Festivalul Muzicii de Cameră organizat de Filarmonica Braşov şi care a început  sâmbătăseara în Sala „Patria”,  a ajuns anul acesta la impresionanta ediţie cu numărul  XXXIX. Ca atare, reprezintă   una dintre cele mai vechi  manifestari muzicale de acest gen din Europa, spre bucuria melomanilor din cel puţin trei judeţe din zonă, întrunind aprecieri elogiose ale presei  de specialitate interne şi internaţionale, ca şi a unor personalităţi ce au elogiat   longevitatea şi calitatea fenomenului cameral de pe meleagurile noastre.

 

                                 Seri muzicale de excepţie

  

    Aşadar, în perioada 28 iunie – 3 iulie 2014  vor fi şase  seri muzicale de excepţie, frumosul oraş de sub Tâmpa devenind în acest interval Capitala muzicii de cameră din România. Şi extrapolând, putem spune că poate fi din tot Sud-Estul Europei.

   După cum  s-a aratat în cadrul conferinţei de presă ce a precedat evenimentul, făcându-se un scurt istoric, a reielit că  Festivalul Muzicii de Cameră s-a desfăşurat neîntrerupt  timp de 30 de ani, din 1970  până în 2000, reluându-se apoi peste trei ani  la solicitarea publicului meloman.

    În acest an s-a dorit ca  închiderea Stagiunii 2013-2014 să se facă într-un mod mai special, planificându-se o nouă  ediţie a acestei interesante şi ofertante confruntări  muzicale, a precizat conducerea Filarmonicii braşovene, respectiv directorul Liviu Mateş. „Am căutat să acoperim o gamă cât mai mare de genuri, pentru cât mai mulţi spectatori. Chiar dacă seara de dechidere a propus un «Bach clasic», festivalul va cuprinde şi seri de jazz sau muzică franceză, cu participarea multor formaţii noi”(…)

                                     O paletă cât mai mare de genuri

      Repertoriul, cuprinde o vastă paletă stilistică, ne-a pecizat şi secretarul muzical al amintitei instituţii, Adina Carp, care a mai menţionat că  un rol extrem de important ce a contribuit la faima acestui festival braşovean a constituit-o programarea cât mai diversificată a formaţiilor camerale, tradiţie păstrată şi în ediţia actuală.

    Printre surprizele pregătite de organizatori devualăm cititorilor covăsneni  doar câteva,  semnalând  prezenţa  „Cvartetului Maxim” (pian, acordeon, contrabas şi vioară),  a „Cvartetului Ad Libitum”, vioara I fiind reputatul Alexandru Tomescu cu al său nepreţuit  „Stradivarius”. Am mai adăuga invitarea  unor solişti de marcă din Olanda şi Italia. De la Festival nu vor lipsi celebri vituozi români Horia Mihail şi  Anton Niculescu, care  susţin miercuri,  2 iulie, recitalul pentru violoncel şi pian intitulat „Beethoven şi marii compozitori rusi“.

 

Maestrul  Ilarion Ionescu-Galaţi şi fiul său, Florin, pe aceeaşi scenă la Concertul de deschidere

Festivalul Muzicii de Cameră s-a deschis  sâmbătă, 28 iunie 2014  cu un Concert deosebit, susţinut de Orchestra camerală a Filarmonicii Braşov,   sub bagheta  redutabilului dirijor Ilarion Ionescu-Galaţi. Domnia sa este muzicianul  care a iniţiat şi a condus vreme de patru decenii manifestarea.  Solişti au fost de această dată  violoniştii Florin IonescuGalaţi (fiul marelui artist, de asemenea,  şi el un muzician vestit)  precum şi adolescenta Maria Dicu, o foarte promiţătoare elevă aflată abia în  clasa a IV-a (!!!) câştigătoare a mai multor Premii naţionale şi internaţionale.

    Maestrul I. IonescuGalaţi, care din  anul 2002  este director de Onoare al acestei acţiuni culturale , a făcut următoarea declaraţie  pentru presă: „Mă bucur nespus că  festivalul  a fost reluat anul trecut. L-am iniţiat în 1970, împreună cu un grup de alţi muzicieni braşoveni valoroşi, în ideea ce a oferi Braşovului muzica de cameră care a existat dintotdeauna aici. E drept,  mai mult la nivel de amatori, în casele de unguri şi de nemţi. Sunt convins că acesta va fi un eveniment care va spori viaţa culturală a oraşului, mai ales acum, când Braşovul are o sală de concerte şi săli de repetiţii atât de performante. Cred, de asemenea, că Orchestra Filarmonicii  va avea de câştigat din punct de vedere profesional, având în vedere că  există aici  un liceu de muzică  şi un conservator, care pot fi o pepinieră pentru Filarmonica braşoveană“.

Programul complet al Festivalului

 

     Atât pentru melomanii interesaţi, dar şi ca o menţionare scrisă pe răbojul vremii, să prezentăm în cele ce urmează Programul complet al evenimentului. Sâmbată, 28 iunie 2014 a avut loc, aşa cum arătam mai înainte, festivitatea de Deschidere a Festivalului Muzicii de Cameră, cu  un Concert special susţinut de Orchestra de Cameră a Filarmonicii Braşov. Dirijor: Ilarion Ionescu – Galaţi, solisti la vioară Florin IonescuGalaţi şi Maria Izabella Dicu, cu lucrări de J. S. Bach.

    Duminică, 29 iunie a.c. s-a prezentat un recital cameral „Sonorităţi ad Libitum”

prezentat de Cvartetul „Ad Libitum”. În program: Fr. Schubert, W.A. Mozart, B. Smetana. Luni, 30 iunie în partea I  se prezintă  recitalul cameral „Uverturi celebre” susţinut de Cvintetul „Cantabile” ce interpretează  compoziţii de G. Verdi, G. Rossini, G. Bizet, pentru ca în partea a II-a să urmeze un recital „French diKiss”  susţinut de Alexandra Fits şi Guido Van De Meent (Olanda).

Marti, 1 iulie: partea Irecital al „Trio-ului Contraste” intitulat „Maestri ai jazz-ului simfonic”, cu lucrări de G. Gershwin, L. Anderson, D. Brubeck, L. Bernstein.  În partea a II-a   un alt recital cameral „Jazz si sonorităţi balcanice”,  al celor de la „Academic Clarinet Quartet”. În program: J. Spikes, S. Joplin, Z. Apostolache, A. Templeton, P. Rivera, L. Weiner, A. Shaw, B. Goodman.

Miercuri, 2 iulie. În prima parte Anton Niculescu la violoncel şi Horia Mihail la pian vor prezenta  lucrări de L. van Beethoven, A. Glazunov, A. Davidov, M. Glinka, A. Scriabin, S. Prokofiev, S. Rahmaninov.  În partea  II-a a serii  va urma un recital intitulat „Pas d’Action” prezentat de „Maxim Quartet” cu  creaţii ale compozitorilor A. Glazunov,T. Olah, D. Dediu, P. Constantinescu, E. Doga, I. Stravinski, C. Dimitrescu, A. Ponchielli.

     În ultima zi a festivalului, adică joi, 3 iulie 2014 va avea loc concertul de Îmchidere a Festivalului Muzicii de Cameră susţinut de Orchestra de profil a Filarmonicii  din Braşov. Dirijor: Iulian Rusu. Solist: Giampiero Sobrino  (Italia) clarinet.  Programul conţine piese celebre de  G. Donizzeti, G. Verdi, O. Respighi, A. Copland, A. Breiner, Beatles.

                                                      Audiţie plăcută

   Sunt, credem, suficiente argumente pentru ca iubitorii aestui gen de muzică să fie prezenţi în aceste zile de final de Stagiune în moderna sală „Patria” din Braşov – incinta cu cea mai bună acustică din România – ştiut fiind faptul că urmează o…”lungă vară fierbinte”, cu mai puţină muzică de o asemenea factură. Aşadar, audiţie plăcută!

                                                                                                      Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail