Pentru a marca ziua de 15 ianuarie, ziua nașterii marelui poet Mihai Eminescu și Ziua Culturii Naționale, Despărțământul Astra Covasna – Harghita a organizat ieri, la Sfântu Gheorghe,  un eveniment cultural – artistic, în parteneriat cu Muzeul Spiritualității Românești.

. . Intitulată „Ziua Culturii Naționale –sub zodia lui Eminescu”, manifestarea a debutat la ora 16.00, la Muzeul Spiritualității Românești situat la subsolul Catedralei Ortodoxe din Sfântu Gheorghe cu intonarea imnului țării, urmată de intonarea imnului Astrei, după care părintele Sebastian Pârvu, președintele Ligii Cultural – Creștine  „Andrei Șaguna” a rostit o rugăciune de binecuvântare. Eleva Daria Bugnar din clasa a IV-a de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” a recitat, apoi, poezia  „Rugăciune” de Mihai Eminescu, după care actrița Camelia Paraschiv Katai de la Teatrul „Andrei Mureșanu”, a prezentat un mănunchi de versuri eminesciene și o poezie dedicată lui Eminescu,  scrisă cu patru ore în urmă de poetul Ionel Simota. După aceea, eleva Logofătu Diana a interpretat piesa „Sara pe deal” .

Evenimentul a continuat cu programul artistic intitulat „Din lirica lui Eminescu”, susținut de elevi ai Colegiului Național „Mihai Viteazul” din municipiu, coordonați de prof. Maria Stoica. Printre aceștia se numără: eleva Groza Alexia, din clasa a III-a și elevi din clasa a VI-a: Dajbog Ioana, Opaiț Alexia, Păduraru Mircea, Coliban Ioachim, Bucur Teodor.

A urmat apoi conferința intitulată „Eminescu, azi”, susținută de prof. univ. dr. Ovidiu Moceanu, de la Universitatea „Transilvania”, Brașov.

La final, câțiva dintre participanți au luat cuvântul și au transmis câteva gânduri.

„Evenimentul a fost organizat de Despărțământul Astra, ideea a fost a noastră, dar fără parteneriatul Muzeului Spiritualității Românești și al părintelui Sebastian Pârvu nu am fi reușit (…) ASTRA – Asociațiunea Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român – a luptat de la înființare, din 1861, pentru promovarea identității poporului român, pentru cultura, pentru tradițiile, pentru credința românilor, așa că, este în primul rând un lucru extraordinar că s-a reușit ca ziua de 15 ianuarie să fie declarată Ziua Culturii Naționale. Este un lucru formidabil și mă bucur foarte mult pentru aceasta, toți reprezentanții Astrei  se bucură…am primit din țară de la toate Despărțămintele, adică filialele Astrei, tot felul de programe anunțând manifestări, evenimente culturale în această zi. Mă bucur că și eu am putut să trimit programul nostru, program care eu cred că a ieșit foarte bine, deoarece a fost o îmbinare fericită între generații diferite. Au fost copii, elevi, care au recitat, alții care au cântat melodii pe versuri de Mihai Eminescu și a avut loc și conferința domnului profesor Ovidiu Moceanu, care a fost adresată atât publicului larg, dar și unui cerc de specialiști și a putut să fie privită într-un spectru larg, ceea ce eu consider că este bine pentru eveniment adresat oamenilor care sunt doritori de cultură. Trebuie să ne aplecăm asupra culturii și să ocrotim ceea ce  avem noi, românii, în domeniul culturii, și asta contează foarte mult; să citim, în primul rând, Eminescu și să citim ceea ce este pe sufletul nostru, iar pe sufletul nostru continuă să fie poezia, apoi proza, iar publicistica este văzută foarte bine de specialiști (…). E foarte bine, zic eu, să cunoaștem poezia lui Eminescu (…). Dacă în fiecare Zi a Culturii Naționale ne îmbogățim sufletul cu niște versuri din poezia eminesciană este un lucru de laudă și felicit pe toată lumea”,  a declarat prof. dr. Luminița Cornea.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail