…Și el, actorul, eseistul, autorul și regizorul de teatru, Dan Puric, a îndrăznit să străbată kilometri, nu pentru a ne vorbi, nici pentru a juca o scenetă de teatru, ci pentru a bate la poarta inimilor noastre și parcă pentru a ne întreba: Voi ce mai faceți? Voi știți câtă importanță aveți? Voi știți că sunteți inima țării?

 

      Seara de 19 noiembrie 2014 va rămâne memorabilă pentru toți cei prezenți în Sala de Cinematograf din Târgu Secuiesc pentru că dintr-o dată am înțeles să „ Fii demn” înseamnă să îți păstrezi comoara cea mai de preț „ Suflet românesc.”

       „ Eu nu am venit să vă țin o conferință pentru că asta înseamnă că le știu pe toate și ceilalți nu știu nimic. Am venit să vă vorbesc despre  „Suflet românesc” ,carte apărută în decembrie 2013. Să nu vă fie frică să fiți români! Dumnezeu a făurit neamurile, le-a plămădit, sunt cele mai puternice. Nația este făcută. Istoria nu s-a terminat. Voi aici sunteți pe front, exact ca basarabenii. Se lucrează de zor de ani la o inhibare a demnității de a fi român. Ardealul trebuie să tragă țara, trebuie așa cum spunea Mircea Vulcănescu :„ să ne unim în duh ”, să fim puternici , nu violenți.”

            Vorbele maestrului Dan Puric, nu au fost rostite cu patimă, le-am simțit ca pe niște panseuri menite să mângâie, să vindece, să trezească valori de mult uitate. L-am simțit aplecat cu dragoste la nevoile „ care fac parte din garderoba noastră.”

Modest, blând, carismatic, cu o lumină nepământeană pe chip în care parcă se ascund adevăruri numai de el știute, maestrul , ne-a împărțit un strop din marea bunătate, o doză de curaj, speranță și optimism. L-am ascultat fascinați, cum ai aculta susurul unui râu, întrebându-ne de unde vine atâta frumusețe și înțelepciune, de unde atâta dăruire față de neam și de cultura românească?

          „ Cine vrea să cunoască sufletul unui popor să-i asculte basmele: căci fiecare neam are povestea lui în lume. Acolo îi stau nevătămate de timp darurile sale cele mai de preț. ” Impresionantă analogia făcută între țăranul român și Făt-Frumos din basmul „ Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte ”. Motive ca nașterea, mila, dorul, sacrificiu sunt interpretate într-un mod neașteptat, evidențiind portretul unui neam pentru care aceste valori sunt mai importante decât veșnicia și care îl face să renunțe la nemurire în favoarea întoarcerii la rădăcini „ din acest infinit de tragice dar înălțătoare întoarceri este plămădit destinul acestui neam.”  Făt-Frumos reprezintă lupta dintre cele două lumi, una desăvârșită care-i oferea totul prin uitarea sinelui și una a valorilor determinată de cel mai mare dar făcut vreodată omului, dorul, care-l întoarce la casa părintească mai alb în păr, cu trupul gârbovit,

dar cu conștiința absolutului împlinit. Toată pledoaria a fost făcută cu trimitere la istoria noastră, citate, pilde, mituri, basme. Atmosfera a fost presărată cu picanterii ardelenești spre deliciul publicului și cu povești personale care l-au marcat. Toate memorabile și care conturează sensibilitatea și personalitatea  omului Dan Puric,

. .

care învață din toate întâmplările vieții și care împărtășește cu semenii săi toate revelațiile. Pentru că „ o simplă străfulgerare îți poate schimba viața ” ne-a mai spus el după care ne-a povestit cu emoție și nostalgie o întâmplare din vremea studenției când înaintea unei filmări plimbându-se prin pădure cu Amza Pelea în fața căruia „ mă simțeam ca un puric ”, după cum ne-a mărturisit , acesta i-a spus:

„- Dănuț, îți poți închipui că noi acum când călcăm pe acest pământ s-ar putea să pășim pe urma unui dac? ” Câțiva ani mai târziu, aflat la Viena aceste vorbe au apărut ca o străfulgerare. Gândindu-se că ar putea călca acolo unde cândva a pășit domnul Mihai Eminescu „ am simțit că trebuie să calc cu sfială”.

        Un mod subtil de-a ne spune că trebuie să respectăm și să ne păstrăm valorile, că dincolo de ele nu este decât o goană în vânt menită să degradeze spiritul, exact ca pe tărâmul promis. O conștiință trează care se simte obligat să ne atragă atenția în direcția binelui, într-un mod inedit, prin atingerea sufletului acolo unde rana este bine ascunsă. Seara s-a încheiat cu o sesiune de autografe și cu promisiunea că se va întoarce în luna februarie sau martie cu un spectacol „asta desigur dacă mai trăiesc” a spus zâmbind. „ Pentru că știți ce mi-a spun un monah odată?  Dacă vrei să-l faci pe Dumnezeu să râdă spune-i despre planurile tale…”

Pentru noi care ne simțim marginalizați aici, prezența maestrului Dan Puric a fost ca și cum i-am fi atins călcâiul lui Dumnezeu. Pentru acest dar de suflet, mulțumiri prefecturii județului Covasna, prin reprezentatul ei, prefectul, Marius Popica  și domnului Pătru Constantin.

Mihaela Aionesei

 

……………………………………………………………………………

 

Suflet  Românesc,  la  Covasna

Dan Puric: „TĂCEREA ESTE LIMBAJUL VREMII CE VREA SĂ VIE

Spectacolul de pantomimă „Suflet românesc” prezentat de actorul Dan Puric, a fost urmărit, săptămâna trecută, joi, de peste 300 de spectatori ce au umplut până la refuz sala Centrului Cultural din staţiunea Covasna.

Dan Puric  a reuşit  să ne spună, fără cuvinte, doar prin mişcarea sa scenică,  însoţită de muzică superbă,  povestea ieşirii din comunism a poporului român, a încercării sale de acomodare la sistemul occidental, cu preţul unor umilinţe şi a unor suferinţe majore, în absenţa unei adevărate înţelegeri din partea Occidentului. Dedic acest spectacol poporului român, frumuseţii lui interioare necorupte, care într-o zi îl va ajuta să se refacă. Iubind această frumuseţe, va avea puterea ca odată plecat în lume să-i tămăduiască şi pe alţii.” Dan Puric

Publicul a trecut de la râs la plâns şi de la plâns la râs, iar la final, toţi spectatorii au fost de acord  că după un astfel de spectacol, cuvintele nu îşi mai au rost.

Prezent la acest eveniment organizat de Asociaţia Cultural Creştină Justinian Teculescu, cu sprijinul Instutuţiei Prefectului- judeţul Covasna, prefectul Marius Popica şi-a exprimat bucuria că Maestrul Dan Puric a fost prezent din nou la Covasna,  de care, se pare că s-a îndrăgostit.

Covasna  se încăpăţânează să facă spectacole,  sperăm să puteţi veni de fiecare dată. Avem o agendă culturală foarte bogată şi sperăm să putem realiza toate câte ni le-am propus,  pentru că aceste lucruri ne ţin împreună, aceste lucruri ne fac să simţim româneşte şi că putem să fim alături unii de alţii”, a spus prefectul  Marius Popica.

M.G.

 

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail