Formații covăsnene, grupuri din țară și din Republica Moldova vor urca pe scena Festivalului de Colinde și Obiceiuri de iarnă Crăciunul la români”  în cadrul a două spectacole de gală ce vor avea loc la acest sfârșit de săptămână, mâine și duminică, la Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc.

Ne apropiem cu pași repezi de spectacolele de gală din cadrul Festivalului de Colinde și Obiceiuri de iarnă  „Crăciunul la români”, organizat de Fundația „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe. Ajuns la cea de-a XXIV-a ediție, evenimentul reprezintă una dintre cele mai ample activități derulate anual de Fundație și are ca scop promovarea tradiţiilor și obiceiurilor de iarnă.

„Sărbătorile creștine ale Nașterii Domnului, Anului Nou și Bobotezei au în viața credincioșilor o semnificație aparte. Ele trezesc rezonanțe afective de înaltă sensibilitate și puternică intensitate, creând o atmosferă de bucurie și un  farmec cu totul specific în trăirea religioasă. La aceasta contribuie în cea mai mare măsură tradiția veche și scumpă a colindelor, care înfățișează evenimentul de extraordinară importanță al venirii în lume a Fiului lui Dumnezeu întrupat, într-un nimb de deosebită frumusețe și duioșie”, a declarat, ieri, președinta Fundației, prof. ing. Maria Peligrad.

Festivalul a fost deschis cu glasuri cristaline de copii

Actuala ediție a debutat frumos, cu seria de miniconcerte de colinde susținute la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe de elevii și preșcolarii din județ. Astfel, timp de patru zile, de luni, 8 decembrie, și până ieri, 11 decembrie, preșcolari și elevi de la mai multe instituții de învățământ de elevi, pregătiți de dascălii lor, au prezentat patru miniconcerte și au trasmis, prin colindele interpretate, spiritul și bucuria marii sărbători a Crăciunului. S-au prezentat în fața publicului preșcolari de la Grădiniţa cu Program Prelungit (GPP) „Csipike”, de la GPP „Napsugar”, de la GPP „Albă ca Zăpada,” din Sfântu Gheorghe; de la GPP „Pinocchio” din municipiu;  de la  Grădiniţa cu Program  Normal  Valea Mare, de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, din municipiu, de la Școala Gimnazială „Ady Endre”, din Sfântu Gheorghe; de la Școala Gimnazială Valea Mare, de la Liceul de Artă „Plugor Sandor”, Sfântu Gheorghe. Seria miniconcertelor s-a derulat în organizarea Fundației „Mihai Viteazul” și a Catedralei Ortodoxe din Sfântu Gheorghe, în coordonarea  doamnelor educatoare  Săndica Borchină și Florica Nica și a doamnei învățătoare Maria Bularca – reprezentante ale Fundației.

Formații cu premii și participări la festivaluri naționale și internaționale, în concert, astăzi, la Catedrală

Manifestările cuprinse în cadrul festivalului continuă astăzi cu un concert deosebit ce va avea loc la ora 18.00, la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe. Publicul covăsnean se va putea bucura de programul pregătit de Corala „Armonia”, de la Casa de Cultură Plopeni, județul Prahova, de Grupul de datini și obiceiuri de Anul Nou, de la Centrul  de Cultură, Tupilați, județul Neamț, și de Ansamblul „Colinda”, sat Mățău, comuna Mioarele, județul Argeș, formațiile fiind participante și premiate la festivaluri din țară și din străinătate.

„Avem bucuria să oferim în cadrul ediției de anul acesta a Festivalului un concert extraordinar de colinde, susținut la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe de Corala „Armonia”, de la Casa de Cultură Plopeni, județul Prahova și de Grupul de datini și Obiceiuri de Anul Nou, de la Centrul  de Cultură, Tupilați, județul Neamț și de Ansamblul „Colinda” , sat Mățău, comuna Mioarele, județul Argeș, trei ansambluri cu participare la festivaluri de profil, din țară și din străinătate, cu numeroase premii, medalii și titluri obținute. Le mulțumim că au acceptat invitația noastră! ”, a declarat ieri președinta Fundației ”Mihai Viteazul”, doamna prof. ing. Maria Peligrad.

Parada portului popular şi colinde la instituţii

Mâine, 13 decembrie (a.c.) va avea loc , la ora 10.00, o prezentare a formațiilor participante la Festival, la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, după care la ora 11.00, toţi cei prezenţi vor porni în nelipsita paradă a portului popular până în Piața  „Mihai Viteazul”, unde va avea loc deschiderea oficială a ediției a XXIV-a a Festivalului de Colinde și Obiceiuri ”Crăciunul la români”. Începând cu ora 12.00, grupurile de colindători se vor îndrepta spre instituții din municipiu și spre operatori economici care le vor primi, pentru a le aduce vestea nașterii Domnului și pentru a le face urări de sănătate și prosperitate pentru anul care vine.

Spectacol de gală, la Sfântu Gheorghe

Tot mâine, 13 decembrie (a.c.), va avea loc primul spectacol de gală din cadrul Festivalului. Evenimentul va avea loc la Sala mică de sport, cartierul Simeria din Sfântu Gheorghe și va fi prezentat de elevele Denisa Voicu și Carmina Ciobotaru. În deschiderea acestuia, va urca pe scenă Grupul vocal „Anatoly”-  Centrul Cultural „Reduta”, Braşov. Vor evolua apoi numeroase alte formații artistice: Corala „Armonia” – Casa de Cultură Plopeni, jud. Prahova, dirijor: Cornel Mutu, coordonator: Maria Stanciu;  „Mlădiţe ’nmugurite” –de la  Grădiniţa cu Program Prelungit „Csipike”, Sfântu Gheorghe – coordonatori: ed. Săndica Borchină, ed. Maria Magdalena Maghiar;  Corul „Crescendo” – de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, Sfântu Gheorghe, dirijor prof. Liliana Grosar, coordonatori: înv. Doina Gheorghincă, înv. Valeria Păcală;Grupul ”Colinde şi obiceiuri de iarnă” – de la Colegiul Industrial-Pedagogic, Cahul, Republica Moldova, coordonator artistic Alisa Doni, coordonator al cercului ASTRA: Alexandra Piscunov, preşedintele Despărţământului ASTRA „Iulia Haşdeu”: Valeriu Baban;  Ansamblul „Pădurenii” – comuna Barcani, jud. Covasna- coordonator: ed. Cristina Deteşan; Grupul de colindători – din cadrul Inspectoratului de Jandarmi al jud. Covasna- coordonator: Constantin Cojocaru; Grupul de datini şi obiceiuri de Anul Nou – din cadrul Centrului Cultural Tupilaţi, jud. Neamţ, coordonator: Romică Leonte; Corul „Plai Întorsurean” –Întorsura Buzăului, jud. Covasna, coordonator: Gheorghe Zărnescu. dirijor: Tatiana Teacă; Ansamblul „Colinda” – sat Maţău, comuna Mioarele, jud. Argeş, coordonator: prof. Cezar Neacşu; Ansamblul folcloric „Șoimanii” – sat Ratuş, raionul Criuleni, Republica Moldova, coordonator: Ioan Chircu; Grup vocal –instrumental „Rapsozii Varvigiului”, din comuna Subcetate, jud. Harghita, coordonator Ciubuca Doru Viorel.

Seară de gală și la Târgu Secuiesc

. .

Duminică, 14 decembrie 2014, începând cu ora 11.30, în parohiile ortodoxe sunt programate să se desfășoare programe cuprinzând colinde, iar la ora 14.00, va avea loc un spectacol de gală, la Casa de Cultură din Târgu Secuiesc.

Și de această dată, spectacolul va fi susținut de numeroase formații din județ și din afara județului.

Astfel, vor urca pe scenă: Grupul de datini și obiceiuri de Anul Nou, de la Centrul  de Cultură, Tupilați, județul Neamț, coordonator Romică Leonte; Grupul „Fulgi de nea”, de la Grădinița nr 3, „Manocska”, „Csipkerozsika,” din Târgu Secuiesc, coordonatori: ed. Adina Lădaru, Mihaela Cristea, Monica Rusu, Szoke Monica, Marioara Cherciu, Iuliana Jercan; un Grup de colindători din satul Păpăuți, comuna Zagon, coordonator Liliana Vereș; „Grupul Fluturașilor” – de la Grădinița cu Program Prelungit (GPP) Brețcu, coordonatori: ed. Maria Zarzu, Oana Miron; Grupul „Zurgălăii”- compus din  copii din clasa pregătitoare de la Școala Gimnazială ”Turoczi Mozes” din Târgu Secuiesc, coordonator: înv. Mihaela Raicea; Grupul „Miracol” – compus din elevi din clasa I, de la Școala Gimnazială  „Turoczi Mozes” din Târgu Secuiesc, coordonator înv. Marieta Stângă; Grupul de elevi din clasele I-IV de la Școala Gimnazială „Comenius”, Brețcu, coord. înv. Doina Moroianu; Grupul  „Vestitorii”, compus din elevii claselor V-VIII, de la Școala Gimnazială „Turoczi Mozes”, Târgu Secuiesc, coordonator pr.prof. Vasile Ilie; Grupul de colindători de la Liceul Tehnologic „Apor Peter” din Târgu Secuiesc, coord. Adrian Vișan. Vor urma apoi momentele lirice pregătite de interpreții solo: Dragoș Popa- din Zărnești- Brașov, Andrei Coman – Brașov, Alina Augusta – Bistrița – Năsăud; momente urmate de Ansamblul de tradiții populare de la Vâlcele, coord. Dan Ardelean; Grupul de colindători din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltul” – din Miercurea Ciuc, jud. Harghita – coord. protopop Ionel Gheorghe Păncescu; Ansamblul ”Junii Voineștiului” – Covasna – coord. înv. Liliana Lungu și apoi Grupul de colindători din Zăbala, coord. protopop Ioan Bercu.

Președinta Fundației, prof. ing. Maria Peligrad a declarat că intrarea la toate spectacolele organizate de Fundație sunt gratuite, astfel încât oamenii să vină în număr cât mai mare să ia parte la programul pregătit și „să trăim împreună bucuria adusă de Nașterea Domnului”.

Aceasta a precizat că actuala ediție a Festivalului de colinde și obiceiuri „Crăciunul la români” este cofinanțată de Consiliul Local Sfântu Gheorghe și de Consiliul Județean Covasna.

„Ne dorim să creăm prin aceste spectacole o lume mai bună, mai generoasă, în care să domine pacea și liniștea sufletească, iar oamenii să se aplece și să fie atenți la grijile  aproapelui său. Eu cred că de 23 de ani și prin cea de-a 24-a ediție, manifestarea și-a atins scopul, prin prezenta formațiilor și grupurilor din județul Covasna, din zone cu puternice tradiții folclorice din țară, dar și din comunități din afara graniței și socotim că ne-am atins obiectivele. Ne bucurăm că am alcătuit și am dezvoltat un festival de colinde, care de la prima ediție a avut participare internațională, cu formații participante la concursuri din țară și de peste hotare, cu premii și medalii remarcabile.  Le mulțumim tuturor celor care vin să ne aducă prin obiceiurile și colindele pregătite, bucuria sărbătorilor în suflet. Pentru această manifestare am primit cofinanțări din partea Consiliului Județean Covasna și Consiliului Local Sfântu Gheorghe și avem numeroși parteneri care sprijină activ acțiunea noastră și cărora le mulțumim!”, a declarat prof. ing. Maria Peligrad.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail