Astăzi, 15 octombrie, în calendarul ortodox se face pomenirea Sfântului Mucenic Luchian.

. . Sfântul Mucenic Luchian s-a născut din părinți nobili, în cetatea Samosata (Siria). Rămas orfan la vârsta de 12 ani, și-a dăruit averea săracilor. De tânăr se hrănea doar cu pâine și apă o dată pe zi, iar uneori nu gusta nimic toată săptămâna. Datorită învățăturii și sfințeniei sale a fost hirotonit preot în Antiohia. A îndreptat multe texte evreiești, pe care ereticii le strâmbaseră.

Sfântul Luchian s-a aflat pe lista celor pe care împăratul Maximian dorea să-i omoare în vremea persecuțiilor. În timp ce era adus spre a fi judecat, convertește  la creștinism 40 de soldați, persoane care vor primi moarte mucenicească. Sfântul Luchian a fost aruncat în temniță și supus regimului de exterminare prin înfometare.

Prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu, au venit câțiva creștini în temnița unde era prezent Sfântul Luchian cu pâine și vin. Când aceștia l-au întrebat unde anume să pună pâinea și vinul pentru săvârșirea Sfintei Liturghii, acesta le-a răspuns: „Pe pieptul meu să le puneți și va fi pristol viu al Dumnezeului celui viu”. Și așa s-a săvârșit dumnezeiasca Liturghie în temniță, pe pieptul sfântului. A doua zi de la acest minunat eveniment, a trecut la cele veșnice.

Amintim că pe mormântul Sfântului Luchian, Sfânta Elena, mama Sfântului împărat Constantin cel Mare, a ridicat o biserică.

Tot astăzi, facem pomenirea: Sfinților Savin și Vars, episcopii; Sfântului Cuvios Eftimie cel Nou;  Icoanei Maicii Domnului ‘Sporitoarea grânelor’.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail