Prefectul judeţului Covasna, Marius Popica a declarat că nu are nimic împotriva montării pe şcolile şi liceele din Sfântu Gheorghe plăcuţe cu denumirea instituţiei, în ambele limbi vorbite de locuitorii oraşului.

Făcând referire la contestaţia domanei Pârvan Rodica, director al liceului „Constantin Brâncuşi”, în timpul ultimei şedinţe de Consiliu Local cu privire la bilingvismul plăcuţelor, prefectul judeţului a spus că nu există nicio problemă în montarea acestor plăcue cu denumirile în două limbi ale instituţiilor de învăţământ, doar că înainte de a se monta, trebuie să se asigure că acestea sunt conforme.

„Totul a plecat de la faptul că directorii de la Brâncuşi şi de la Minai Viteazul au primit o adresă prin care primăria le-a prezentat plăcuţa care se va monta pe cele două licee. Noi nu avem absolut nicio problemă în sensul acesta. Cele două doamne director ne-au trimis un punct de vedere, dacă modul în care au vrut să monteze plăcuţele este corect sau nu, acolo sunt nişte mici vicii de procedură care, după părerea mea se pot rezolva. Fiind vorba de o tăbliţă care se pune pe un liceu, în primul rând trebuie stabilit într-un cadru legal prin hotărâre de Consiliu Local, modul în care trebuie să arate tăbliţa, şi cu acordul Inspectoratului Şcolar Judeţean. (…) Cu bilingvismul nu avem absolut nicio treabă. Nu e absolut nicio problemă. După părerea mea este absolut normal, dar trebuie respectaţi toţi paşii legali”, a arătat Marius Popica.

Acesta a menţionat că denumirea bilingvă va apărea pe toate instituţiile de învăţământ din municipiu, prima dată în limba română, şi apoi în limba maghiară, aşa cum prevede legislaţia în vigoare.

Plăcuţele care vor fi montate pe şcoli şi licee ar trebui să conţină şi denumirea Ministerului, denumirea ţării şi tricolorul, însă, din cauză că de-a lungul timpului Ministerul Educaţiei Naţionale şi-a schimbat denumirea şi s-au alocat fonduri în plus pentru schimbarea tuturor plăcuţelor, ordinul ministrului Educaţiei prevede ca pe plăcuţe să nu mai existe aceste trei inscripţii.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail