Preşedintele PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, a declarat ieri, în conferinţă de presă, că proiectul de autonomie a aşa-zisului ţinut secuiesc va duce la divorţul dintre PSD şi UDMR, de pe urma căruia ambele părţi vor încerca să iasă în câştig, respectiv să arate electoratului lor că nu cedează atunci când vine vorba despre interesele naţionale, respectiv ale comunităţii maghiare.

„Sunt absolut convins că UDMR aşteaptă semnalul verde de la PSD pentru a lansa proiectul de autonomie, care nu va fi acceptat, evident, de partenerul de guvernare, ceea ce va însemna o incompatibilitate între cele două formaţiuni şi va duce la divorţ. Incompatibilitatea aceasta nu răbufneşte încă pentru că ambii, atât Kelemen Hunor, cât şi Victor Ponta, vor avea mult mai mult de câştigat cu cât se apropie de alegeri (…) UDMR va putea demonstra, astfel, că el este adevăratul reprezentant al maghiarilor şi că ei trebuie să se adune la vot în spatele lui Kelemen Hunor şi în spatele proiectului de autonomie. Pe de altă parte, amicul Victor Ponta are nevoie de un impuls naţionalist în campania electorală şi ce motiv mai bun decât să te răţoieşti la UDMR şi să-i dai afară de la guvernare, mizând pe memoria scurtă a românilor şi transformându-l pe premier în apărătorul naţionalismului de faţadă”, a afirmat Mădălin Guruianu.

Liderul PNL a mai adăugat că UDMR, în frunte cu Kelemen Hunor, face un „joc de glezne” acceptând să mai stea la guvernare de dragul unor funcţii şi avantaje politice.

„Deşi UDMR nu este de acord cu propunerea de demitere a preşedintelui sau cu ordonanţa de urgenţă care dă liber la traseism, aceştia (liderii Uniunii – n.r.) s-au mulţumit doar să vocifereze. Nu au plecat de la dulcea guvernare (…) bineînţeles, pentru că le sunt foarte utili banii pe care îi pot obţine de la Bucureşti, multitudinea de posturi pe care le ocupă prin ministere, autorităţi, direcţii, dar şi pentru că nu au negociat suficient de mult cu toată lumea pentru a obţine ceva în schimbul întoarcerii armelor”, a opinat preşedintele PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu.

Oana Mălina Negrea /AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail