Un monument dedicat scriitorului Domokos Geza, primul preşedinte al UDMR, a fost dezvelit sâmbătă în comuna Zagon.

Bustul, amplasat în incinta Centrului Cultural din localitate, alături de alte personalităţi născute pe aceste meleaguri, a fost dezvelit în prezenţa a numeroşi invitaţi, printre care ministrul Mediului, Borbely Laszlo, şi a unor oaspeţi din din Ungaria şi Polonia.

În elogiul adus scriitorului şi omului politic dispărut în anul 2007, Borbely Laszlo a amintit că Domokos Geza ”s-a aflat mereu în prima linie” şi le-a insuflat colegilor săi valorile morale care l-au călăuzit întreaga viaţă.

Domokos Géza

Domokos Geza, născut în 18 mai 1928, a fost una dintre cele mai importante personalităţi ale minorităţii maghiare din România care au marcat viaţa culturală, artistică şi politică.

Absolvent al Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi al Institutului ”Maxim Gorki” din Bucureşti, acesta a lucrat ca ziarist la cele mai importante ziare şi reviste de limbă maghiară şi a fost director al Editurii ”Kriterion” din Bucureşti.

A scris mai multe cărţi de publicistică, note de călătorie, reportaje şi memorialistică şi a obţinut în anul 2000 premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatură în limbile minorităţilor conlocuitoare pentru volumul „Igeva”.

S-a implicat şi în viaţa politică, fiind primul preşedinte al UDMR şi deputat de Covasna în Parlamentul României între anii 1990-1992.

Pentru meritele sale, preşedintele Ion Iliescu i-a conferit Ordinul Naţional ‘Steaua României’ în grad de Ofiţer.

Domokos Géza s-a stins din viaţă la vârsta de 79 de ani, la Târgu Mureş, şi a fost înmormântat în comuna covăsneană Zagon.

Oana Mălina Negrea /AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail