Mâine, conducerea Liceului Kőrösi Csoma Sándor”  din localitatea Covasna, alături de elevi şi invitaţi de suflet, sărbătoresc 25 de ani de la denumirea oficială a Liceului dar şi 230 de ani de la naşterea filologului transilvănean a cărui nume îl poartă instituţia de învăţământ.

Cu ocazia acestor celebrări, direcţiunea liceului va dezveli „bustul marelui orientalist, mentorul spiritual al şcolii ”, la ora 12:00, în curtea instituţiei.

***

Potrivit wikipedia.org , Kőrösi Csoma Sándor, cunoscut şi ca Alexander Csoma de Kőrös, s-a născut la 27 martie 1784, în localitatea covăsneană Chiuruş. Acesta a fost un explorator şi filolog secui din Transilvania, cunoscut şi pentru faptul că a publicat primul dicţionar tibetan-englez, fiind considerat părintele tibetologiei.

După ce a termiant Colegiul protestant Bethlenianum din Aiud, la vârsta de 22 de ani a devenit un aşa-numit academita,  adică un student eminent, trecând la studii mai avansate, însuşinduşi cunoştinţe temeinice de latină şi greacă. Pe lângă acestea două şi limba sa maternă, Kőrösi Csoma Sándor avea cunoştinţe de română, ebraică, franceză şi germană, urmând ca în câţiva ani să studieze turca şi araba, la universitatea din Göttingen, Germania, unde a primit o bursă de studii.

În 1818, Csoma a mers la Timișoara şi la Zagreb pentru a învăţa limba slavonă şi alte limbi slavice, după care a plecat în expediţie unde l-a întâlnit pe ofiţerul britanic William Moorcroft, care i-a dat cartea Alphabetum Tibetanum de Agostino Antonio Giorgi, şi care l-a îndemnat pe Csoma să înveşţ limba tibetană. Cu scrisori de recomandare din partea lui Moorcroft, Csoma a fost acceptat de o mănăstire budistă din Zanskar din Munții Hindukuş în 1823, unde a studiat limba tibetană și budismul. Csoma, care a folosit numele Skander Beg la începutul călătoriei sale, a fost primul european care a ajuns prin acele locuri.

În 1834 a publicat prima gramatică a limbii tibetane, A Grammar of the Tibetan Language (publicată la Calcutta), iar un an mai târziu un dicționar tibatano-englez, Essay towards a dictionary Tibetan and English (Calcutta). Tot în 1835 a publicat Analysis of the Kandjur, o descriere a budismului.

La data de 11 aprilie 1842, a murit de malarie la Darjeeling, India unde este înmormântat.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail