Judecătorii Lorand Andraş Ordog şi Gabriel Uţă, de la Tribunalul Covasna, au fost aduşi, miercuri, cu maşini ale Poliţiei şi însoţiţi de mascaţi, la sediul DNA Braşov, pentru audieri.
Secţia pentru judecători a CSM a încuviinţat, miercuri, arestarea preventivă şi arestarea la domiciliu a magistraţilor Roxana Anca Adam, judecător în cadrul Tribunalului Braşov, Lorand Andraş Ordog şi Gabriel Uţă, judecători la Tribunalul Covasna, implicaţi într-un dosar de retrocedări ilegale ale unor terenuri.
Potrivit unui comunicat al CSM remis miercuri, Secţia a încuviinţat şi efectuarea percheziţiei la locul de muncă al Roxanei Adam, precum şi efectuarea percheziţiei domiciliare şi la locul de muncă în cazul celorlalţi doi magistraţi.
Solicitarea a fost prezentată Secţiei pentru judecători a CSM de către DNA – Serviciul Teritorial Braşov.
Miercuri dimineaţă, procurorii DNA au efectuat 25 de percheziţii domiciliare în judeţele Braşov, Bacău şi Covasna şi în Bucureşti – cinci la instituţii publice de interes local, una la un birou de avocatură iar restul la sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice.
DNA efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie ce au legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate pentru o suprafaţă de aproximativ 90.000 ha de teren forestier şi una de 100 ha teren agricol.
În dosar sunt implicaţi, pe lângă cei trei judecători, doi avocaţi, unul din Baroul Braşov şi unul din Covasna, precum şi deputatul PSD Ioan Adam.
DNA: Viorel Hrebenciuc și Ilie Sârbu au făcut presiuni asupra conducerii Romsilva privind retrocedări de păduri
Parlamentarii Viorel Hrebenciuc și Ilie Sârbu sunt suspectați de procurorii anticorupție că ar fi făcut presiuni asupra conducerii Romsilva în cazul unor retrocedări de suprafețe mari de terenuri forestiere, se arată în documentele Direcției Naționale Anticorupție (DNA).
Senatorul Ilie Sârbu și deputatul PSD apar în documentele întocmite de DNA privind retrocedarea ilegală a aproximativ 43.000 ha de teren forestier din județul Bacău, lăsate moștenire de Nicolae D. Ghica.
Ancheta DNA a relevat că una dintre persoanele care au pretins că sunt moștenitoare — respectiv Elie Vlad Sturdza, un strănepot de soră al lui Nicolae D. Ghica — a fost reprezentată de avocatul Ioan Adam, în prezent deputat și soț al unuia dintre judecătorii implicați în dosar. El ar fi intervenit la magistrați din completul care a judecat cauza clientului său.
Din datele existente rezultă că, pentru a se reuși obținerea în mod nelegal a unei hotărâri judecătorești pentru reconstituirea dreptului de proprietate, au colaborat mai multe persoane: avocatul Adam Ioan, Paltin Gheorghe Sturdza, Ordog Lorand Andras, Uță Gabriel și Velican Maria Daniela.
În documentele DNA se menționează că, în 2009, Ioan Adam s-a căsătorit cu judecătoarea Bularca Anca Roxana, iar nașii acestora de cununie au fost Paltin Gheorghe Sturdza și concubina acestuia, Zaharia Gabriela Rodica.
Ulterior, pentru realizarea retrocedării, în „această afacere” au fost cooptate mai multe persoane, fiecare având roluri clar stabilite.
„În primul rând, prin intermediul lui Durlan Iulian, primarul Comunei Căiuși din județul Bacău, a reușit să-l capaciteze pe deputatul Viorel Hrebenciuc, care avea rolul de a-și folosi influența politică la nivelul instituțiilor și autorităților publice din județul Bacău și de la nivel central pentru urgentarea atingerii obiectivelor stabilite în antecontract. (…) Paltin Gheorghe Sturdza, prin intermediul lui Ioan Adam, Bengescu Dan Costin și Viorel Hrebenciuc, a insistat să-i determine pe reprezentanții Romsilva să nu mai facă apărări, pentru ca eliberarea titlului de proprietate să fie cât mai rapidă pentru cele 43.227 ha de teren forestier sau să renunțe la judecată acolo unde deja s-au demarat procesele civile. Din probe rezultă că Viorel Hrebenciuc l-a abordat pe Adam Crăciunescu prin intermediul lui Ilie Sârbu, senator, persoană cu foarte mare influență asupra directorului RNP Romsilva”, se spune în document.
Procurorii au reținut că, anterior cooptării lui Adam Crăciunescu de către Hrebenciuc în acest grup, acesta din urmă obținuse deja sprijinul directorului din cadrul Direcției Silvice Bacău, Viorel Ghelasă, vicepreședinte PSD Bacău, instigându-l la inacțiune, adică să nu mai apere interesele instituției.
„Din convorbirile telefonice purtate de către Ioan Adam, Dan Costin Bengescu și Viorel Hrebenciuc rezultă că aceștia au menționat de mai multe ori și numele lui Constantin Dorian Pocovnicu, actualul prefect al județului Bacău și președinte al Comisiei de fond funciar Bacău. De asemenea, în septembrie 2013, Hrebenciuc a intervenit pe lângă membrii comisiilor locale Dărmănești și Dofteana pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor forestiere, astfel încât aceștia să accepte predarea directă a suprafețelor de pădure fără avizul Comisiei Județene de Fond Funciar, în conformitate cu strategia de acțiune convenită în prealabil cu Bengescu”, se mai arată în dosarul DNA.
Astfel, în discuția din 9 septembrie 2013 purtată cu Bengescu, parlamentarul îi explică acestuia că directorul Direcției Silvice Bacău, Viorel Ghelasă, va fi chemat la București pentru a fi „instruit” cum să procedeze în privința demersurilor efectuate pentru punerea în executare a hotărârii judecătorilor Tribunalului Covasna, care în revizuire au dispus restituirea în natură a celor 43.277 ha de pădure.
„Numele lui Ghelasă apare și în contextul în care parlamentarul trimite pe una dintre apropiatele sale să discute cu o persoană în „problema cu Ghelasă”. Trebuie subliniat în acest context că, potrivit datelor deținute, în cursul lunii septembrie, directorul general al Romsilva 1-a chemat pe tema suprafețelor de teren împădurit vizate de Paltin Gheorghe Sturdza.
La sfârșitul lunii octombrie 2013, Hrebenciuc și-a intensificat demersurile în problema suprafețelor de pădure vizate pentru restituire de către Paltin Gheorghe Sturdza, sens în care 1-a contactat telefonic chiar pe directorul Direcției Silvice Bacău, Viorel Ghelasă, căruia i-a reproșat „blocajele” instituționale apărute. Din probe a rezultat că atât Ioan Adam, cât și Dan Costin Bengescu i-au solicitat în mod direct lui Hrebenciuc să intervină pe lângă directorul general Romsilva, care, la rândul său, trebuia să dispună juriștilor din Romsilva și ai Direcției Silvice Bacău să aibă o atitudine necombatantă”, se mai susține în document.
Anchetatorii au constatat că, în decembrie 2013, după ce a aflat că jurista din Romsilva a depus cererea de strămutare la Înalta Curte de Casație și Justiție, obținând totodată și suspendarea judecății dosarului, și după ce „a fost admonestat de Hrebenciuc prin intermediul lui Ilie Sârbu”, Adam Crăciunescu a dispus ca jurista să nu mai reprezinte Romsilva în cauzele ce privesc Domeniul Ghica-Comănești și să nu mai facă deplasări în afara Bucureștiului, ceea ce a afectat în mod direct drepturile patrimoniale și interesele legitime ale acesteia.
În dosar este menționat și faptul că, în 1 decembrie 2013, ora 18,16, deputatul Ioan Adam, nemulțumit de demersurile efectuate de funcționari ai Romsilva, care contestă în instanță, îi trimite lui Dan Bengescu un SMS cu următorul conținut: „Vă rog nu vă mai lăsați călcați în picioare de com. jud. Bacău și Ghelase care au cerut strămutarea în 27 nov. Asta întrece orice închipuire iar prietenul tău (Hrebenciuc Viorel — n.a.) a fost în mod grosolan păcălit. Sunt curios ce reacție va avea când îi vei spune ptr că în acest sens și-a dat cuvântul, far iată bomba”.
„Din conținutul acestui SMS rezultă că Ioan Adam îi cere lui Bengescu să ia atitudine față de demersurile Romsilva și să îi transmită lui Hrebenciuc că persoanele — funcționari publici, cu care a discutat despre necesitatea urgentării punerii în posesie pentru cele 43.000 ha — l-au păcălit, în sensul că ei fac demersuri în continuare în instanță pentru a bloca executarea în loc să aibă atitudine non-combat cum au promis deputatului care și-a „dat cuvântul”, în sensul că va rezolva problema și îi va determina pe cei de la Romsilva să nu mai apere pădurile statului „, se mai arată în probele de la dosar.
La aceeași dată, deputatul Viorel Hrebenciuc, fiind anunțat de Dan Bengescu în legătură cu cele comunicate prin SMS de Ioan Adam, contactează un funcționar din Consiliul Județean Bacău — comisia județeană de aplicare a legilor proprietății, căruia îi solicită relații cu privire la demersurile efectuate de această instituție în procesele civile referitoare la solicitările lui Paltin — Sturdza, funcționar care se scuză arătând că cererea a fost inițiată de Romsilva.
Procurorii au mai constatat că Viorel Hrebenciuc i-a transmis lui Ioan Adam că „suntem în plin război cu Romsilva! Nu-i mai cred! Vom câștiga 100%!”, precum și că „sută la sută fac ordine. Urât. O să le placă la toți. O să vezi.”.
„În ciuda poziției sale de deputat, din probele dosarului rezultă nu doar că Adam Ioan a fost inițiatorul grupului format din Sturdza Gheorghe Paltin, Bengescu Dan Costin și Hrebenciuc Viorel, dar este și coordonatorul acestui grup, persoana care se ocupă cu strategiile. Cu ocazia unei întâlniri dintre Hrebenciuc și Bengescu, din 13 august 2014, primul a afirmat că trebuie să vorbească cu Sârbu Ilie pentru a-l „călca pe cap” pe Adam Crăciunescu, din această sintagmă folosită înțelegând că se intenționa luarea de măsuri drastice față de directorul Romsilva dacă nu va respecta sarcinile trasate de către Hrebenciuc și va mai face apărări în instanță, deoarece trebuia să aibă o atitudine împotriva atribuțiilor de serviciu, manifestându-și intenția de a-i oferi acestuia drept „donație” o suprafață din pădurea a cărei punere în posesie ar facilita-o”, mai relevă ancheta DNA.
DNA: Sârbu și Hrebenciuc, urmăriți penal în dosarul retrocedărilor ilegale; prejudiciu – 304 milioane euro
Senatorul Ilie Sârbu este urmărit penal în dosarul retrocedărilor ilegale de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru folosirea influenței de o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii de foloase necuvenite și sprijinirea unui grup infracțional organizat.
Potrivit unui comunicat al DNA transmis miercuri AGERPRES, și deputatul Viorel Hrebenciuc este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență și instigare la folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, iar deputatul Ioan Adam, pentru instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, constituire a unui grup infracțional organizat, trei infracțiuni de cumpărare de influență.
În același dosar a fost pus sub acuzare și Adam Crăciunescu, director general al RNP Romsilva, pentru abuz în serviciu și sprijinirea unui grup infracțional organizat.
Conform DNA, prejudiciul în sarcina Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva în acest caz este aproape 304 milioane de euro, contravaloarea a 43.227 ha teren forestier.
DNA precizează că, în 17 aprilie 2012, în urma unei înțelegeri prealabile, la solicitarea lui Ioan Adam, cu sprijinul unor persoane interesate, un complet de judecători de la Tribunalul Covasna a dispus admiterea unui recurs în materia fondului funciar și reconstituirea dreptului de proprietate pentru o mare suprafață de teren forestier și de teren agricol, situate pe raza județului Bacău, în favoarea unei persoane și în defavoarea Romsilva.
Sursa citată menționează că decizia judecătorească ar fi fost pronunțată în contradicție evidentă cu principiile de drept și cu starea de fapt reală, respectiv fără prezența vreunui înscris nou care să schimbe starea de fapt reținută de instanțele anterioare, fără a se efectua vreo expertiză în cauză, fără a clarifica cu probe cine a avut calitatea de proprietar deposedat în anul 1945.
DNA susține că, astfel, a fost creat un prejudiciu în sarcina Romsilva de aproape 304 milioane euro, contravaloarea a 43.227 ha teren forestier.
„Imediat după pronunțarea deciziei civile a Tribunalului Covasna, Ioan Adam, împreună cu alte persoane interesate și cu Viorel Hrebenciuc, a constituit și coordonat un grup, ce urmărea să obțină venituri prin cumpărare de influență sau folosirea nelegală a influenței (art. 13 din Legea nr. 78/2000) cu scopul de a urgenta punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate asupra terenurilor forestiere, precum și o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit prin hotărârea judecătorească menționată. În acest scop, membrii grupului urmăreau să intervină asupra funcționarilor cu atribuții la nivelul instituțiilor locale, astfel încât aceștia să urgenteze îndeplinirea actelor ce intră în atribuțiile lor de serviciu sau să îndeplinească acte contrare acestor îndatoriri (de exemplu, să nu se formuleze plângeri în instanță împotriva deciziilor Comisiei județene de fond funciar Bacău)”, se arată în comunicat.
Procurorii au constatat că, în acest context, în calitate de director general al Romsilva, începând cu 2013, Adam Crăciunescu a răspuns solicitărilor nelegale formulate de Viorel Hrebenciuc, prin intermediul lui Ilie Sârbu, referitoare la modul în care Romsilva trebuie să se comporte în legătură cu punerea în posesie, eliberarea titlului de proprietate și litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafeței de pădure de peste 40.000 de hectare.
„În consecință, Adam Crăciunescu a luat măsuri împotriva intereselor Romsilva, în sensul că a șicanat efectuarea de acțiuni în justiție împotriva intereselor avute de grupul infracțional organizat format din inculpații Hrebenciuc, Adam și alte persoane interesate în obținerea terenurilor menționate. După ce jurista din Romsilva semnat o acțiune civilă în favoarea intereselor Romsilva, de suspendare a judecății până la soluționarea dosarului având ca obiect revizuirea deciziei luate la 17 aprilie 2012, strămutat de la Tribunalul Covasna la o altă instanță (cerere admisă de ÎCCJ la 17 ianuarie 2014), în martie 2014, inculpatul Crăciunescu a dispus în mod abuziv ca acestei juriste să-i fie preluată cauza respectivă și i-a interzis, indirect (folosind un pretext medical), să mai reprezinte Romsilva la procesele ce aveau ca obiect decizia din anul 2012 a Tribunalului Covasna și punerea în aplicare a acestei decizii”, se mai spune în document.
DNA mai precizează că față de Adam Crăciunescu s-a dispus măsura controlului judiciar, potrivit căreia acesta trebuie să respecte următoarele obligații: să se prezinte la DNA Brașov, să informeze de îndată parchetul cu privire la schimbarea locuinței; să se prezinte la poliție, conform programului de supraveghere întocmit sau ori de câte ori este chemat; să nu depășească limita teritorială a țării, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului; să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme; să nu ia legătura cu alte persoane expres menționate, implicate în același dosar.
„Inculpatului Crăciunescu i se atrage atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive”, se subliniază în comunicatul DNA.
În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.
AGERPRES