă. Repertoriul ales i-a pus în valoare  calităţiile  vocale, plus interpretarea expresivă a pieselor a contat.  Am  înţeles cu toţii că se pregăteşte intens pentru o treaptă mai înaltă – facultatea – iar mai  apoi  urmează o carieră de interpret liric profesionist.

Felicitări concurenţilor şi organizatorilor !

     

   Nu  putem  încheia  aceste consideraţiuni fără a adresa felicitări concurenţilor şi organizatorilor. Dincolo de ierarhii, Concursul „Crai Nou”  constituie  o competiţie de valoare, extrem de  solicitantă, ce va reprezenta un reper profesional pentru tinerii artişti în devenire. Fiecare a  trăit emoţii constructive, adaptându-se mai greu sau mai uşor  la atmosfera stresantă de concurs.

Dar ca la Olimpiadă, important este să participi! De aceeia, toţi merită stima noastră! . .

 Iar cu cei mai mulţi (până la clasa a XII-a) cu siguranţă că ne vom reîntâlni şi la anul…

                                                                                                      Horia C. Deliu

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail