„În România există în jur de 23.000 de copii în plasament. La părăsirea centrelor de specialitate sunt confruntați cu aceleași dificultăți ca și adolescenții și tinerii adulți din alte țări. Le lipsesc banii, au dificultăți în a găsi loc de muncă, doar puțini intră la facultate, situația lor locativă este precară, nu au sau au prea puțin sprijin emoțional și sunt expuși unui risc mai mare de a comite sau de a fi victime ale unei infracțiuni”, a spus Thorsten Geissler, reprezentantul Fundației Konrad-Adenauer, într-o conferință de presă.
La rândul său, Simona Ilie, cercetător la Institutul pentru Cercetarea Calității Vieții, a menționat că tinerii care părăsesc centrele de plasament întâmpină multiple bariere.
„Acestea sunt atât de partea tinerilor care părăsesc centrele de plasament, cât și din partea sistemului, a centrelor în sine, dar și din partea angajatorilor și mai ales a serviciilor de ocupare, deci bariere sunt diverse și cred că succesul eforturilor pentru o mai bună integrare a tinerilor din centre pe piața muncii stă în rezolvarea simultană a lor”, a afirmat Simona Ilie.
În opinia sa, este nevoie de o mai bună cunoaștere a oportunităților, o mai flexibilă relație între angajatori, dar și între cerere și ofertă.
„Există AJOFM care face acest lucru, dar este nevoie în cazul tinerilor din centrele de plasament, ca în cazul tuturor grupurilor vulnerabile de mai multă flexibilitate, iar flexibilitatea o dau ONG-urile a căror activitate există, dar este spartă, atomizată, deci cumva informația ar trebui centralizată, ar trebui adusă într-o formă care să fie accesabilă și accesibilă de către toată lumea și cunoscută de către toți”, a declarat Simona Ilie.
Potrivit acesteia, tinerii care părăsesc centrele de plasament beneficiază de aceleași drepturi precum ceilalți. „Barierele constau în contextul în care se formează, în traumele pe care le au prin separarea de familia biologică”, a adăugat Simona Ilie.
Conferința „Tinerii care părăsesc centrele de plasament — aceleași drepturi pentru toți” a fost organizată de fundațiile Scheherazade și Konrad-Adenauer în parteneriat cu Centrul pentru Dezvoltare Democratică.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail